Hopp til innhold

«Hygge» er et av årets nyord i Storbritannia

– Det får tankene bort fra det vanskelige året vi har hatt, sier britisk hygge-blogger.

Høst

Hygge og å kose seg står sentralt i den skandinaviske kulturen og tradisjonen.

Foto: Colourbox

Torsdag kom listen over årets engelske nyord. Blant ord som «Brexit», «Trumpism» og «mic drop» finner vi det norske ordet «hygge». Collins-ordboken skriver i en pressemelding at «hygge» ble valgt fordi den engelske befolkningen har blitt mer opptatt av denne formen for koselighet som kommer fra skandinaviske tradisjoner.

Hyggeforsker Jeppe Trolle Linnet sier at hygge kommer fra dansk, og er en steming av velvære og avslapping.

Kommunikasjonssjef i Collins, Jon Howells, sier at det er et relativt nytt konsept i Storbritannia, men at «hygge» er et ord som har blitt brukt mye den siste tiden. Det er også gitt ut flere bøker om fenomenet.

Møtes i hjemmet

Linnet sier at hygge praktiseres over hele verden, men at det er kulturelt forsterket i Skandinavia.

– Vi har en veldig hjemmefokusert kultur. Man møtes mer i hjemmet i Skandinavia enn andre steder i verden, sier Linnet til NRK.

Linnet sier også at hygge er viktig for skandinaver fordi hygge ikke krever rikdom, og utjevner forskjeller og bygger relasjoner mellom mennesker.

– Folk er lei av dårlige nyheter

Kayleigh Tanner, britisk hygge-blogger

Kayleigh Tanner skriver om hygge på hellohygge.com, og ser stadig etter nye måter å kose seg på.

Foto: privat

I tillegg til bøker, har hygge blitt en del av bloggverdenen i Storbritannia. Kayleigh Tanner står bak bloggen «Hello Hygge», og har skrevet om fenomenet siden starten av 2015. Det har vært et dramatisk år for britene etter at Storbritannia trakk seg fra EU, og Tanner tror at det har gjort hygge mer populært.

– Jeg tror folk er lei av dårlige nyheter. Hygge får tankene bort fra det vanskelige året vi har hatt, sier Tanner til NRK.

Linnet tror også at hygge kan få britene på andre tanker.

– Hygge er en følelse av komfort og trygghet. Når folk hygger seg fokuserer de på livet og undertrykker eventuell frykt, sier han.

En lite drastisk livsstilsendring

– Det finnes så mange livsstilstrender som innebærer å gjøre drastiske endringer på livsstilen din, men hygge er ikke slik, sier Tanner.

Tanner tror også at skandinavenes evne til å ha det hyggelig er en av grunnene til at de Skandinaviske landene blir rangert som de lykkeligste i verden.

– Hygge kan lære oss å roe ned og sette pris på de små tingene i livet, uten at vi trenger å gjøre radikale endringer på måten vi lever på, sier hun.

Jeppe Trolle Linnet sier også at hygge på et vis kan skape lykke.

– Hygger man seg er man tilfreds der man er, og når man er tilfreds der man er, har man lettere for å føle lykke, sier han.

Hygge har blitt diskutert på britisk tv, blant annet på BBC:

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.