«Making a Murderer»-advokatene hyller Breiviks forsvarere

Forsvarerne Dean Strang og Jerry Buting er i Oslo torsdag for å snakke om «Making a Murderer»-rettssaken.

Jerry Buting og Dean Strang

FORSVARTE AVERY: Jerry Buting og Dean Strang var Steven Averys forsvarsadvokater frem til Kathleen Zellmer overtok saken i 2016.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

– Når jeg så hvordan dere behandlet Breivik etter det han gjorde ble jeg stolt over å være forsvarsadvokat, sier Dean Strang.

TV Making A Murderer

UNDER RETTSSAKEN: Steven Avery under rettssaken der han ble dømt til livstid for mord.

Foto: Ap

Sammen med kollega Jerry Buting er han kjent gjennom krimdokumentaren «Making a Murderer» for å ha forsvart Steven Avery som var tiltalt for mord. Rettssaken mot Avery er blitt en av de mest omdiskuterte drapssakene i moderne amerikansk historie.

– Under rettssaken ble vi sett på som monstre fordi vi forsvarte Avery. Folk var så sinte at flertallet i Wisconsin ville gjeninnføre dødsstraff på grunn av Averys sak. Jeg har lest at bare 15 prosent av nordmenn ville det samme etter 22 juli. Det sier noe om hvor mye lenger fremme deres rettssystem er enn vårt, sier Strang.

Omstridt avhør

Brendan Dassey fra Making a Murderer

KAN BLI FRIKJENT: Livstidsdommen mot Brendan Dassey ble nylig opphevet. Dersom ingen anker saken vil han bli sluppet fri innen 90 dager.

Foto: Dan Powers / AP

Steven Avery er dømt til livstid for mordet på fotografen Theresa Halbach, sammen med sin 16 år gamle nevø Brendan Dassey. Gjennom ti episoder reiser krimdokumentaren spørsmålet om de to er utsatt for justismord.

Tidligere i august ble det kjent at en domstol i Wisconsin har opphevet livstidsdommen mot Dassey, og at han trolig vil bli løslatt innen 90 dager.

I opphevelsen slakter dommeren avhøret som førte til at den unge gutten med lærevansker «tilsto» å ha vært med på drapet.

Buting mener at dommerens avgjørelsen trolig blir en del av forsvaret dersom Avery får ført saken sin for retten på ny.

– Avhøret ble aldri brukt direkte i retssaken mot Avery, men til å påvirke oponionen negativt mot ham på forhånd. At avhøret ikke lenger er gyldig vil absolutt hjelpe Averys sak, sier Strang.

Jakter nye bevis

Avery sitter fortsatt fengslet, men forsvarerne hans jobber for å få saken opp for retten på nytt. Samtidig har Netflix annonsert at de kommer til å sende en ny sesong av «Making a Murderer».

– Nå må Averys nye forsvarere finne nye bevis, for eksempel DNA, som kan reise spørsmål om skyld. Etter at dokumentaren kom ut fikk vi flere tips som vi videresendte til dem, sier Buting.

Ifølge produsentene skal sesong 2 følge forsvarsteamets kamp om å frikjenne de to drapsdømte. Begge de tidligere forsvarsadvokatene er intervjuet til serien.

Flyttet til Oslo Spektrum

Asbjørn Slettemark

GLEDER SEG: Asbjørn Slettemark gledet seg til å intervjue forsvarsadvokatene torsdag kveld.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Under arrangmentet i Oslo Spektrum torsdag kveld ble de to forsvarsadvokatene intervjuet om Avery-saken av Asbjørn Slettemark.

– I serien fikk de to en rolle som de ensomme advokatene som kjempet for klienten i et korrupt og urettferdig system, sier Slettemark.

Før intervjuet fortalte Slettemark at han håpet å få frem ny informasjon.

– Det er interessant hva advokatene ville hatt mer av i serien og om noe er utelatt, sier Slettemark.

Kulturstrøm

 • Forskning bak høy betalingsmur

  Norske universiteter og høyskoler forhandler på overtid for å få på plass en avtale med forlagene som holder dem med e-tidsskrifter, skriver Universitas. Underdirektør ved Universitetsbiblioteket Håvard Kolle Riis sier til Universitas at forlagene Elsevier, Wiley, Taylor & Francis og Springer Nature ikke har innfridd kravene om rimeligere abonnementsløsning, og om at alle forskningsresultater skal være åpent tilgjengelig. Norge betaler over 300 millioner i året for abonnementene, slik modellen er nå.

  Tidsskrifter bak betalingsmur
  Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
 • Nominasjoner til årets bilde klare

  Hvem som har tatt årets beste pressebilde i 2018 skal avgjøres 15. mars på Litteraturhuset i Oslo. Konkurransen arrangeres av Pressefotografenes klubb, men er åpen for alle fotografer som tar fotojournalistiske bilder. Se listen over nominerte her hos Journalisten.

  Laster Twitter-innhold
 • For stor for kjoledesignere

  Artisten Bebe Rexha er «for stor» til at kjente motehus vil sy kjole for henne til Grammy-prisutdelingen i februar, skriver BBC. Bebe Rexha oppgir å være størrelse 6–8 i USA, noe som tilsvarer en europeisk størrelse 38–40. – Dere sier at alle kvinner i verden som er fra størrelse 8 og oppover ikke er vakre, og ikke kan bruke kjolene deres, sier Bebe Rexha i en video hun la ut på Instagram søndag. Hun er nominert i Grammy-kategoriene for beste nykommer og for beste country duo/gruppe. (NTB)

  Bebe Rexha
  Foto: Amy Harris / NTB Tema