«Making a Murderer»-advokatene hyller Breiviks forsvarere

Forsvarerne Dean Strang og Jerry Buting er i Oslo torsdag for å snakke om «Making a Murderer»-rettssaken.

Jerry Buting og Dean Strang

FORSVARTE AVERY: Jerry Buting og Dean Strang var Steven Averys forsvarsadvokater frem til Kathleen Zellmer overtok saken i 2016.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

– Når jeg så hvordan dere behandlet Breivik etter det han gjorde ble jeg stolt over å være forsvarsadvokat, sier Dean Strang.

TV Making A Murderer

UNDER RETTSSAKEN: Steven Avery under rettssaken der han ble dømt til livstid for mord.

Foto: Ap

Sammen med kollega Jerry Buting er han kjent gjennom krimdokumentaren «Making a Murderer» for å ha forsvart Steven Avery som var tiltalt for mord. Rettssaken mot Avery er blitt en av de mest omdiskuterte drapssakene i moderne amerikansk historie.

– Under rettssaken ble vi sett på som monstre fordi vi forsvarte Avery. Folk var så sinte at flertallet i Wisconsin ville gjeninnføre dødsstraff på grunn av Averys sak. Jeg har lest at bare 15 prosent av nordmenn ville det samme etter 22 juli. Det sier noe om hvor mye lenger fremme deres rettssystem er enn vårt, sier Strang.

Omstridt avhør

Brendan Dassey fra Making a Murderer

KAN BLI FRIKJENT: Livstidsdommen mot Brendan Dassey ble nylig opphevet. Dersom ingen anker saken vil han bli sluppet fri innen 90 dager.

Foto: Dan Powers / AP

Steven Avery er dømt til livstid for mordet på fotografen Theresa Halbach, sammen med sin 16 år gamle nevø Brendan Dassey. Gjennom ti episoder reiser krimdokumentaren spørsmålet om de to er utsatt for justismord.

Tidligere i august ble det kjent at en domstol i Wisconsin har opphevet livstidsdommen mot Dassey, og at han trolig vil bli løslatt innen 90 dager.

I opphevelsen slakter dommeren avhøret som førte til at den unge gutten med lærevansker «tilsto» å ha vært med på drapet.

Buting mener at dommerens avgjørelsen trolig blir en del av forsvaret dersom Avery får ført saken sin for retten på ny.

– Avhøret ble aldri brukt direkte i retssaken mot Avery, men til å påvirke oponionen negativt mot ham på forhånd. At avhøret ikke lenger er gyldig vil absolutt hjelpe Averys sak, sier Strang.

Jakter nye bevis

Avery sitter fortsatt fengslet, men forsvarerne hans jobber for å få saken opp for retten på nytt. Samtidig har Netflix annonsert at de kommer til å sende en ny sesong av «Making a Murderer».

– Nå må Averys nye forsvarere finne nye bevis, for eksempel DNA, som kan reise spørsmål om skyld. Etter at dokumentaren kom ut fikk vi flere tips som vi videresendte til dem, sier Buting.

Ifølge produsentene skal sesong 2 følge forsvarsteamets kamp om å frikjenne de to drapsdømte. Begge de tidligere forsvarsadvokatene er intervjuet til serien.

Flyttet til Oslo Spektrum

Asbjørn Slettemark

GLEDER SEG: Asbjørn Slettemark gledet seg til å intervjue forsvarsadvokatene torsdag kveld.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Under arrangmentet i Oslo Spektrum torsdag kveld ble de to forsvarsadvokatene intervjuet om Avery-saken av Asbjørn Slettemark.

– I serien fikk de to en rolle som de ensomme advokatene som kjempet for klienten i et korrupt og urettferdig system, sier Slettemark.

Før intervjuet fortalte Slettemark at han håpet å få frem ny informasjon.

– Det er interessant hva advokatene ville hatt mer av i serien og om noe er utelatt, sier Slettemark.

Kulturstrøm

 • Enda en norsk roman blir teater

  «Regn» av Stig Holmås blir teaterstykke på Den Nationale Scene. Romanen handler om to brødre som vokser opp i Bergen på 50-tallet og fikk gode anmeldelser da den kom for ti år siden. Forfatteren lover at replikkene blir på tidsriktig dialekt, sier han til Bok365. Apropos dialektdiskusjonen om Stavanger-serien «Lykkeland».

  Regn av Stig Holmås
  Foto: Gyldendal
 • «Lothepus» vann språkpris

  Norsk Målungdom har kåra Leif Einar Lothe til årets vinner av Dialektprisen. – Han nyttar hardingdialekta i alt frå sprengingsoppdrag på bygda til kjendisgalla i byen, seier leiar Fredrik Hope.

  Leif Einar "Lothepus" Lothe
  Foto: Even Norheim Johansen / NRK
 • Norsk motemerke entrer Paris

  Norwegian Rain åpner flaggskipsbutikk i Paris. Fra før har designerne Alexander Helle og T-Michael åpnet tilsvarende i hjembyen Bergen og i Oslo, i tillegg til at de er til stede i butikker i 18 land. – Drømmen vår er blitt virkelighet, 70 meter inn i en blindgate i et smug midt i Paris, sier Helle til Melk & Honning. Nå planlegges også skokolleksjon i samarbeid med Paris-butikken Bonne Guele.