«Making a Murderer»-dom oppheves

En domstol i Wisconsin har opphevet livstidsdommen mot Brendan Dassey. Dommeren slakter avhøret som førte til at den unge gutten «tilsto» å ha vært med på drapet på fotografen Teresa Halbach.

Brendan Dassey fra Making a Murderer

Dassey var 16 år gammel da drapet på fotografen Teresa Halbach fant sted.

Foto: Dan Powers / AP

Dette innebærer at Dassey kan løslates innen 90 dager, med mindre påtalemyndigheten anker avgjørelsen fra den føderale domstolen i Wisconsin, melder nyhetsbyrået AP.

Dassey ble i 2007 dømt til livstid i fengsel, uten sjanse for prøveløslatelse, for å ha hjulpet onkelen Steven Avery med å drepe fotografen Teresa Halbach. Rettssaken ble senere verdenskjent gjennom Netflix-serien.

Dassey var 16 år da drapet på Halbach fant sted i 2005. Han er i dag 26 år gammel.

– Ufrivillig tilståelse

Steven Avery

Brendan Dasseys onkel Steven Avery sitter fengslet for drapet på Teresa Halbach.

Foto: MORRY GASH / Ap

Netflix-dokumentaren, som ble lagt ut på strømmetjenesten i desember i fjor, viste blant annet hvordan unge Dassey selv innrømmet å ha hjulpet onkelen med å voldta og drepe den unge fotografen Teresa Halbach. TV-serien fikk mye ros, men også kritikk, for måten den viste fram hittil ukjente sider av det amerikanske rettsvesenet.

Dasseys forsvarere mente imidlertid, i likhet med svært mange TV-seere, at tilståelsen som kom i 2006 virket framprovosert. Dassey, som ifølge amerikanske medier skal ha en IQ på rundt 70, sa senere at han bare hadde gjettet seg fram, basert på biter med informasjon som tilfløt ham under avhørene.

Hensikten var å blidgjøre etterforskerne, ifølge forsvarerne, som har uttalt at Dassey har «læringsvansker». Brendans vitnemål var en viktig del av drapssaken, men delstatsdommer William Duffin skriver i avgjørelsen som ble kjent fredag kveld at denne fremstår som «ufrivillig».

– Etterforskerne gjentok falske løfter, og sett i sammenheng med flere andre faktorer – særlig Dasseys alder, intellektuelle kapasitet og fraværet av en voksen, ble Dasseys tilståelse gjort ufrivillig, skriver dommer Duffin.

Teresa Halbach

Den unge fotografen Teresa Halbach ble 25 år gammel. Tusenvis av TV-seere verden over mener det fortsatt er et mysterium hvem som drepte henne.

Foto: MIKE DE SISTI / AP

Steven Avery glad for nyhetene

Utgangspunktet for Making a Murderer er Wisconsin-mannen Steven Avery og rettsprosessene mot ham. Avery ble først dømt for voldtekt, en dom han sonet 18 år av, før den ble opphevet.

Da Teresa Halbach forsvant i 2005, skal Steven Avery ha vært den siste hun snakket med. Dette førte til at Avery fort kom i politiets søkelys. Dokumentarskaperne viste imidlertid fram at siktelsene også kunne ha et bakenforliggende motiv: Et erstatningssøksmål Avery anla mot politiet i Wisconsin som følge av voldtektsdommen.

Avery har hele tiden hevdet sin uskyld. En av Averys forsvarere, Kathleen Zellner, sier til nyhetsbyrået AP fredag kveld at Avery ble «veldig glad» da han hørte at nevøen kan bli løslatt.

Avery kjemper nå sin egen kamp for frifinnelse. Zellner sier i en uttalelse at hun er overbevist om at dommen mot Avery vil bli omgjort så snart en dommer uten fordommer går gjennom de de nye bevisene i saken.

Etter nyheten om Dasseys mulige løslatelse har nå diskusjonen om hvorvidt også Avery kan og bør løslates blusset opp igjen i sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt