NRK Meny
Normal

«Norsk» teaterstykke med strålende mottakelse i USA

I natt hadde teaterstykket «Oslo» premiere i New York, og anmeldelsene har så langt vært overveldende positive.

Teaterstykket Oslo

OSLO-AVTALEN: Jennifer Ehle og Jefferson Mays spiller det norske diplomatparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen i teaterstykket «Oslo».

Foto: T. Charles Erickson / Ap

I april ble det kjent at de prisvinnende skuespillerne Jennifer Ehle og Jefferson Mays skulle spille det norske diplomatparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen på New Yorks teaterscene.

Jennifer Ehle og Jefferson Mays

SKUESPILLERE: Jennifer Ehle og Jefferson Mays spiller rollene som Mona Juul og Terje Rød-Larsen.

Foto: Scanpix
Terje Røed-Larsen og Mona Juul

ORIGINALENE: Terje Rød-Larsen og Mona Juul i 1997.

Foto: Scanpix

Natt til onsdag hadde «Oslo» premiere på Lincoln Center Theater, et teaterstykke som forteller historien om Oslo-avtalen fra 1993.

Det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen spilte nemlig en nøkkelrolle i topphemmelige forhandlingene om fred mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og Yasir Arafat, leder for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

Det er kanskje ikke noe som virker enkelt å overføre til teaterscenen, men de amerikanske teateranmelderne er i hvert fall veldig fornøyde med det de har sett.

– Et av årets beste

– «Selv om du aldri har tenkt tanken på å besøke Norge, vil du antageligvis få lyst til å besøke Oslo», skriver New York Times.

«Dette er stykke fylt med spenning, intriger, humor, intelligens og emosjonelle svingninger som er dempet men intenst gripende (...)», skriver The Hollywood Reporter.

Laster Twitter-innhold

– «Jeg følte aldri at «Oslo» hadde et pro-Israelsk eller pro-Palestinsk ståsted; og det faktum alene gir stykket heft», skriver Robert Kahn i NBC New York.

Overskriften til Christopher Kelly i NJ.com er også klar:

«Det fascinerende «Oslo» er et av årets beste teaterstykker.»

– «J.T. Rogers stykke «Oslo» klarer en tilsynelatende umulig prestasjon; å forvandle tre timer med snakk om Oslo-avtalen til gripende og påtrengende underholdning», skriver han.

– En slående produksjon

– «Selv om «Oslo» klokker inn på rundt tre timer, så er det på ingen måte kjedelig. Det som kanskje er mest imponerende om «Oslo» er dens upartiskhet og optimisme», skriver Entertainment Weekly og gir stykker karakteren A-, altså nesten perfekt.

– «Lincoln Center Theater-publikummere bør vite hvor heldige de er ved å ha muligheten til å se regissør Bartlett Shers slående produksjon av dette overbevisende dramaet.», skriver Variety og avslutter anmeldelsen med følgende oppfordring:

«Dette er det vi kaller drama, og er hva vi lever for. Så gå og se det allerede – live!»

Teaterstykket Oslo

PREMIERE: I natt hadde teaterstykket «Oslo» premiere på Lincoln Center Theater i New York. Der skal det gå frem til 28. august.

Foto: T. Charles Erickson / Ap

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.