Danskene verdens lykkeligste - igjen

Danskene har det aller best i verden. Vi nordmenn er også lykkelige, og som eneste land i Norden er vi mer lykkelig nå enn for ti år siden.

Leir for unge piker, Roskilde

Danskene er verdens lykkeligste. «De glade piger» på Roskilde-festivalen ødelegger ikke det inntrykket.

Foto: Stig Nygaard, Flickr.com (CC-lisens)

World Happiness Report kartlegger hvor lykkelige innbyggerne er i 158 land verden over og tar utgangspunkt i faktorer som økonomi, forventet levealder, frihet og omfanget av korrupsjon i landet.

Som vanlig er de nordiske landene godt representert i toppen av rangeringen. I fjor hadde Sveits verdens lykkeligste innbyggere, mens Danmark var på tredjeplass. I år tok Danmark tilbake tittelen som verdens lykkeligste land, mens Sveits må nøye seg med sølvplass.

Island og Norge følger på tredje og fjerde plass, mens Finland er nummer fem. Svenskene havner på tiendeplass.

Fritid og gode levekår

Ragnhild Bang Nes

ENKELT FORKLART: Nordiske land havner på toppen av lykkemålinger fordi levekårene er så gode her, sier forsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Ragnhild Bang Nes er forsker ved Folkehelseinstituttet, med livskvalitet og psykisk helse som fagområde. Hun sier de gode levekårene gjør at nordiske landene havner på topplasseringene på lykkelista.

– Ikke bare har vi god økonomi, men også trygghet i gode velferdsordninger. Det fører til mindre sosiale ulikheter. Dessuten har folk høy tillit, ikke bare til myndigheter og næringsliv, men også til hverandre.

Nes peker også på høy grad av sosial støtte bidrar til mer lykke.

– Vi har noen å be om hjelp dersom vi skulle havne i trøbbel. Dessuten har vi mye fritid, det gjør at vi kan investere i forholdene til hverandre.

Lykke over tid

Professor ved University of British Columbia, John Helliwell, har jobbet med rapporten.

– Det at de lykkeligste landene holder seg i toppen, viser at denne typen undersøkelser baseres på livsforhold som vanligvis endrer seg sakte.

De ti minst lykkelige befolkningene i verden finner vi i Madagaskar, Tanzania, Liberia, Guinea, Rwanda, Benin, Afghanistan, Togo, Syria og Burundi, konkluderer rapporten.

Lykkeligere nå enn før

Ifølge undersøkelsen er vi nordmenn lykkeligere nå enn for ti år siden. Våre naboland derimot, er mindre lykkelige nå enn de var på midten av 2000-tallet. Ragnhild Bang Nes tror dette skyldes at det har vært bedre økonomiske kår i Norge sammenlignet med de andre landene.

– Under finanskrisa i 2008 var det mer stabilt her enn i de andre landene. Stabilitet og trygghet kan forklare utviklingen, sier Nes.

Hellas, Italia og Spania, som har blitt hardt rammet av den økonomiske krisen i Europa, er blant landene der befolkningen har blitt betydelig mindre lykkelige.

Trolig på lykketoppen framover

Ifølge Nes det er gode sjanser for at Norge og de andre nordiske landene vil trone på toppen av lykkelistene, også i framtida.

– Velferdssamfunnene vi har bygget opp bidrar til at mange kan leve gode liv. Det skal vi være stolte av. Det er selvsagt mange som faller utenfor samfunnet, men sammenlignet med andre land har vi det veldig bra. Norden troner på topp når vi ser på både subjektive og objektive mål, og dermed tror jeg vi kommer til å gjøre det godt på lykkemålinger også i framtida.

17. mai Oslo

17. mai er symbolet på lykke i Norge.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger