NRK Meny
Normal

Ny tunnel funnet i «Den store flukten»-fangeleir

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Du har kanskje sett filmen «Den store flukten»; i så fall kjenner du de tre tunnelene «Tom», «Dick» og «Harry». Nå skal britiske forskere undersøke deres mindre kjente fetter, «George».

Inngangen til «George» er oppdaget i krigsfangeleiren Stalag Luft III, ifølge The Telegraph.

Fangeleiren var opprettet av Luftwaffe under andre verdenskrig, for krigsfanger fra de allierte luftforsvarsstyrkene og lå nær byen som i dag heter Żagań (Polen).

Leiren var konstruert med maksimal sikkerhet, beregnet på de mest begavede forsvinningskunstnere.

76 offiserer rømte

Likevel klarte 76 fangede offiserer å komme seg ut gjennom de selvgravde tunnelene «Tom», «Dick» og «Harry» 24. mars, 1944. Av disse ble 50 hentet inn og henrettet.

Den spektakulære flukten er fremstilt i filmen «Den store flukten» («The great escape») fra 1963.

Igjen satt vel å merke 176 krigsfanger, men ikke med hånda i fanget; det viser seg nå at de gjenværende arbeidet med en fjerde tunnel: «George».

Det først var i fjor at en av offiserene som arbeidet med tunnelen, nå 90 år gamle Ivor Harris, returnerte til fangeleiren og identifiserte inngangen.

Her finner du radiosendinger og filmklipp fra annen verdenskrig.

Les mer om andre verdenskrig på NRK Skole.

Brukt til oppbevaring

Arbeidet med å grave ut tunnelen igjen starter allerede til våren, og forskergruppen håper å finne utstyr som personlige eiendeler i den.

- Vi har det fra veteraner at de brukte «George» til oppbevaring, sier RAF-historiker til The Telegraph.

- Dette kan være personlige ting, som bilder, og noen har også sagt at de gjemte våpen til å forsvare seg mot vokterne med i tunnelen.

Eventuelle funn vil bli utstyrt i leirens museum, så vel som på utstillinger forskjellige steder i Storbritannia.

Les også: Klikk og opplev krigen

Les også: - Neste verdenskrig skjer på internett

...men ikke til annet

Det hører med til historien at i motsetning til de andre tunnelene, ble «George» aldri brukt, annet enn som skap.

Den Røde Armé kom nemlig stadig nærmere, og tyske voktere presset fangene med på en marsj tilbake inn i Tyskland, før de fikk rømt. 200 menn døde i løpet av marsjen.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix