Slettemark: – Kan være dødsstøtet for Tidal

Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, ifølge Dagens Næringsliv. – Kan være dødsstøtet hvis det stemmer, sier musikkjournalist. Tidal avviser beskyldningene blankt.

Asbjørn Slettemark

Musikkjournalist og tidligere programleder for Lydverket, Asbjørn Slettemark.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Musikkjournalist og tidligere programleder for Lydverket, Asbjørn Slettemark, tror dette kan bety slutten for Tidal.

– De har blitt anklaget for uryddige ting tidligere, men det er mye verre for selskapets rykte og fremtid dersom det stemmer at de på egenhånd har blåst opp sine egne strømmetall og stjålet penger fra andre artister, sier han.

Musikkjournalist i Dagsavisen, Geir Rakvaag, er en av dem som ifølge DN har blitt brukt til å generere falske avspillinger av låtene til Beyoncé og Kanye West på strømmetjenesten Tidal gjennom sin konto.

Geir Rakvaag

Musikkjournalist Geir Rakvaag sier det er en alvorlig sak for Tidal hvis dette stemmer.

Foto: PRIVAT

– Det er irriterende å se at man er blitt misbrukt på den måten. Det er moralsk forkastelig hvis det stemmer. Man er blitt brukt i et spill for å overføre fra de andre artistene i verden til de rikeste, sier han til NRK.

Hiphop-stjernen og forretningsmannen Jay Z kjøpte opp den norskutviklede strømmetjenesten Tidal for tre år siden. Tjenesten het tidligere WiMP. Han fikk med seg store stjerner på eiersiden, som hans kone Beyoncé og Kanye West.

Tidal ble lansert i New York i mars 2015. Det var en stjernespekket lanseringsfest med Madonna, Rihanna og Kanye West på gjestelisten. Den gangen lovet Jay Z en strømmetjeneste med mer rettferdig fordeling av pengene.

Tidal: – Svertekampanje

Tidal selv avviser selv påstandene om manipulering av antallet avspillinger, og beskriver dokumentasjonen DN gjengir som svindel. I en uttalelse til NRK skriver de:

«Dette er en svertekampanje fra en publikasjon som tidligere har omtalt vår medarbeider som «en israelsk etterretningsoffiser», og vår eier som «narkodistributør».

Vi forventer ikke noe annet av dem enn løgner, falske beskydninger og en latterlig historie som dette. Informasjonen er stjålet og manipulert, og vi vil ta opp kampen mot disse påstandene.»

Markus Tobiassen og Amund Djuve fra Dagens Næringsliv forteller om Tidal-saken i Dagsrevyen

En alvorlig sak

Rakvaag mener dette er en alvorlig sak for Tidal hvis de ikke klarer å tilbakevise påstandene.

– Det har de ikke gjort til nå, annet enn å si at det ikke stemmer, så det er veldig alvorlig.

På World Music Awards: Beyonce.

Lyttertallene på låtene til artist Beyoncé Knowles skal ha blitt manipulert ifølge Dagens Næringsliv.

Foto: Scanpix / Reuters.

For hver avspilling på strømmetjenester får rettighetsinnehaverne, artistene, noen øre per avspilling. De falske lyttertallene skal ha ført til at artistene derfor har fått penger som skulle gått til andre artister.

Når det dreier seg om så mange som 320 millioner avspillinger, blir det mye penger sier Rakvaag.

– Det er få øre per avspilling, og man skal ha noen millioner avspillinger før det blir penger ut av det. Men 320 millioner, det er noe å leve av, sier han.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter