Hopp til innhold

– Jeg har ikke kjøpt mine barn

Skuespiller Geir Kvarme sparer ikke på kruttet når han snakker om sin erfaring med surrogati.

Geir Kvarme

Mandag er det skuespiller Geir Kvarme som har mikrofonen i programmet Sommer i P2.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Når jeg ser meg selv i speilet ser jeg en mann som mangler grunnleggende moralsk og etisk substans. Jeg omgår norsk lov, mangler respekt for barns rettigheter, og i tillegg bedriver jeg menneskehandel, sier Geir Kvarme.

Det er i hvert fall slik skuespilleren mener kritikere av surrogati prøver å få han og andre som har brukt denne metoden, til å fremstå.

– Velger å tro at jeg ikke er slik

– Jeg velger å tro at jeg ikke er slik. Jeg velger å tro at jeg har en moralsk og etisk ryggrad som kan være til inspirasjon for mine barn, og at jeg har verdier som de kan velge om de vil ta med seg videre i sitt eget liv, presiserer Kvarme.

I fjor sto han frem som homofil i Dagbladet og fortalte om hvordan han og ektemannen Sebastian Erik Sundberg hadde fått sine to døtre, Anna og Nola, ved hjelp av eggdonor og surrogatmor i USA.

Hele historien forteller han nå med sine egne ord i Sommer i P2.

Rakk å bli kjent med bestemor

I programmet forteller Kvarme at det var under en samtale med en venninne som jobbet med potensielle surrogatmødre, at han og ektemannen begynte å tenke på surrogati.

– Neste dag var det allerede ordnet en avtale hos advokat og med et surrogatibyrå, forteller Kvarme.

I september 2006 fikk paret beskjed om at en kvinne hadde valgt dem, og CSP (Center For Surrogate Parenting) mente de ville fungere godt sammen. Gjennom bekjente fikk de også kontakt med en eggdonor.

I november ble de befruktede eggene satt inn i surrogatmorens livmor, og både Kvarme og ektemannen var der da det skjedde.

– Noen uker senere ble det ved ultralyd konstatert at begge eggene hadde festet seg, og at hun var gravid med våre to barn, sier Kvarme.

Geir Kvarme i Dagbladet Magasinet

I et intervju med Dagbladet i fjor sto Kvarme offentlig fram med sin homofile legning og fortalte at han hadde fått to barn ved hjelp av surrogatmor.

Foto: Skjermbilde

Tvillingene Anna og Nola ble født i 2007 på et katolsk sykehus i California.

– Neste morgen kom en nonne inn til oss. Hun hadde hørt om to menn på sykehuset som hadde blitt foreldre til to jenter. Hun sto lenge ved døren til rommet og betraktet oss, forteller Kvarme i programmet.

– Etter det som virket som fem minutter, men som sikkert bare var et halvt, kom hun over til Sebastian og meg, tok oss i hendene og sa «It is amazing what God can do» («Det er utrolig hva Gud kan utrette», journ.anm.).

Etter syv uker kom paret tilbake til Norge, delvis fordi Kvarmes mor var alvorlig syk og han ville at hun skulle få så mye tid med barna som mulig.

– Mamma fikk nesten et år med jentene, og noe av det siste hun sa til meg var at hun kunne dø med ro, forteller han.

Heftig debatt

Etter at skuespilleren sto frem med sin historie, har surrogatispørsmålet blitt heftig diskutert i mediene – ikke minst etter at det ble kjent at politidirektør Øystein Mæland også hadde adoptert surrogatbarn.

Leder av Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), gikk hardt ut mot Mæland og sa at han omgår norsk lov ved å hente barn i USA.

For et par uker siden skrev politisk redaktør Marie Simonsen i Dagbladet at «det føles ubehagelig når de som kan, leder an i fordømmelsen av dem som ikke kan».

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit mente på sin side at surrogatidebatten handler «om hvilke rettigheter barn skal ha til å kjenne sine foreldre» og «i hvilken grad barn kan fratas sin mor i det de blir født».

Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland lever også i homofilt ekteskap og har surrogatbarn.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg har ikke kjøpt mine barn

Selv sier Kvarme at han har inngått en avtale som gjør det mulig for barna å få kontakt med enten eggdonor eller surrogatmor dersom de i fremtiden skulle ha behov for det. Han påpeker også at de har andre kvinnelige forbilder i sitt liv.

– Vi er i størst mulig grad interessert i å dekke barnas behov. Mamma finnes ikke hos oss, men de har tett kontakt med mange flotte kvinner, sier han til NRK.no.

– Våre barn har to foreldre som over alt på jorden har ønsket dem og har gått gjennom en lang prosess for å få dem. De er så ønsket som et barn kan være. Jeg tror det veier opp for det som mange mener har blitt fratatt dem.

Surrogati har også blitt sammenlignet med «kjøp av barn» og «menneskehandel» av blant andre tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten . Det liker Kvarme dårlig:

– Jeg skjønner at de gjør det for å sette ting på spissen, men jeg har ikke kjøpt mine barn. Jeg har kjøpt prosessen som har gitt meg mine barn: advokater, helsepersonell og så videre, sier skuespilleren.

Fornøyd med responsen

Debatten til tross, føler Kvarme og ektemannen at de har blitt godt mottatt i Norge.

– Vi har fått hundrevis av e-poster, sms-er og brev, og alle har vært positive. Vi har aldri erfart motforestillinger i vårt daglige liv.

Han påpeker likevel at det er viktig at debatten om surrogati ikke rammer barna som er født ved hjelp av denne metoden.

– Mitt ønske er at de som taler mot det vi har gjort, finner en måte å uttrykke seg på som i minst mulig grad rammer våre barn. Vi som voksne har tatt et valg man kan mene mye om, men barna har ikke tatt dette valget.

Du kan høre hele programmet med Geir Kvarme mandag 4. juli kl. 15.03 på P2, reprise kl. 23.03.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.