NRK Meny
Normal

– Weinstein er ikke standarden på seksuell trakassering

Den nigerianske forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie mener det er viktig at historier om trakassering blir delt. Likevel tror hun likestillingen har en lang vei å gå.

kvinne, adrikansk. smil, portrett

PRISVINNENDE: Chimamanda Ngozi Adichie har vunnet priser for flere av sine bøker, blant annet "Dyprød Hibiskus" fra 2003 og "Americanah" fra 2013.

Foto: Gyldendal forlag

Chimamanda Ngozi Adichie er forfatter, feminist og aktivist. Hun har vunnet flere priser for sitt forfatterskap, senest for «Americanah» i 2013, en generasjonsfortelling om å vokse opp i Nigeria. Boken hennes «Vi bør alle være feminister» er en del av skolepensumet for svenske 16-åringer. For mange, er hun kanskje mest kjent for å ha snakket om feminisme på Beyoncé-sangen «Flawless».

Les også: Psykolog sier vi må skille mellom seksuell trakassering og overgrep

Adichie er bekymret for at oppmerksomheten rundt Harvey Weinstein vil gjøre det vanskeligere for kvinner å fortelle mindre dramatiske historier.

– Weinsten blir nesten en tegneserieskurk i hvor stygg og åpenbar oppførselen hans var. Det er ikke et typisk eksempel på seksuell trakassering.

Hun mener det er viktig å huske på at seksuell trakassering ofte er mer skjult enn det som har kommet frem i saken om Weinstein.

BOKSIGNERING: Adichie signerer boken "Americanah" på en lansering i Lagos, Nigeria.

BOKSIGNERING: Adichie signerer boken "Americanah" på en lansering i Lagos, Nigeria i 2013.

Foto: Sunday Alamba / Ap

– Måten Weinstein fortalte kvinner «gjør dette, ellers vil jeg ødelegge karrieren din», er ikke den vanligste formen for trakassering på arbeidsplassen. Jeg tror menn med makt sjeldent opptrer på den måten, men det gjør ikke at den skjulte trakasseringen ikke er viktig. Vi må huske å fortelle de mindre dramatiske historiene også.

Ikke veldig optimistisk

Adichie tror ikke nødvendigvis at fokuset på seksuell trakassering kommer til å føre til store endringer.

– Jeg er ikke så veldig optimistisk. Dette kommer ikke til å gjøre slutt på sexisme. Faktisk, så er jeg redd for at det fører til at folk blir sinte, og at det kan være et hinder for likestillingen.

– Hva må til for å hjelpe på likestillingen?

– Menn må snakke sammen om oppførselen sin. De må si «nei» til andre menn. De må slutte å le av vitser om trakassering. De må slutte å le av vitser om kvinners kropper. Vi må gjøre det ukult å trakassere kvinner. Ingenting kommer til å endre seg før menn blir en del av feminisme.

Les også: #MeToo: Emneknaggen motiverer tusenvis til å fortelle om overgrep

Viktig at kvinner forteller

Etter anklagene mot Weinstein har tusenvis av kvinner fortalte sine egne historier på nett, under emneknaggen #MeToo. Emneknaggen har fått kritikk fordi den favner alt fra voldtekt til upassende oppførsel på jobb.

– Det er en god ting at den #MeToo åpner for et så vidt spenn av historier. Det handler ikke bare om å fortelle historien sin, men også å bli møtt med at folk tror på deg. Når kvinner deler opplevelsene sine, så er det med på å redusere skammen som mange føler på, mener Adichie.

Kulturstrøm

 • Dom mot tyrkiske journalister

  Minst 13 journalister fra den tyrkiske avisen Cumhuriyet ble dømt for terroranklager i Istanbul i kveld. Tre ble frikjent, ifølge Reuters.

  Tyrkiske journalister i rettsak
  Foto: Yasin Akgul / AFP
 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag.