Hopp til innhold

Viser «Kongens Nei» på slottsveggen

– Vet ikke om jeg gruer eller gleder meg, sier regissør Erik Poppe.

Kongens Nei på Slottsveggen

VEGGEN: Regissør Erik Poppe og kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, prater ved veggen der filmen skal vises både for ivrige tilskuere og Kongefamilien.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Neste uke slippes Norges Oscar-håp i 2017 «Kongens Nei» løs i samtlige av landets kinosaler.

Samtidig avslutter kong Harald og dronning Sonja deres feiring som kongepar i 25 år, noe de vil feire på folkelig vis førstkommende onsdag, 21. september.

– De vil avslutte det slik de startet det, ved å invitere til en folkefest i Jubileumsparken, som er det vi kaller Slottsparken i år, da blir det med utekino, forteller Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen til NRK.

Enkelt filmvalg

Filmen vil bli prosjektert på slottets nordlige vegg. Da Slottet fant ut at filmen har premiere i disse dager, ble valget av hva de skulle se enkelt.

– Den handler om familien deres, foreldrene og bestefar til kongen og prinsesse Astrid. Det er et valg som gav seg selv, og kongen har uttalt at han gleder seg til å se den, sier Hagen.

Kongens Nei på Slottsveggen

SAMARBEID: Slottets kommunikasjonssjef, Marianne Hagen, og regissør Erik Poppe.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Og spente er de, for utekino er ikke hverdagskost i Slottsparken.

– Men vi har en plan, så lenge folk tar med sitteunderlag og kan sitte litt tett sammen så holder vi varmen og mange får se. Vi har aldri hatt utekino før, så dette er historisk.

– De er modige

Ved siden av Hagen står regissøren selv, Erik Poppe. Det første han tenkte på var hvordan det i det hele tatt ville se ut å sende filmen på slottsveggen.

Kongens nei

HOVEDROLLEN: Danske Jesper Christensen fikk i oppgave å portrettere Kongens bestefar i filmen; Kong Haakon VII.

Foto: Paradox / Nordisk Film Distribusjon

– Men nå har jeg fått forklart hvordan de løser det, og det blir fantastisk, sier han til NRK, men innrømmer at han ikke vet helt ennå hvordan han føler om å vise den fram til kongeparet, og dessuten kronprinsparet samt prinsesse Astrid.

– Dette er en historie om deres familie. Gruer jeg eller gleder jeg meg? Jeg vet helt ikke, men det blir veldig spennende, og klart det blir bra å høre hva de synes om filmen.

Poppe berømmer kongeparet for å velge sin film, til tross for at de ikke har sett den på forhånd.

– Det synes jeg er moderne, modig og tøft. Jeg ville kanskje sett den først om de skulle lage en film om meg, sier han smilende.

Svarer på kritikk

Regissøren forteller at de har lest tusenvis av sider, dagbøker, snakket med mennesker og vært i Slottets arkiver i forbindelse med research-arbeidet. Poppe har til og med snakket med prinsesse Astrid om hennes erindringer fra de skjebnesvangre dagene.

– Noen mener at noe er feil, andre mener at annet er feil. Jeg vil si at vi har belegg for veldig mye av tolkningen vi har gjort. Dette er en film som har en sannnsynlig framstilling av hva som har skjedd, svarer Poppe.

Nå er det under én uke til kongen selv skal få vurdere filmens innhold.

– Jeg gleder meg veldig, og jeg tror det blir sterkt for folk, sier han.

Storfilmen har premiere 23. september.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters