Hopp til innhold

– Ikke min oppgave å trykke hva som helst

Norske redaktører har stor sympati med kollegene i Jyllands-Posten, men er uenige i om de vil trykke karikaturene på nytt.

Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør i VG.

VG-redaktør Bernt Olufsen har sympati for kollegene i Jyllands-Posten, men vil ikke selv trykke Muhammed-karikaturene.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2.

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Per Edgar Kokkvold

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Foto: Roald Berit / SCANPIX
Lars Helle

Dagbladets sjefredaktør Lars Helle.

Foto: Berit Roald / Scanpix
Stein Bjøntegård

NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård.

Foto: Halvard Sandberg / NRK

Redaktørene i Norges største mediehus er samstemte i bekymringen over det stadig økende trusselbildet mot den danske avisen Jyllands-Posten.

Etter at avisen publiserte 12 karikaturtegninger av profeten Muhammed for fem år siden, har de ansatte levd med drapstrusler og flere planlagte terroraksjoner mot avisens lokaler.

Denne uken ble det kjent at Shawan Sadek Saeed Bujak, som er én av tre terrorsiktede som sitter fengslet i Norge, har tilstått at han planla å sprenge sprenge Jyllands-Posten.

Tidligere i måneden ble en tsjtsjensk statsborger hindret i å gjennomføre et bombeangrep mot avisen.

Urovekkende

– Det er urovekkende at denne trusselen er så langvarig, og tilsynelatende fortsetter den å tilta i styrke. De siste dagenes nyhetsbilde er en alvorlig varsel om det, sier sjefredaktør Bernt Olufsen i VG til NRK.no

Han får støtte fra Dagbladet-redaktør Lars Helle.

– Situasjonen i Danmark er ekstrem og tragisk. I Norge har det også vært debatt, men her har man foreløpig klart seg med lovlige midler og meningsutveksling, sier Helle.

Men på ett punkt er de to uenige. Mens Dagbladet flere ganger har publisert faksimilen av karikaturene i papir- og nettutgaven, har VG valgt å avstå fra å gjengi de omstridte tegningene.

– Jeg ønsker ikke å trykke noe som oppleves som en personlig krenkelse av tro i vide kretser. Redaktørenes oppgave er ikke å trykke absolutt hva som helst. Det må ligge en vurdering til grunn, sier Bernt Olufsen.

– Det må også avveies i forhold til redaksjonens sikkerhet og behovet for å viderebringe denne type ytringer. Det er ingen enkel sak.

Han mener de siste dagers hendelser heller ikke rettferdiggjør at hans avis skal trykke tegningene:

– Det vil bare eskalere situasjonen, tror Olufsen som sier han også har stoppet karikaturtegninger hvor andre religioner har blitt harselert med.

– Det gjorde jeg senest i forbindelse med overgrepsdiskusjonen i den katolske kirken, til en av våre tegneres store misbehag.

Journalistisk poeng

DagenMagazinets redaktør Vebjørn Selbekk var én av dem som valgte å trykke tegningene i januar 2006. Han sier han frykter en økt selvsensur blant norske medier.

Lars Helle i Dagbladet sier han håper at så ikke er tilfelle:

– Jeg håper ikke det. Jeg har sett uttalelser som tyder på vegring fra enkelte redaktører. Hvis denne vegringen bunner ut i redsel og frykt for represalier, er det ekstremt tragisk, sier Helle som understreker at det må ligge et journalistisk poeng bak for at hans avis på ny trykker karikaturene.

Også TV 2 har valgt å publisere bildene ved flere anledninger.

– Vi var tilbakeholdne da det kokte som verst, men nå viser vi dem, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther til NRK.no.

– Det handler om form, og hvor mye man dveler ved å stikke det opp i ansiktet til leser og seer. Men de må settes i en sammenheng med dybde og refleksjon, ikke bare som en salgsplakat, sier Årsæther.

– Men vi klarer ikke å stoppe ved striden ved å legge dem i skuffen. Det er trist for Jyllands-Posten at dette ikke skal legge seg. Så får heller vi andre stå skulder til skulder med dem.

NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård kjenner seg ikke igjen i Selbekks beskrivelse av økende selvsensur.

– Jeg tror for så vidt at NRK er mer åpen for å publisere tegningene nå enn vi var for fem år siden. Den gangen var vi veldig klare på at vi ikke skulle publisere dem, mens vi nå har åpnet for at vi kan gjøre det hvis det er journalistisk motivert, sier Bjøntegård.

Han presiserer at NRK kan vise gjengivelser og faksimiler av karikaturene der det er journalistisk grunnlag for det, men ikke vil trykke tegningene i seg selv.

Bjøntegård tror ikke varsomheten rundt publisering av karikaturene vil endre seg med det første.

– Da må den politiske dialogen i verden være på et annet stadium enn den er i dag. Det handler om den politiske virkeligheten, og journalistikken er bare én del av dette.

Vil se flere angrep

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier utviklingen de siste fem årene har ført til at det har blitt vesentlig vanskeligere å ytre seg kritisk om islam.

– Ingen vestlig karikaturtegner våger lenger å raljere over islam, sier Kokkvold, som er enig i Selbekks inntrykk av en økende selvsensur i norske medier.

– Ja, og det gjelder over hele linja. Gallerier som ikke våger å stille ut billedkunst og forlag som nøler med å utgi bøker, sier Kokkvold.

Han har ikke har tro på at en kollektiv massepublisering av tegningene er den rette måten å vise solidaritet med Jyllands-Posten på.

– Jeg har ikke tror på at man skal trykke tegningene gang på gang. Det må gjøres når det er naturlig. Kanskje man heller kan lage en ny tegning, sier Kokkvold.

Han mener kampen mot terror også må kjempes i mediene:

– Det er ikke Al Qaida som redigerer våre medier. Vi må markere igjen og igjen at for oss er ytringsfriheten så fundamental at det er uaktuelt å kompromisse.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.