Hopp til innhold

Skal spille norsk diplomatpar

Skuespillerne har vunnet priser, og nå skal de fremstille det norske diplomatparet Terje Rød - Larsen og Mona Juul i forestillingen «Oslo», på en scene i New York i juli.

Jennifer Ehle og Jefferson Mays

I ROLLENE: Jennifer Ehle og Jefferson Mays skal spille det norske diplomatparet

Foto: Scanpix

«Oslo» er skrevet av dramatikeren J.T.Rogers og regissøren heter Bartlett Sher, skriver Broadway.com.

Teaterstykket forteller historien om Oslo-avtalen fra 1993. Det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen spilte en nøkkelrolle i topphemmelige forhandlingene om fred mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og Yassir Arafat, leder for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

Terje Røed-Larsen og Mona Juul

ORIGINALENE: Terje Rød-Larsen og Mona Juul i 1997

Foto: Scanpix

Forhandlingene foregikk i, og rundt, Oslo tidlig på 90-tallet. At israelere og palestinere møttes i hemmelighet, var helt avgjørende. Møtene var ikke bare kontroversielle, i begynnelsen var de også forbudt etter israelsk lov.

Mørk komedie

Showet «Oslo» er kalt en mørk komedie. Det er bygget opp rundt en rekke diplomater og politikere som setter hverandre stevne rundt om i verden.

Virkeligheten viste seg å være nesten like spennende, der ingrediensene blant annet var å villede pressen, inkvartere på hemmelige adresser, og leie biler under falske navn.

Flere av de involverte hadde flere mobiltelefoner, i en tid da mobiltelefoner var et særsyn.

Mays og Ehle starter prøvene på sceneshowet sammen med de andre skuespillerne i Lincoln Center Theater i juni, og premieren er 11. juli.

Ambassadør og tankesmed

Mona Juul er i dag Norges ambassadør i London, og det har foreløpig ikke lyktes oss å få en kommentar, verken fra henne eller ektemannen, Terje Rød-Larsen som er leder for tankesmien International Peace Institute, IPI, i New York.

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.