NRK Meny
Normal

Får slakt i amerikansk storavis

Den «norske» filmen «Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge» får hard medfart i USA. – Kan knapt kalles en film, skriver The New York Times' anmelder.

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

SLAKTES: Johnny Depp spiller rollen som kaptein Jack Sparrow i «Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge. Filmen får slakt av The New York Times' anmelder.

Foto: The Walt Disney Company Nordic

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning

REGISSØRENE: Joachim Rønning og Espen Sandberg har laget «Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge».

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Denne anmeldelsen vil bli kort og avvisende. I motsetning til filmen jeg skriver om, som er lidende lang.

Slik begynner omtalen av storfilmen «Pirates of the Caribben: Salazar's Revenge» i The New York Times, regissert av den norske duoen Espen Sandberg og Joachim Rønning.

Anmelder A.O. Scott fortsetter med kalle filmen for «noe tilnærmet det motsatte av underholdning».

Den amerikanske anmeldelsen ble først omtalt i VG.

– Kan knapt kalles en film

Sandberg og Rønning har tidligere blitt Oscar-nominert for sitt arbeid med filmen «Kon-Tiki». Denne gang får de altså knallhard medfart i en av USAs største aviser.

– Selv om noen betalte deg for å se den, ville filmen vært en svindel, skriver Scott, som er en av hovedanmelderne i The New York Times.

Og han fortsetter:

– For å være ærlig så kan dette knapt kalles en film.

«Pirates of the Caribben: Salazar's Revenge» kostet nærmere to milliarder kroner å lage, og veien til lerretet var ikke bare vært lett for de norske regissørene. Filmen ble blant annet utsatt i 2015 fordi Disney ikke var fornøyd med manuset. I mai i år skal ha hackere ha krevd en gigantisk løsepengesum for å ikke lekke filmen på nett før den offisielle premieren.

Bedre mottatt i Norge

Blant norske anmeldere er filmen tatt imot med mildere ord. Filmpolitiets Sigurd Vik skriver at filmen er en «sverdsvingende langspurt som holder høyt actiontempo i to tettpakkede timer», og triller terningkast fire.

Det gjør også VGs filmanmelder, Benedicte Tobiassen.

– Espen Sandberg og Joachim Rønning kan gi seg selv en velfortjent klapp på skuldra, for den femte filmen i serien kunne ikke vært særlig bedre, skriver hun.

Dagbladet triller terningkast tre.

Kulturstrøm

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  • Den første filmplakaten

    Verdens første filmplakat skal selges på auksjon. Plakaten er for den første visningen av Lumière-brødrenes filmer i Paris in 1895, og markere dermed starten på den moderne filmepoken, skriver The Guardian. Plakaten er designet av Henri Brispot, og viser publikum på vei til å se bevegelige bilder på skjerm for aller første gang. Plakaten forventes solgt for over en halv million kroner.