Hopp til innhold

Skal spille norsk diplomatpar

Skuespillerne har vunnet priser, og nå skal de fremstille det norske diplomatparet Terje Rød - Larsen og Mona Juul i forestillingen «Oslo», på en scene i New York i juli.

Jennifer Ehle og Jefferson Mays

I ROLLENE: Jennifer Ehle og Jefferson Mays skal spille det norske diplomatparet

Foto: Scanpix

«Oslo» er skrevet av dramatikeren J.T.Rogers og regissøren heter Bartlett Sher, skriver Broadway.com.

Teaterstykket forteller historien om Oslo-avtalen fra 1993. Det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen spilte en nøkkelrolle i topphemmelige forhandlingene om fred mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og Yassir Arafat, leder for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

Terje Røed-Larsen og Mona Juul

ORIGINALENE: Terje Rød-Larsen og Mona Juul i 1997

Foto: Scanpix

Forhandlingene foregikk i, og rundt, Oslo tidlig på 90-tallet. At israelere og palestinere møttes i hemmelighet, var helt avgjørende. Møtene var ikke bare kontroversielle, i begynnelsen var de også forbudt etter israelsk lov.

Mørk komedie

Showet «Oslo» er kalt en mørk komedie. Det er bygget opp rundt en rekke diplomater og politikere som setter hverandre stevne rundt om i verden.

Virkeligheten viste seg å være nesten like spennende, der ingrediensene blant annet var å villede pressen, inkvartere på hemmelige adresser, og leie biler under falske navn.

Flere av de involverte hadde flere mobiltelefoner, i en tid da mobiltelefoner var et særsyn.

Mays og Ehle starter prøvene på sceneshowet sammen med de andre skuespillerne i Lincoln Center Theater i juni, og premieren er 11. juli.

Ambassadør og tankesmed

Mona Juul er i dag Norges ambassadør i London, og det har foreløpig ikke lyktes oss å få en kommentar, verken fra henne eller ektemannen, Terje Rød-Larsen som er leder for tankesmien International Peace Institute, IPI, i New York.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.