Hopp til innhold

– Det blir vår aller lykkeligste dag

– Natten før bryllupet sover vi hver for oss, sier Renate (27) og Eva Linn (31). Lesbiske bryllup skyter i været.

Renate og Eva Linn

BRYLLUPSKLARE: Hånd i hånd går Renate og Eva Linn tur gjennom Oslos gater – med Leo.

Etter fire år som kjærester er det klart for romantisk sommerbryllup 2.juli. Student Renate fra Bodø og miljøterapeut Eva Linn fra Oslo gleder seg til å gi hverandre sitt ja.

Gro Hammerseng (t.h.) og Katja Nyberg

HÅNBALL-ESS: De tidligere landslagstoppene Gro Hammerseng (t.h.) og Katja Nyberg viste sin kjærlighet under World Cup i håndball i 2009.

Foto: Fisker, Claus / SCANPIX

Vibeke Skofterud er ferdig på landslaget i langrenn

GULLJENTA: Vibeke Skofterud nevnes av mange som insirasjonskilde.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Christine Koht

PR-KOHT OG IDEAL: Tv-kjendis og komiker Christine Koht.

Foto: NRK
Ellen DeGeneres

IKON: Ellen Lee Degeneres er en prisvinnende talkshowvert og skuespiller.

Foto: Chris Pizzello / Ap
– For oss er ekteskap den perfekte måten å bekrefte kjærligheten til hverandre på. I tillegg kommer det juridiske aspektet. Den dagen vi skal kjøpe leilighet eller eventuelt få barn, er det en fordel å være gift, sier Eva Linn til NRK.no.

Paret forlovet seg i Riga i fjor. Etter en romantisk middag gikk Eva Linn ned på kne på hotellrommet og fridde.

– Så fort jeg skjønte hva det innebar, ble jeg veldig glad. Det ble et gråtkvalt, lykkelig ja, forteller Renate ett år etter.

Jentene drar fra gutta

Mens det for 10 år siden var homofile menn som toppet statistikken over inngåtte partnerskap, har dette snudd de siste fire-fem årene. I fjor ble det inngått 167 ekteskap mellom kvinner, mens tallet for menn var 97. Både Renate og Eva Linn tror ekteskapsloven og ønsket om felles barn er årsaken til at så mange lesbiske par nå velger å gifte seg.

Det finnes ingen forskning på hvorfor det finnes flere lesbiske enn homofile par som gifter seg. Men Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) mener de har forklaringen.

– Årsaken er nok at langt flere lesbiske par enn mannlige homofile par får barn sammen. Mange ser på ekteskapet som en trygg ramme rundt familiesituasjonen. Barnet får to juridiske foreldre, og dermed arverett. Ekteskapet sikrer også foreldrenes rettigheter overfor barnet, sier kommunikasjonsrådgiver Elin Vestre i LLH.

For å få stebarnsadoptere hverandres barn er det en forutsetning at man er registrerte partnere eller gifte.

– Ekteskapsloven var et stort framskritt i forhold til partnerskapsloven, og det endelige beviset på at homofile og heterofile er juridisk likestilt i Norge, sier Renate Loraas og Eva Linn Lilleheil til NRK.no.

Romantikk – takk

Psykolog og førsteamanuensis Anbjørg Ohnstad ved Høgskolen i Oslo tror romantikk spiller inn når jenter skal formalisere forholdet sitt. Hun har skrevet doktorgrad om lesbiske identiteter og har jobbet som terapeut for homofile og lesbiske i 30 år.

– Kvinner er mer romantiske enn menn. Også i heterofile forhold er det nok kvinnen som ivrer mest for bryllup, sier hun.

Og kjendiser som Vibeke Skofterud, Gro Hammerseng, ChrIstine Koht, Anne Holt, Ellen DeGeneres og pioneren Karen-Christine Friele er gode å ha med på laget.

– Det er bra at flere kjendiser står fram. Det gjør det mye enklere for oss, sier de to.

Forlot mannen

Like enkelt var det ikke for bodøkvinnene Torill Gustavsen (42) og Lene Jensen (31), begge såkalte «late bloomers», kvinner som kommer ut av skapet i voksen alder. Begge har barn, og levde i parforhold med en mann da de ble kjærester.

