Hopp til innhold

Lager amerikansk versjon av «Forbrytelsen»

Den danske krimsuksessen «Forbrytelsen» blir snart en realitet på amerikansk fjernsyn, i amerikansk innpakking.

Sarah Lund og etterforskere

«Forbrytelsen» har vært en stor suksess både i Danmark og Norge. Nå skal amerikanerne få fordype seg i arbeidsnarkomanen Sarah Lunds jakt på morderen.

Foto: Tine Harden, DR

TV-stasjonen AMC har gitt grønt lys for produksjonen av en amerikansk krimserie basert på danske «Forbrytelsen».

AMC, som blant annet står bak suksessen «Mad Men», har sendt en test-episode av den danske serien. Det har gått så bra at serien nå blir satt i produksjon.

Mireille Enos

Mireille Enos skal spille rollen som Sara Lund i den amerikanske versjonen av «Forbrytelsen». Her sammen med skuespiller Alan Ruck.

Foto: Matt Sayles / AP

Handlingen vil finne sted i Seattle, men innspillingen av serien begynner til høsten i Vancouver i Canada. Krimserien vil ha premiere en gang i 2011, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Stolt av historien

Det er Danmarks Radio som har produsert den danske versjonen, og de er svært fornøyde med at amerikanerne er interessert.

– Vi er stolte av at Søren Sveistrup og hans medforfattere har skrevet en historie som treffer så universelt, sier produsent Piv Bernth til DRs hjemmeside, skriver danske Politiken.

– Vi gleder oss til å følge Forbrytelsens vei til de amerikanske TV-skjermene, fortsetter hun.

Får beholde navnet sitt

Det blir en annen danske, Mikkel Bondesen fra Fuse Entertainment, som skal produsere den amerikanske versjonen, i alt 13 episoder, i samarbeid med Fox Television Studios.

Foreløpig heter serien «The Killing», men den vil få et annet navn etter hvert.

Joel Kinnaman i en scene fra "Cash"

Svenske Joel Kinnaman får en rolle i den amerikanske versjonen Forbrytelsen. Her i en scene fra den svenske filmen «Snabba Cash».

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/Aril Wretblad

Sarah Lund får beholde navnet sitt i den amerikanske versjonen, men offeret blir døpt om fra Nanna Birk Larsen til Rosie Larsen.

Sarah Lund vil bli spilt av skuespilleren Mireille Enos. Andre skuespillere som har fått tildelt roller i serien er Billy Campbelle, Michelle Forbes og svenske Joel Kinnaman, ifølge blogs.courant.com.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober