Hopp til innhold

– Utrolig mye stygt å velge mellom

Tommy Sørbø skal hjelpe deg å finne Norges styggeste bygg.

Tommy Sørbø

Humorist, dramatiker og kunsthistoriker Tommy Sørbø skal hjelpe deg å finne Norges styggeste bygg.

Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Humorist, dramatiker og kunsthistoriker Tommy Sørbø sitter i NRKs fagjury som i år skal plukke ut Norges desidert verste arkitektur blant alle de innsendte bidragene i konkurransen «Norges styggeste bygg».

– Hva tenkte du da du sa ja til å være med?

– Jeg ble glad, for det er så utrolig mye stygt å velge mellom. Jeg er skeptisk til mye av det som bygges i dag, og det er i det hele tatt et enormt potensiale for forbedring, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Vi skal kåre Norges styggeste bygg

Sørbø har i mange år vært svært engasjert i arkitekturdebatten, og han er en klar stemme for estetikken - som han mener mangler i store deler av Norge.

Er det viktig å finne en vinner?

– Ja, jeg tror det, for det er viktig å sette ord på de fornemmelsene vi har når vi opplever arkitektur, og det gjør vi stort sett hele tiden. Vi er mer i arkitekturen enn vi er i naturen. Vi sover, spiser, arbeider og lever omgitt av hus og bygninger og ting som vil noe med oss og påvirker oss hver eneste dag. Det skulle da bare mangle om ikke vi skulle mene noe om det, og ha et språk å beskrive det på, sier han.

I tida fram til 26. mai skal nrk.nos lesere få laste opp, sende inn eller twitre sine bidrag til Norges styggeste bygg. Da skal fagjuryen, bestående av Tommy Sørbø, Peter Butenschøn og Tove Nilsen plukke ut ti bidrag blant de innsendte, som publikum skal stemme over.

– 70 prosent mistrives i europeiske arkitektur

Sørbø håper kåringen skal få reaksjoner og etterspill. Arkitektene har ofte liten kontakt med hva folket ønsker seg i nybygg.

– Det er gjort noen undersøkelser i europeiske byer, og resultatet er ganske nedslående. 70-75 prosent av de som skal bo i Europas byer er ofte av en helt annen oppfatning enn arkitektene bygger av hus for dem, sier han.

– Hva vil arkitektene selv si om denne kåringen?

– Jeg tipper at de vil si dette er populisme, at dette er et billig påfunn av NRK, men jeg håper de ikke gjør det, men det gjenstår å se. Håper dette vil sette igang en debatt, sier Sørbø.

– Folk må stille spørsmål

Barcode-rekken er i ferd med å ferdigstilles i Bjørvika i Oslo, til forbausende liten kritikk. Sørbø mener byggene kunne stått hvor som helst i verden, og har liten tilknytning til Oslo

– Jeg håper at folk skal oppnå en bevissthet, at de løfter blikket, ser seg rundt og stiller spørsmål. Er det virkelig sånn jeg vil bo? Skal det se sånn ut der mine barn skal vokse opp? Det hadde vært kjempefint om folk hadde begynt å tenke og fundere på det, sier han.

– Hva er et stygt bygg?

– Jeg har noen fæle lamellbebyggelser rett utenfor vinduet, utropt av arkitekter til å være noe av det mest flotteste, vakreste og mest klassiske, funksjonalistiske bygg fra 1930-tallet. Når jeg står opp om morgenen ser jeg rett ut i et rutenett med omtrent 500 vinduer. Det kunne likegodt vært et industribygg, og for meg er det stygt, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters