Hopp til innhold

«Skam» blir teater i Danmark

Det danske teatret Aveny-T har sikret seg eksklusive rettigheter til å lage teater av nettserien Skam. – Jeg gleder meg til å se hva de får til, sier Skam-skaper Julie Andem.

Danske skam-skuespillere

DANSKE SKAM: Her er skuespillerne som skal spille i danske Skam. Fra oppe til venstre: William, Vilde, Eva og Noora. Nede fra venstre: Isak, Chris, Sana og Jonas.

Foto: Aveny-T/NRK

Fire ulike forestillinger skal teatret lage, en for hver sesong. Første sesong, eller Eva-sesongen, har premiere 15. september i år. Deretter følger en ny sesong i halvåret.

– Jeg ligger søvnløs noen netter og grubler over hvordan vi skal få dette bra nok. Men jeg tror at vi kan omdanne historien til teateret på en veldig god måte, sier teatersjef for Aveny-T, Jon Stephensen.

teatersjef jon stephensen

SJEFEN: Jon Stephensen er teatersjef ved Aveny-T. Han skal også være scenograf for forestillingene.

Foto: Aveny-T

Det kommunale teatret som ligger i København er kjent for å spille store musikkforestillinger og ny dansk dramatikk. De fikk blant annet i 2015 eksklusive rettigheter til å lage en teaterkonsert om livet til John Lennon.

– Vi er i gang med å tilpasse serien til teateret nå. Vi ønsker å skape en intim forestilling sammen med publikum, forteller Stephensen.

Men «Skam» sin suksess skyldes vel også måten serien er publisert på og hvordan serien ser ut på TV. Hvordan skal dere lage teater av dette?

– Det er en utfordring, helt klart. Men mange av scenene i «Skam» er veldig nært teater. Nærmest som et lite kammerspill mellom karakterene, sier han.

Hovedrollene er klare

eva og jonas

DANSKE EVA OG JONAS: Eva og Jonas spilles av 17-åringene Frieda Joanna Krøgholt og Sylvester Byder.

Foto: Aveny-T

De fleste hovedrollene, som blant annet Vilde, Sana, Chris og William er allerede besatt. Eva og Jonas spilles av de danske 17-åringene Frieda Joanna Krøgholt og Sylvester Byder.

– Vi har funnet noen unge mennesker som ikke er utdannet skuespillere. De er castet på samme måte som Julie Andem fant sine skuespillere til tv-serien. 400–500 unge mennesker var på audition til de få hovedrollene, sier teatersjefen.

«Skam»-skaperen gleder seg

Manusforfatter og hjernen bak serien, Julie Andem, er ikke involvert i hvordan teaterversjonen vil bli. Men hun gleder seg til å se resultatet.

Julie Andem

HJERNEN: Oppi Julie Andem sitt hode er hele Skam-universet skapt. Nå skal hun la andre lage teaterversjonen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg digger teater generelt, og Aveny-T spesielt. Jeg heier på dem, og gleder meg til å se hva de får til!, skriver hun i en e-post.

Hverken Stephensen eller Håkon Moslet, redaksjonssjef i NRK, vil si hvor mye penger teateret har betalt for å få rettighetene til «Skam». Men Moslet og Julie Andem har akkurat vært i København for å møte teatersjefen

– De skal bruke «Skam»-manuset som et utgangspunkt. Utover det kommer vi ikke til å ha noe med oppsetningen å gjøre. Vi tror at dette kan bli et spennende prosjekt, sier han.

– Dere har ikke satt noen begrensninger eller forutsetninger for hvordan teaterversjonen skal bli?

– Nei, det har vi ikke.

– Er dere redd for å ødelegge merkevaren «Skam» hvis dette skulle bli en fiasko?

– Nei, vi tror på Aveny-T og så er det opp til dem å gjøre det beste ut av det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters