Øker beredskapen ved danske ambassader

Danmark øker beredskapen ved sine ambassader i muslimske land i forbindelse med at det er fem år siden Jyllands-Posten trykket Muhammed-karikaturene.

Terror mot Danmarks ambassade i Pakistan

Seks mennesker mistet livet da den danske ambassaden i Islamabad ble rammet av en bilbombe i 2008.

Foto: Anjum Naveed / AP

Saeed Bujak ankommer Norge på Gardermoen

Saeed Bujak har tilstått at han var med på å planlegge et terrorangrep mot Jyllands-Posten.

Foto: NRK

I går ble det kjent at Shawan Sadek Saeed Bujak, som er én av tre terrorsiktede som sitter fengslet i Norge, har tilstått at han har planlagt å sprenge Jyllands-Posten.

I morgen er det fem år siden den danske avisen publiserte 12 karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Etter dette har det flere ganger blitt avdekket terrorplaner mot avisen. I tillegg har én av tegnerne, Kurt Westergaard, blitt angrepet og må i dag leve under konstant politibeskyttelse.

Øker beredskap ved ambassader

Danskenes justisminister Lars Barfoed sier at den norske saken understreker at det fortsatt er et høyt trusselnivå mot Danmark, og at intet endrer seg på sikt.

Den danske etterretningstjenesten PET jobber nå med å avdekke forbindelser mellom de fengslede i Norge og folk i Danmark.

Samtidig er utenrikskomitéen i Folketinget kalt inn til hastemøte i forbindelse med morgendagen, erfarer Berlingske Tidende.

Danskene har den siste tiden økt beredskapen ved landets ambassader i den muslimske verden i forkant av femårsdagen.

Mislykket bombeforsøk

Det er bare 11 dager siden forrige gang Jyllands-Posten ble konfrontert med forrige terrortrussel.

Tidligere i måneden ble den tsjetsjenske mannen Lors Doukaiev pågrepet i København, etter at en bombe gikk av på et toalett i byen.

Dansk politi tror målet for bomben var Jyllands-Postens lokaler i Århus, etter at de fant et kart over kontoret blant mannens eiendeler.

Flere danske medier melder i dag at avisen står høyt på listen over Al Qaidas terrormål, og at de ansatte må innstille seg på flere angrep i uoverskuelig fremtid.

Står sammen

De ansatte i Jyllands-Posten har måttet leve med at arbeidsplassen deres er et kontinuerlig terrormål. En tanke som er vanskelig å forsone seg med, forteller journalist Thomas Vibjerg.

– Det er underlig å tenke på at det er folk som synes dette stedet bør sprenges i luften. Det er vanskelig å sette seg inn i en sånn tankegang, sier Vibjerg til NRK.

– Er det noen som tenker at dette kunne vært unngått dersom dere ikke trykket tegningene?

– Man kan være for eller mot tegningene, men man står sammen. Og det er ingen som laster tegneren for dette, sier Vibjerg.

SISTE NYTT

Siste nytt