Hopp til innhold

Metoo-kampanjen: Psykolog sier vi må skille mellom seksuell trakassering og overgrep

– Det er problem hvis vi begynner å snakke om seksuell trakassering og seksuelle overgrep som det samme, sier psykolog.

Psykolog Leif Edward Ottesen Kennair fra Debatten

DEBATT: Psykolog Leif Edward Ottesen Kennair ser et par problemer ved Metoo-kampanjen.

Metoo-kampanjen var tema for torsdagens sending av Debatten. Det ble blant annet diskutert hvordan kampanjen som har fått mange til å dele sine historier om overgrep og seksuell trakassering fungerer.

Psykolog Leif Edward Ottesen Kennair mener at Metoo-kampanjen er viktig fordi den setter søkelys på viktige problem.

– Men det er også problemer med at den sauser sammen overgrep og trakassering. Det er to forskjellige ting. Det er et problem hvis man begynner å snakke om de to tingene som det samme.

Han ser også et annet problem ved kampanjen.

– En annen ting er at det konsoliderer til en viss grad den stereotypien at seksuell trakassering bare er noe som skjer med jenter utført av gutter. Det er heller ikke riktig. De to tingene sammen skaper en situasjon hvor det som til sammen kunne blitt en fin bevisstgjøring, har en tendens til å bli så omfattende at det blir vanskelig å diskutere det, sier Kennair. Han presiserer likevel at han syns det er viktig at folk står frem med sine historier.

Vil at så mange som mulig forteller

– Jeg ønsker å snakke om trakassering og overgrep, og poengtere at det rammer gutter og jenter like mye. Overgrep er noe annet som rammer jenter i større grad enn gutter, sier han.

Til stede på Debatten var også kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim. Hun har selv stått frem med sin historie som en følge av Metoo-kampanjen.

Hun er ikke enig i at dette skal deles opp i denne kampanjen.

– Det er alltid bra med begrepsavklaringer og jeg forstår at forskere har behov for det. Men nå opplever jeg det på siden av det som er hovedtema, som er at så mange som mulig forteller sine historier, sier hun.

– Hvis vi kan skape større trygghet for mennesker som opplever alle former for krenkelser, enten det er trakassering eller overgrep. Det viktige her er å få dette frem sånn at vi kan gjøre noe med det og kan starte holdningsarbeid.

– Holdningsarbeid hjelper ikke på trakassering

Kennair mener det er to ting som er viktig i denne sammenheng.

– Holdningsendring hjelper ikke på trakassering. Det har vi faktisk sett massevis av studier på, så vi må finne noe mer å gjøre. Og hvis man skal invitere alle inn, må det ikke bare være en invitasjon kun til kvinner. Gitt at trakassering rammer begge kjønn. Men hvis man skal snakke om seksuelle overgrep, blir spillet helt annerledes. Da er det en klar overvekt av kvinner som blir rammet av det og langt færre kvinner som utøver det.

Sørheim mener at Kennair mister hovedpoenget i denne kampanjen og sier følgende til ham.

– Det er ikke sånn at noe av det du sier nå er feil, men hovedpoenget med denne kampanjen er å få disse historiene frem for å gjøre noe med den skammen mange føler etter å ha opplevd noe i dette landskapet. Dessuten handler det om å gjøre folk oppmerksomme på at dette er et problem.

Og hun legger til:

– Du har sikkert noe forskning som viser ting, men jeg er helt overbevist om at bedre holdninger til akkurat dette vil hjelpe på problemet, sier Sørheim.

AKTUELT NÅ