«Kongens Nei» åpnet til kjempesuksess

Over 113.000 sa ja til «Kongens Nei» i premierehelgen. – Jeg er helt stum, sier regissør Erik Poppe.

Harald Rosenløw Eeg, Erik Poppe, Jan Trygve Røyneland og Stein B. Kvae

TOMMEL OPP: Erik Poppe er storfornøyd med tallene fra åpningshelgen til Kongens Nei. Her fra kunngjøringen av at filmen blir Norges Oscar-håp.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Etter både førpremierer og visning i Slottsparken, var det for alvor premiere på Norges Oscar-håp «Kongens Nei» landet over.

Med tallenes klare tale konkluderer administerernde direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino, Guttorm Petterson, at helgens åpning med 113.000 besøk har vært en suksess når NRK ringer - et tall som kan bli oppjustert.

Og det er ikke alt.

Regnes som kjempesuksess

– Hvis vi inkluderer førpremierer med 7400 besøk, og mellom 10-12.000 besøkende i Slottsparken forrige uke, havner vi på omtrent 121.390 besøk, forteller Petterson tydelig fornøyd.

Guttorm Petterson i Film & Kino

SUKSESS: Det sier administererende direktør i Film & Kino, Guttorm Petterson.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Filmen står dermed for årets sterkeste åpningshelg på kino.

– Dette er en kjempesuksess, og det er all grunn til å være glad for at vi snakker om en norsk film her, sier han videre.

Han sier dette er det som ble håpet på, og regner med at filmen i tiden framover vil bli godt sett.

Sammenlignet med andre storfilmer i nyere tid, regnet fra 2003, er «Kongens Nei» på en foreløpig femteplass åpningshelg-messig. Mest sett totalt er «Max Manus»

– Vi regner med at den kan havne på en god nummer to etter «Max Manus», men at den skal slite litt for å ta topplasseringen, sier Petterson.

– I himmelen

TIL NRK forteller regissør Erik Poppe at de første tallene er over all forventing.

– Vi er i himmelen. Jeg ser her at vi er rett i rompa på «Bølgen», og det er et eventyr. Det er mange glade mennesker akkurat nå, sier Poppe.

Det var først da han så oppmøtet i Slottsparken at han skjønte hvor populær filmen kunne bli.

– Da vi så ti-tolv tusen mennesker der forstod vi at dette er enormt. Jeg er helt stum.

For å finansiere filmen regnet de med totalt 300-400.000 kinovisninger. Alt annet kom til å være en bonus.

– Vi har hatt som mål å lage best mulig film for pengene vi har fått. En åpningshelg er dette er helt uvirkelig, sier Poppe.

Premiere er 23. september.

TRAILER: Se traileren til «Kongens Nei» her.

Kulturstrøm

 • 1,33 mrd for norsk spilleselskap

  Det kinesiske teknologiselskapet Tencent ønsker å kjøpe norske Funcom, og skal ha lagt inn et bud som verdsetter det norske selskapet til 1,33 milliarder kroner, melder Funcom i en pressemelding. Styret anbefaler å akseptere budet. Tencent er allerede den største aksjonæren i selskapet etter et oppkjøp i fjor.

 • Trommeslageren saksøker Aerosmith

  Aerosmith-trommeslager Joey Kramer (69) saksøker bandet han har vært medlem av siden 1970. Han hevder de øvrige medlemmene har utelukket ham fra deres kommende Grammy-opptreden, og fra en konsertrekke i Las Vegas. Bandet skal ha stemt ham ut, fordi de mente han ikke lenger «hadde nok energi», skriver Rolling Stone (NTB).

  Aerosmith
  Foto: John Shearer
 • Røde kors-modus i Fortnite

  I går lanserte Røde Kors og utviklerne av spillet Fortnite en versjon av spillet der man kan ha rollen som hjelpearbeider, med oppgaver som å gi førstehjelp, bygge sykehus eller fjerne miner. President i Norges Røde Kors, Robert Mood, sier til NRK at spill er den viktigste fritidsaktiviteten for undom, og dermed en arena der Røde Kors ønsker å være tilstede på en positiv måte.