NRK Meny
Normal

Hackere krever løsepenger for Disney-film

Ifølge Deadline.com krever hackere løsepenger for å gi tilbake den kommende Pirates of the Caribbean-filmen.

Pirates of the Caribbean

HACKET: Ifølge filmnettstedet Deadline holder hackere den siste Pirates of the Caribbean-filmen som gissel mot løsepenger. Dette bildet er fra den fjerde filmen i serien om Jack Sparrow.

Foto: Peter Mountain / Ap/NTB Scanpix

Administrerende direktør Bob Iger i Disney sier hackerne krever en gigantisk løsepengesum i form av den digitale valutaen bitcoin, hvis ikke vil de lekke filmen på nettet før den offisielle premieredatoen i slutten av mai.

Disney har imidlertid nektet å betale og samarbeider med føderale etterforskere.

Ifølge det amerikanske filmnettstedet Deadline.com skal det være den kommende «Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales» det er snakk om.

Disney-filmen har egentlig premiere 24. mai og er regissert av den norske regissør-duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Hvis ikke Disney betaler, truer hackerne med først å frigi fem minutter av filmen og deretter tjue minutter til løsepengene blir betalt.

Ulovlig piratkopiering har lenge plaget bransjen, men krav om løsepenger er nytt. Disney samarbeider for øyeblikket med FBI om saken, og har ikke vært villig til å møte hackernes krav.

De fire foregående «Pirates of the Carribean»-filmene har spilt inn over 30 milliarder kroner på verdensbasis siden den første filmen kom i 2003, og det er ventet at den femte filmen i rekken seiler videre på suksessbølgen.

For noen uker siden friga en hacker ti episoder av den kommende sesongen til Netflix-serien «Orange Is the New Black» fordi streaming-selskapet nektet å betale.

Les også: Ser ikkje bort frå vidare samarbeid etter «Pirates»-maraton

Sandberg og Rønning på Pirates-settet

Foreløpig har det ikke kommet noen offisiell uttalelse fra hverken Disney eller den norske regissør-duoen Sandberg og Rønning.

Foto: Peter Mountain / Disney Enterprises, Inc.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix