Hopp til innhold

– Spent på teater om Osloavtalen

– Vi må jo prøve å få sett forestillingen i New York i juli, selv om det er midt i sommerferien, sier Mona Juul. Hun og ektemannen Terje Rød-Larsen blir hovedpersoner i den mørke komedien «Oslo».

Mona Juul

NORSK AMBASSADØR I LONDON: Mona Juul er spent på hvordan det blir å se teaterstykket om Osloavtalen

Foto: Espen Aas/NRK

Verken hun eller ektemannen er blitt spurt, men de har hørt rykter om at deres historie skal spilles på en amerikansk scene. J.T Rogers har skrevet manus, regissøren heter Bartlett Sher.

– Det var mye drama rundt møtene i Oslo, og det er spennende at det skal lages komedie av en så alvorlig historie, sier Mona Juul.

Teaterstykket forteller historien om Osloavtalen, som ble undertegnet i Washington i 1993. Den var et resultat av de topphemmelige forhandlingene om fred mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og Yassir Arafat, leder for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

Diplomatparet Terje Rød-Larsen og Monal Juul spilte en nøkkelrolle i å legge til rette for forhandlingene. På scenen blir de fremstilt av to prisbelønte skuespillere.

Jennifer Ehle og Jefferson Mays

I ROLLENE: Jennifer Ehle og Jefferson Mays skal spille det norske diplomatparet

Foto: Scanpix

– Liv og død

– Det var mange følelser i sving den gangen. Forhandlere som representerte erkefienden møttes i hemmelighet. For dem var det på liv og død, for samtalene var ikke bare kontrovesielle, de var også forbudt etter israelsk lov.

– Det var mange intense øyeblikk, sier Juul. Forhandlerne var blant annet redde for å bli gjenkjent av sine egne, når de var i Oslo. Det ville blitt sett på som forræderi at de snakket med erkefienden.

Derfor var noen forkledd. De bodde på hemmelig sted i den norske hovedstaden. Biler ble leid under falske navn, pressen ble villedet, og noen hadde to mobiltelefoner, i en tid da mobiltelefoner var sjeldne.

Ukjent historie

Likevel er det Mona Juul og Terje Rød-Larsens historie som skal fortelles fra scenen.

Terje Røed-Larsen og Mona Juul

ORIGINALENE: Terje Rød-Larsen og Mona Juul i 1997

Foto: Scanpix

– Historien bak Osloavtalen er nok mye mindre kjent ute i verden, enn bildet av Yitzhak Rabin og Yassir Arafat som undertegner i Washington i 1993, tror Juul.

Selv synes hun det er lenge siden, men innrømmer at avtalen har spilt en stor rolle i hennes liv, også alt arbeidet som kom i årene etter de hemmelige forhandlingene i Oslo.

Mye nerver

«Oslo» er kalt en mørk komedie. Det er bygget opp rundt møter mellom en rekke diplomater og politikere som setter hverandre stevne rundt om i verden.

– Det var noen ganger så mye nerver at medlemmene av forhandlergruppene måtte ta det ut på hverandre, så det kan nok bli godt drama, tror Mona Juul.

Hun er i dag Norges ambassadør i London, og ektemannen, Terje Rød-Larsen, er leder for tankesmien International Peace Institute, IPI, i New York.

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.