«Kongens Nei» åpnet til kjempesuksess

Over 113.000 sa ja til «Kongens Nei» i premierehelgen. – Jeg er helt stum, sier regissør Erik Poppe.

Harald Rosenløw Eeg, Erik Poppe, Jan Trygve Røyneland og Stein B. Kvae

TOMMEL OPP: Erik Poppe er storfornøyd med tallene fra åpningshelgen til Kongens Nei. Her fra kunngjøringen av at filmen blir Norges Oscar-håp.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Etter både førpremierer og visning i Slottsparken, var det for alvor premiere på Norges Oscar-håp «Kongens Nei» landet over.

Med tallenes klare tale konkluderer administerernde direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino, Guttorm Petterson, at helgens åpning med 113.000 besøk har vært en suksess når NRK ringer - et tall som kan bli oppjustert.

Og det er ikke alt.

Regnes som kjempesuksess

– Hvis vi inkluderer førpremierer med 7400 besøk, og mellom 10-12.000 besøkende i Slottsparken forrige uke, havner vi på omtrent 121.390 besøk, forteller Petterson tydelig fornøyd.

Guttorm Petterson i Film & Kino

SUKSESS: Det sier administererende direktør i Film & Kino, Guttorm Petterson.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Filmen står dermed for årets sterkeste åpningshelg på kino.

– Dette er en kjempesuksess, og det er all grunn til å være glad for at vi snakker om en norsk film her, sier han videre.

Han sier dette er det som ble håpet på, og regner med at filmen i tiden framover vil bli godt sett.

Sammenlignet med andre storfilmer i nyere tid, regnet fra 2003, er «Kongens Nei» på en foreløpig femteplass åpningshelg-messig. Mest sett totalt er «Max Manus»

– Vi regner med at den kan havne på en god nummer to etter «Max Manus», men at den skal slite litt for å ta topplasseringen, sier Petterson.

– I himmelen

TIL NRK forteller regissør Erik Poppe at de første tallene er over all forventing.

– Vi er i himmelen. Jeg ser her at vi er rett i rompa på «Bølgen», og det er et eventyr. Det er mange glade mennesker akkurat nå, sier Poppe.

Det var først da han så oppmøtet i Slottsparken at han skjønte hvor populær filmen kunne bli.

– Da vi så ti-tolv tusen mennesker der forstod vi at dette er enormt. Jeg er helt stum.

For å finansiere filmen regnet de med totalt 300-400.000 kinovisninger. Alt annet kom til å være en bonus.

– Vi har hatt som mål å lage best mulig film for pengene vi har fått. En åpningshelg er dette er helt uvirkelig, sier Poppe.

Premiere er 23. september.

TRAILER: Se traileren til «Kongens Nei» her.

Kulturstrøm

 • Utset filmfestivalen i Cannes

  Den årlege filmfestivalen i Cannes vert utsett til juli på grunn av koronasituasjonen, melder arrangøren. Festivalen vert vanlegvis arrangert i mai, og deler ut den gjeve filmprisen Gullpalmen.

  Laster Twitter-innhold
 • Kverno utnevnt til ridder

  Organist, komponist, musikkpedagog og geistlig Trond H.F. Kverno (f 1945) er utnevnt til Ridder av 1.klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Medaljeoverrekkelsen vil skje etter nærmere avtale med Statsforvalteren.

 • Britisk serie om pandemien

  Kenneth Branagh skal spele den britiske statsministeren Boris Johnson i TV-serien «This Sceptred Isle», skriv whatsonstage.com. Serien handlar om dei første seks månadene av pandemien, og tek føre seg både regjeringa og helsearbeidarane i frontlinja.

  Kenneth Branagh (t.v.) skal spille Boris Johnson i ny TV-serie.
  Foto: Marion Curtis / AP/Reuters/NTB