Hopp til innhold

Sofie Gråbøl om «Sarah Lund»: - Jeg tenker på henne som en mann

Sofie Gråbøl og «Forbrytelsen 2» klar for norske TV-skjermer i kveld. Vi fikk et eksklusivt intervju med henne.

Forbrytelsen

Sofie Gråbøl ble skuespiller ved en tilfeldighet. Nå kan du se henne i nett-tv som Sarah Lund i «Forbrytelsen 2»

Foto: DR

Sofie Gråbøl spiller den noe private visekriminaletterforsker Sarah Lund i den danske krimserien «Forbrytelsen 2».

Første episode kan du se allerede nå!

Den første serien, der visekriminaletterforskeren etterforsket mordet på Nanna Birk Larsen, satte nærmest hele Danmark på styr. Plottet var klokt konstruert, mistanken ble kastet fra rollefigur til rollefigur, og det var hele veien uklart hvem det var som sto bak. Det danske folk ble godt kjent med den svært private etterforskeren.

– Det hjalp å tenke på henne som en mann. Jeg jobbet lenge med rollefiguren, og lurte på hvorfor det var så vanskelig å forholde seg til akkurat henne. Jeg måtte gå tilbake og tenke på hvem det var som tenkte slik som henne. De eneste jeg fant var menn, og det ble en del av Sarah. Hun har noen klart feminine sider, men det er mange likninger som ikke går opp. Hun er fylt av motsetninger, sier Sofie Gråbøl til nrk.no.

Kvinne eller mann?

Sofie Gråbøl

Sofie i genseren som ble veldig populær i Danmark etter første sesong av «Forbrytelsen»

Foto: Pressebilde, Danmarks Radio

I Danmark gikk diskusjonen om kjønnspolitikk i kjølvannet av «Forbrytelsen», ettersom rollefiguren er en kvinne i et mannsdominert yrke. Nå lover Gråbøl at dansker og nordmenn skal få bli bedre kjent med kvinnen Sarah Lund.

– Hvem er Sarah Lund egentlig?

Vi ville unngå den åpenbare klisjeen om en politikvinne i en mannsverden. Vi tok for gitt at hun er dyktig, og at hennes problematikk ikke er hvorvidt hun vil få fotfeste, for det vet hun. Hun har en veldig selvtillit, og det har gjort at jeg og Søren (Sveistrup, journ. anm) har kunnet konsentrere oss mer om personen Sarah Lund enn kjønnspolitikken, sier hun.

Seriens hovedforfatter er Søren Sveistrup, som også tidligere har jobbet med Gråbøl, i serier som Nikolaj og Julie. Da han fikk grønt lys for å lage «Forbrytelsen» kalte han inn hovedpersonen til flere møter for å diskutere fram hvem Sarah Lund skulle være. Sveistrup har vært meget lydhør for hennes instruksjoner.

– Jeg hadde lyst til å spille et menneske som ikke var istand til å kommunisere, som var helt isolert fra andre mennesker, det ville jeg prøve. Det var Søren som begynte å skrive, og jeg merket det var veldig vanskelig. Hennes store problem med andre mennesker er ikke hennes kjønn, det er hennes manglende evne til å kommunisere. Det er i seg selv veldig spennende, sier hun.

Gråbøl har jobbet med Sveistrup på en annen serie, som Julie i «Nikolaj og Julie».

– Julie er en typisk kvinnerolle. Hun er følsom og kommuniserende, men også følelsesmessig svingende. Sarah Lund er til sammenlikning veldig vanskelig, sier Gråbøl.

– Tilfeldighet at jeg ble skuespiller

Gråbøl er godt kjent for norske kinogjengere og TV-seere. Siden debuten i Henning Carlsens film Oviri i 1986 har hun medvirket i en rekke store produksjoner, blant dem filmene «Pelle Erobreren», «Mifunes siste sang» og «Blinkende lykter». Men det var en tilfeldighet at hun ble skuespiller.

– Det var en tilfeldighet at jeg fikk min første filmrolle da jeg var 17, i en film som het Oviri. Regissøren Henning Carlsen søkte en ung pike til en rolle gjennom en annonse i Politiken. Jeg var akkurat ferdig med skolen, og visste ikke riktig hva jeg skulle med livet, men tenkte at det ville være «sjovt». Jeg var ikke drevet av et ønske om å bli skuespiller, det var rett og slett moroa jeg var ute etteretter. Men alt skjedde veldig fort. Før den første filmen fikk prémiere, hadde jeg allerede gjort tre filmer, Pelle Erobreren og den norske «Barndommens gate», sier hun.

– Jeg kunne vært noe annet

– Ser du deg noensinne tilbake?

– Det er klart at jeg iblant tenker at jeg kunne vært noe annet, iallfall når journalister spør, og hvis jeg hadde fått noen år til for å utvikle meg hadde jeg nok også blitt noe annet. Men dette ble mitt liv, sier hun.

Og det at du ikke har noen utdannelse, har det hindret deg?

– Jeg hadde en idé om at det var et stort problem da jeg var ung, men i ettertid tror jeg ikke det hadde gjort noen forskjell. Det er treningen man trenger, og det har ikke noe å si om man gjør det på en skole eller foran et kamera. Men det at jeg var redd stoppet meg i begynnelsen. Jeg sa nei til roller, fordi jeg tenkte at det var for fint for meg, sier Gråbøl.

– Men da jeg begynte så jeg at det ikke gjorde noen forskjell. Selv de mest garvede skuespillere starter et sted før hver rolle. Man flytter bare lista litt høyere hver gang.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.