Hopp til innhold

– Må tenke nytt om bøker for dyslektikere

– Det er feilslått å bare tenke på lesenivå når en skal finne bøker til barn med dysleksi, hevder Liv Gulbrandsen.

Liv Gulprandsen

Liv Gulbrandsen er daglig leder i foreningen Leser søker bok. Hun mener det er viktig å få frem bøker med enkel tekst, men med innhold som passer til alle aldersgrupper.

Foto: NRK

Apefjes

– I «Apefjes» står ikke språket i veien for innholdet. Det er en avansert litterær øvelse å få til noe slikt, sier Liv Gulbransen.

Foto: Cappelen Damm

– Sorterer man bøker etter lesenivå, uten å ta hensyn til innhold, kan en dårlig leser på 14 år få en «Karsten og Petra-bok» i hendene sine. Det sier seg selv at det blir feil, sier Gulbrandsen.

Hun peker på «Apefjes» av Tor Erling Naas som et eksempel på en vellykket tilrettelagt bok.

– Annethvert kapittel er en tegneseriesekvens, og annethvert er prosatekst. Resultatet har blitt både litterært og kunsterisk interessant.

– Finn et tema som barnet er interessert i

Da Anna Fiske vokste opp på 70-tallet, var hun misunnelig sin søster som slukte store bøker. Selv måtte hun ty til tegneserier.

Anna Fiske

– Jeg ønsker at bøkene mine skal ha en egen motor, som gjør dem enkle å få med seg, sier den svenskfødte forfatteren Anna Fiske. Hun motiveres av å skrive bøker som er tilgjengelige for flest mulig.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– På den tiden mente flere at man ikke burde lese tegneserier, fordi det ikke var ordentlige bøker. Heldigvis tenkte ingen i min familie slik.

Fiske mener det er viktig at barn med dysleksi får bøker med et tema som interesserer dem.

– Anbefaler serielitteratur

Turid Helland er professor i logopedi og har i flere år forsket på dysleksi. Hun nevner serielitteratur som lesetips for barn med dysleksi.

– Da slipper barnet å bruke for mye krefter på å stadig sette seg inn i et nytt miljø med nye karakterer.

Helland vil derimot ikke komme med konkrete anbefalinger.

– Graden av dysleksi har stor variasjon. Bøker må vurderes opp mot leserens funksjonsnivå.​

Aktuelle lesetips

Gutta i trehuset med 13 etasjer

– Mange tilrettelagte bøker oppleves som litt kjedelige av unge med leseproblemer. Derfor er det viktig å gi dem engasjerende historier, sier Lindy Andersen.

– På boksok.no kan en finne bøker hvor språket ikke står i veien for innholdet, tipser Anna Fiske.

«Brune» av Håkon Øvreås og Øyvind Torseter er en av flere bøker på nettstedet.

Forlegger Lindy Andersen i det uavhengige, norske forlaget Fontini har fått mange tilbakemeldinger om barn som knekker lesekoden og får leselyst av serien «Gutta i trehuset med 13.etasjer».

Samlagets lese-app «Leseland» er en app for barn som lærer å lese. Appen har fire forskjellige lesenivå.

Har du tips til bøker som kan passe for barn med dysleksi? Bruk kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.