NRK Meny
Normal

Skal spille norsk diplomatpar

Skuespillerne har vunnet priser, og nå skal de fremstille det norske diplomatparet Terje Rød - Larsen og Mona Juul i forestillingen «Oslo», på en scene i New York i juli.

Jennifer Ehle og Jefferson Mays

I ROLLENE: Jennifer Ehle og Jefferson Mays skal spille det norske diplomatparet

Foto: Scanpix

«Oslo» er skrevet av dramatikeren J.T.Rogers og regissøren heter Bartlett Sher, skriver Broadway.com.

Teaterstykket forteller historien om Oslo-avtalen fra 1993. Det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen spilte en nøkkelrolle i topphemmelige forhandlingene om fred mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og Yassir Arafat, leder for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

Terje Røed-Larsen og Mona Juul

ORIGINALENE: Terje Rød-Larsen og Mona Juul i 1997

Foto: Scanpix

Forhandlingene foregikk i, og rundt, Oslo tidlig på 90-tallet. At israelere og palestinere møttes i hemmelighet, var helt avgjørende. Møtene var ikke bare kontroversielle, i begynnelsen var de også forbudt etter israelsk lov.

Mørk komedie

Showet «Oslo» er kalt en mørk komedie. Det er bygget opp rundt en rekke diplomater og politikere som setter hverandre stevne rundt om i verden.

Virkeligheten viste seg å være nesten like spennende, der ingrediensene blant annet var å villede pressen, inkvartere på hemmelige adresser, og leie biler under falske navn.

Flere av de involverte hadde flere mobiltelefoner, i en tid da mobiltelefoner var et særsyn.

Mays og Ehle starter prøvene på sceneshowet sammen med de andre skuespillerne i Lincoln Center Theater i juni, og premieren er 11. juli.

Ambassadør og tankesmed

Mona Juul er i dag Norges ambassadør i London, og det har foreløpig ikke lyktes oss å få en kommentar, verken fra henne eller ektemannen, Terje Rød-Larsen som er leder for tankesmien International Peace Institute, IPI, i New York.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters