Normal

– Klara-kampanjen får oss til å føle oss ganske mye bedre

En ettåring med kreft, og kampanjen «Make Klara great again» har skaffet Blodbanken tusenvis av nye blodgivere. Årsaken er at den tar bort litt av maktesløsheten vi føler i møte med syke barn, tror de som gir kampanjeråd.

Klara

Klara Ryvold Ski fra Oppegård i Akershus har fått blodoverføring 18 ganger, siden hun fikk diagnosen akutt leukemi i mai.

Foto: privat

– De fleste av oss kan jo verken kurere kreft eller behandle syke barn. Men vi kan hjelpe ved å gi blod. Det tar bort litt av hjelpeløsheten og får oss til å føle oss ganske mye bedre, sier Beate Sørum.

Beate Sørum

Beate Sørum tror folk gir blod fordi kampanjen får oss til å føle at vi kan gjøre noe praktisk for å hjelpe et barn i nød.

Foto: privat

Hun er digital rådgiver for frivillige organisasjoner, og gir råd om hvordan de skal drive kampanjer i sosiale medier. Klara- kampanjen har gått så det suser. Kjente bloggere som Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne har bidratt på sosiale medier.

– Make Klara great again. Det handler om å gi blod. Så enkelt er det, sier de to. På Instagram, Facebook og Twitter.

Mange andre norske kjendiser har også ikledd seg rosa luer i sommer og spredd budskapet.

Make Klara Great Again kampanje (collage)

«Make Klara great again » har skapt kø hos landets blodbanker.

Foto: Collage/NRK

Lange køer

Og over hele landet meldes det om en stadig strøm av nye blodgivere. Mange steder klarer de ikke å ta unna køen.

Kampanjen hadde vært i gang i bare ett døgn da 140 nye givere hadde meldt seg for Blodbanken i Oslo. Og siden har folk meldt seg til Blodbankene over hele landet, og nye kommer stadig til.

Lise Sofie Haug Nissen-Meyer

RUSH: Overlege Lise Sofie Haug Nissen-Meyer ved Blodbanken i Oslo ber givere i kø om å smøre seg med tålmodighet.

Foto: Trine Bråthen, NRK

– Ikke bli fortvilet om dere ikke hører noe fra oss med en gang. Vi kommer til å ta kontakt, og dere er ikke glemt, sier overlege ved Norges største blodbank, Lise Sofie Nissen-Meyer.

Kreftsyke barn trenger blod

Den viktigste i kampanjen, 16 måneder gamle Klara Ryvold Ski fra Oppegård, trenger ofte blodoverføring. Faren hennes er takknemlig og tror at kampanjen har bidratt til å knuse noen myter om blodgivning.

Erlend Ryvold Ski

Faren til Klara, Erlend Ryvold Ski tror mange ikke vet hvor viktig blod er for kreftpasienter.

Foto: privat

– Det er mange som forbinder behovet for blod med akutte kriser som ulykker og voldelige hendelser. Men det brukes mest til å gjøre folk friske av alvorlige sykdommer. 40 prosent av blodet fra blodbankene går kreftsyke, sier Erlend Ryvold Ski.

Men til tross for Klara-kampanjens suksess, generelt sett er ikke nordmenn så flinke til å gi blod. To prosent av oss er blodgivere, noe som er litt færre enn i andre land.

– Vi skjønner ikke helt hvorfor, men det kan ha sammenheng med at det mange steder er lange avstander til nærmeste blodbank, sier Lise Sofie Nissen-Meyer.

Faren til Klara sier det slik: – Vi er veldig fornøyde med det som er kommet,og ydmyke når vi ser engasjementet, men det mangler fortsatt 20 000 blodgivere for å dekke behovet i Norge.

Kulturstrøm

 • 37.500 kroner for piratkopier

  En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

 • Kan få en halv million til kunst

  De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

  Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
  Foto: TKM/ Christina U. Andersen
 • Robyn om årene ute av rampelyset

  Robyn kommer med ny musikk i oktober, åtte år etter at hun slapp trilogien «Body talk». I et stort portrettintervjuet i New York Times forteller den svenske artisten at hun var utslitt, og har gått i terapi i mange år for å komme ut av mørket. Samtidig begynte hun å skrive musikk igjen. – Jeg måtte traffe bunnen for å virkelig gjøre fremskritt, forteller hun til avisen. – Jeg føler det ikke som om jeg er «tilbake». Det føles mer som om jeg er en annen person etter denne tiden.

  Robyn
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3