Hopp til innhold

«Brexit»: Britene stemte seg ut av EU

LONDON/OSLO (NRK): Det ble en historisk seier til «Brexit»-leiren i Storbritannia. Et knapt flertall har stemt for at landet skal melde seg ut av EU. David Cameron går av som statsminister som følge av resultatet.

Farege: Andre EU-land bør gjøre det samme

JUBLER: UKIP-leder og Brexit-topp Nigel Farage jublet etter folkeavstemningen fredag morgen.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

«Should I stay or should I go?» Dette spørsmålet fikk et svar i den historiske folkeavstemningen i Storbritannia om fortsettelse av EU-medlemskapet.

Motstanderne av fortsatt britisk EU-medlemskap seiret, erklærte BBC i 06-tiden fredag morgen.

En time senere var resultatet offisielt. 51,9 prosent av velgerne stemte ja til britisk utmelding av EU. 48,1 prosent ville at Storbritannia skal bli i unionen, melder Sky News.

Brexit fikk i overkant av 17,4 millioner stemmer i de 382 valgkretsene. Over 16 millioner briter stemte for at landet forblir i EU. Valgdeltakelsen var på 72,2 prosent.

Farage – En seier for vanlige folk

Nyheten om Brexit skaper sjokkbølger i Storbritannia og i unionen. BBC omtaler resultatet som «et politisk jordskjelv».

UKIP-leder og ut-general Nigel Farage jublet etter seieren. Han kaller dagen for avstemningen, 23. juni, for landets nye uavhengighetsdag.

Etter seieren krevde Farage at statsministeren «må gå av øyeblikkelig». Farage sa også at «EU er døende», og oppfordret andre EU-land til å følge britenes valg om å melde seg ut av unionen, ifølge Reuters.

– Mine damer og herrer. Dette er en seier for vanlige folk mot storbankene, storselskapene og storpolitikken, uttalte han fredag morgen.

BBCs David Dimbleby slår fast at Brexit-fløyen har vunnet folkeavstemningen.

BREXIT: Se det historiske øyeblikket når BBC sier det blir «Brexit».

Vekslet på ledelsen

Den første meningsmålingen etter at stemmelokalene stengte viste at 52 prosent har stemt for fortsatt britisk medlemskap i EU. Målingen ble utført torsdag av YouGov for Sky News.

Motstanderne og tilhengerne av fortsatt britisk EU-medlemskap vekslet på ledelsen mens stemmene ble telt opp natt til fredag.

Men ved 05-tiden fikk Brexit-leiren et lite overtak med 51 prosent av stemmene. De rykket fra ytterligere før valgseieren ble erklært en time senere.

London for fortsatt EU-medlemskap

Gibraltar var den første valgkretsen til å offentliggjøre resultatet av sin avstemning. Den erkebritiske befolkningen utenfor Spania ga 95,9 prosents oppslutning til fortsatt EU-medlemskap.

Også Scillyøyene og Orknøyene støttet videre medlemskap, med henholdsvis 56,4 prosent og 63,2 prosents oppslutning.

London, Oxford og ikke minst den skotske byen Glasgow har også stemt for fortsatt EU-medlemskap.

Cameron

TREKKER SEG: Statsminister David Cameron kunngjør at han går av etter folkeavstemningen om EU.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters/NTB Scanpix

Skottland og Nord-Irland vil forbli i EU

Også i resten av Skottland var det klart flertall for EU-medlemskap. 62 prosent av velgerne i Skottland har stemt for å forbli i EU.

Et britisk ja til utmelding kan nå presse fram en ny folkeavstemning om uavhengighet i Skottland.

I 2014 endte en folkeavstemning om skotsk selvstendighet med tap for dem som ville løsrive seg.

Også Nord-Irland har stemt for fortsatt EU-medlemskap. 55,8 prosent av velgerne stemte for dette.

Farage jubler

UAVHENGIGHETSDAG: Farage kaller dagen 23. juni for landets nye uavhengighetsdag.

Foto: GEOFF CADDICK / Afp

Brexit-flertall i England og Wales

Flertallet av britene ønsker derimot å melde Storbritannia ut av den europeiske unionen. Brexit fikk flertall både i England og Wales.

En av overraskelsene er at flere Labour-styrte områder har stemt for å melde landet ut av
EU enn det man trodde på forhånd.

66,3 prosent av befolkningen i Broxbourne, 54,7 prosent i Swindon og 61,3 prosent i Sunderland vil avslutte medlemskapet.

NRKs Gry Blekastad Almås: Ingen vet hva som skjer nå.

SJOKKAVGJØRELSE: Storbritannia våknet til en sjokkavgjørelse fredag morgen. NRKs reporter Gry Blekastad Almås i London sier at ingen vet hva som skjer nå.

Pundet stuper

Etter hvert som Brexit-siden tok ledelsen, stupte pundet til sitt laveste nivå på 31 år. Tidligere på natten hadde den britiske valutaen notert seg for årsbeste mot dollar.

Like før klokken 5 kostet et pund 1,35 amerikanske dollar. Det er den svakeste pundkursen siden 1985, og langt under nattens toppnotering på 1,50 dollar.

Både pundet og børser i USA og Europa steg i løpet av torsdagen basert på forhåpninger om at britene ville stemme for å bli i EU.

Storbritannia

OVERRASKENDE: I flere valgkretser i England var det en større støtte for en britisk EU-utmeldelse enn tidligere ventet.

Foto: ROB STOTHARD / Afp

Cameron trekker seg

David Camerons politiske skjebne var uviss i kjølvannet av Brexit. Disse ryktene gjorde Cameron slutt på da han noen timer senere kunngjorde at han trekker seg som statsminister.

– Jeg vil sikre at skipet holder en stø kurs, men vil ikke være kapteinen som styrer skipet til dens neste havn, sa Cameron i en direktesendt tale utenfor Downing Street 10 i London fredag formiddag.

Han slo fast at han er innstilt på å bli sittende som statsminister fram til landsmøtet i det britiske konservative partiet i oktober.

Cameron sa også at det britiske folkets vilje må respekteres og gratulerte «Brexit»-leiren med seieren, men fremholdte at Storbritannia er sterkere som EU-medlem.

– Jeg kjempet med hode, hjerte og sjel i valgkampen, sa Cameron.

Han opplyste også at han fredag morgen hadde informert dronningen om sin beslutning om å trekke seg.