Hopp til innhold

Skal spille norsk diplomatpar

Skuespillerne har vunnet priser, og nå skal de fremstille det norske diplomatparet Terje Rød - Larsen og Mona Juul i forestillingen «Oslo», på en scene i New York i juli.

Jennifer Ehle og Jefferson Mays

I ROLLENE: Jennifer Ehle og Jefferson Mays skal spille det norske diplomatparet

Foto: Scanpix

«Oslo» er skrevet av dramatikeren J.T.Rogers og regissøren heter Bartlett Sher, skriver Broadway.com.

Teaterstykket forteller historien om Oslo-avtalen fra 1993. Det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen spilte en nøkkelrolle i topphemmelige forhandlingene om fred mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og Yassir Arafat, leder for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

Terje Røed-Larsen og Mona Juul

ORIGINALENE: Terje Rød-Larsen og Mona Juul i 1997

Foto: Scanpix

Forhandlingene foregikk i, og rundt, Oslo tidlig på 90-tallet. At israelere og palestinere møttes i hemmelighet, var helt avgjørende. Møtene var ikke bare kontroversielle, i begynnelsen var de også forbudt etter israelsk lov.

Mørk komedie

Showet «Oslo» er kalt en mørk komedie. Det er bygget opp rundt en rekke diplomater og politikere som setter hverandre stevne rundt om i verden.

Virkeligheten viste seg å være nesten like spennende, der ingrediensene blant annet var å villede pressen, inkvartere på hemmelige adresser, og leie biler under falske navn.

Flere av de involverte hadde flere mobiltelefoner, i en tid da mobiltelefoner var et særsyn.

Mays og Ehle starter prøvene på sceneshowet sammen med de andre skuespillerne i Lincoln Center Theater i juni, og premieren er 11. juli.

Ambassadør og tankesmed

Mona Juul er i dag Norges ambassadør i London, og det har foreløpig ikke lyktes oss å få en kommentar, verken fra henne eller ektemannen, Terje Rød-Larsen som er leder for tankesmien International Peace Institute, IPI, i New York.

Kulturstrøm

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Motedesigneren Paco Rabanne er død

  Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.