NRK Meny
Normal

– Klara-kampanjen får oss til å føle oss ganske mye bedre

En ettåring med kreft, og kampanjen «Make Klara great again» har skaffet Blodbanken tusenvis av nye blodgivere. Årsaken er at den tar bort litt av maktesløsheten vi føler i møte med syke barn, tror de som gir kampanjeråd.

Klara

Klara Ryvold Ski fra Oppegård i Akershus har fått blodoverføring 18 ganger, siden hun fikk diagnosen akutt leukemi i mai.

Foto: privat

– De fleste av oss kan jo verken kurere kreft eller behandle syke barn. Men vi kan hjelpe ved å gi blod. Det tar bort litt av hjelpeløsheten og får oss til å føle oss ganske mye bedre, sier Beate Sørum.

Beate Sørum

Beate Sørum tror folk gir blod fordi kampanjen får oss til å føle at vi kan gjøre noe praktisk for å hjelpe et barn i nød.

Foto: privat

Hun er digital rådgiver for frivillige organisasjoner, og gir råd om hvordan de skal drive kampanjer i sosiale medier. Klara- kampanjen har gått så det suser. Kjente bloggere som Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne har bidratt på sosiale medier.

– Make Klara great again. Det handler om å gi blod. Så enkelt er det, sier de to. På Instagram, Facebook og Twitter.

Mange andre norske kjendiser har også ikledd seg rosa luer i sommer og spredd budskapet.

Make Klara Great Again kampanje (collage)

«Make Klara great again » har skapt kø hos landets blodbanker.

Foto: Collage/NRK

Lange køer

Og over hele landet meldes det om en stadig strøm av nye blodgivere. Mange steder klarer de ikke å ta unna køen.

Kampanjen hadde vært i gang i bare ett døgn da 140 nye givere hadde meldt seg for Blodbanken i Oslo. Og siden har folk meldt seg til Blodbankene over hele landet, og nye kommer stadig til.

Lise Sofie Haug Nissen-Meyer

RUSH: Overlege Lise Sofie Haug Nissen-Meyer ved Blodbanken i Oslo ber givere i kø om å smøre seg med tålmodighet.

Foto: Trine Bråthen, NRK

– Ikke bli fortvilet om dere ikke hører noe fra oss med en gang. Vi kommer til å ta kontakt, og dere er ikke glemt, sier overlege ved Norges største blodbank, Lise Sofie Nissen-Meyer.

Kreftsyke barn trenger blod

Den viktigste i kampanjen, 16 måneder gamle Klara Ryvold Ski fra Oppegård, trenger ofte blodoverføring. Faren hennes er takknemlig og tror at kampanjen har bidratt til å knuse noen myter om blodgivning.

Erlend Ryvold Ski

Faren til Klara, Erlend Ryvold Ski tror mange ikke vet hvor viktig blod er for kreftpasienter.

Foto: privat

– Det er mange som forbinder behovet for blod med akutte kriser som ulykker og voldelige hendelser. Men det brukes mest til å gjøre folk friske av alvorlige sykdommer. 40 prosent av blodet fra blodbankene går kreftsyke, sier Erlend Ryvold Ski.

Men til tross for Klara-kampanjens suksess, generelt sett er ikke nordmenn så flinke til å gi blod. To prosent av oss er blodgivere, noe som er litt færre enn i andre land.

– Vi skjønner ikke helt hvorfor, men det kan ha sammenheng med at det mange steder er lange avstander til nærmeste blodbank, sier Lise Sofie Nissen-Meyer.

Faren til Klara sier det slik: – Vi er veldig fornøyde med det som er kommet,og ydmyke når vi ser engasjementet, men det mangler fortsatt 20 000 blodgivere for å dekke behovet i Norge.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3