Hopp til innhold

Ny tunnel funnet i «Den store flukten»-fangeleir

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Du har kanskje sett filmen «Den store flukten»; i så fall kjenner du de tre tunnelene «Tom», «Dick» og «Harry». Nå skal britiske forskere undersøke deres mindre kjente fetter, «George».

Inngangen til «George» er oppdaget i krigsfangeleiren Stalag Luft III, ifølge The Telegraph.

Fangeleiren var opprettet av Luftwaffe under andre verdenskrig, for krigsfanger fra de allierte luftforsvarsstyrkene og lå nær byen som i dag heter Żagań (Polen).

Leiren var konstruert med maksimal sikkerhet, beregnet på de mest begavede forsvinningskunstnere.

76 offiserer rømte

Likevel klarte 76 fangede offiserer å komme seg ut gjennom de selvgravde tunnelene «Tom», «Dick» og «Harry» 24. mars, 1944. Av disse ble 50 hentet inn og henrettet.

Den spektakulære flukten er fremstilt i filmen «Den store flukten» («The great escape») fra 1963.

Igjen satt vel å merke 176 krigsfanger, men ikke med hånda i fanget; det viser seg nå at de gjenværende arbeidet med en fjerde tunnel: «George».

Det først var i fjor at en av offiserene som arbeidet med tunnelen, nå 90 år gamle Ivor Harris, returnerte til fangeleiren og identifiserte inngangen.

Her finner du radiosendinger og filmklipp fra annen verdenskrig.

Les mer om andre verdenskrig på NRK Skole.

Brukt til oppbevaring

Arbeidet med å grave ut tunnelen igjen starter allerede til våren, og forskergruppen håper å finne utstyr som personlige eiendeler i den.

- Vi har det fra veteraner at de brukte «George» til oppbevaring, sier RAF-historiker til The Telegraph.

- Dette kan være personlige ting, som bilder, og noen har også sagt at de gjemte våpen til å forsvare seg mot vokterne med i tunnelen.

Eventuelle funn vil bli utstyrt i leirens museum, så vel som på utstillinger forskjellige steder i Storbritannia.

Les også: Klikk og opplev krigen

Les også: - Neste verdenskrig skjer på internett

...men ikke til annet

Det hører med til historien at i motsetning til de andre tunnelene, ble «George» aldri brukt, annet enn som skap.

Den Røde Armé kom nemlig stadig nærmere, og tyske voktere presset fangene med på en marsj tilbake inn i Tyskland, før de fikk rømt. 200 menn døde i løpet av marsjen.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.