– Jovisst er det søtt å se to unge jenter leie hverandre på gata. Vi er ikke der – ennå. Min erfaring er at mange blir provoserte av et slikt syn. Og det skal man respektere, på samme måten som andre bør respektere oss, sier Torill Gustavsen.

Torill Gustavsen (42) og Lene Jensen (31)

ROMANTISK: – Vi jobber mye med forholdet vårt slik at romantikken skal blomstre lengst mulig, sier Torill Gustavsen og Lene Jensen fra Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Kvinnene praktiserer full åpenhet rundt forholdet sitt.

– Jo mer dette blir belyst, jo mer normalt blir det. Man kan jo håpe at en vakker dag er det ikke lenger slik at man må «stå fram».

Kjærlighet ved første blikk

Trebarnsmoren og hjelpeleieren fra Bodø vil ikke karakterisere seg verken som homofil eller bifil.

– Jeg pleier å si at jeg er personfil. Jeg forelsker meg mer i en personligheten til et menneske enn kjønnet. Man treffer noen, blir forelsket. Av og til er man så heldig at følelsene blir gjengjeldt. Men jeg heller nok mer mot jenter, sier hun og smiler ømt mot Lene.

Torill Gustavsen (42) og Lene Jensen (31)

LATE BLOOMERS: Torill Gustavsen (42) og Lene Jensen (31).

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Og mennene?

– Det var forelskelse det også. Men i ettertid innser jeg at som jeg ung jente fulgte det mønstret som ble forventet. Mann, barn og A4-pakken. Det ble bare sånn. I voksen alder ble jeg mer selvsikker, og turde å stå for det jeg føler og mener.

Høyere enn himmelen

Da Torill traff Lene for første gang etter å ha chattet på nett en stund var det kjærlighet ved første blikk.

– Jeg elsker Lene høyere enn himmelen. Det er henne jeg vil leve resten av livet mitt sammen med. Hun er min sjelevenn og kjæreste. Vi kan åpne munnen samtidig, og si akkurat det samme, sier Torill.

Hun synes det er lettere å leve sammen med en kvinne enn en mann.

– Vi har samme humor og krangler aldri. Jenter tenker likt og er mer likestilt i forholdet. Det du tenker vil den andre parten skjønne. I motsetning til menn, ler hun.

– Er sexlivet bedre?

– Forskjellen er ikke så stor. Sex med en person du er glad i er bra uansett, uavhengig om det er jente eller gutt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Puster fritt utenfor «skapet»

Mens Torill spilte med åpne kort overfor familie og venner før bruddet, ble «ut av skapet»-prosessen adskillig tøffere for Lene. Det var først i midten av 20-årene at hun skjønte at hun var lesbisk. Da hadde Lene mannlig samboer og en fireårig sønn.

– Det var fælt å skulle si det til samboeren min, og rive opp en familie. Men da det var gjort, kunne jeg endelig puste fritt. Å komme ut av skapet er det er det beste valget jeg har tatt i livet mitt. Jeg endret meg fra å være innesluttet og nesten asosial, til å blomstre opp. Endelig fikk jeg det bra med meg selv, forteller Lene.

Venninnene synes det var kult

Tiril Elise Solvoll (18) fra Bodø

Tiril Elise Solvoll (18) oppdaget som 14-åring at hun var glad i jenter. – Noe av det tyngste var å fortelle det til mamma.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

En undersøkelse utført av MMI i 2007 om nordmenns holdninger til homofiles rettigheter viste et solid flertall i befolkningen for at homofile skal ha samme rettigheter til å gifte seg og adoptere som heterofile.

Da Bodø-jenta Tiril Elise Solvoll (18) fortalte venninnene at hun var lesbisk, synes de det var kult.

– De mente det viktigste er at man er seg selv. Alle er forskjellige, uansett. Ikke alle heterofile jenter er superfeminine heller, sier Tiril Elise.

Den unge frisøreleven har hatt flere kjærester, og er ikke redd for å vise sin kjærlighet offentlig.

– I 2011 er det ikke lenger noe unormalt å være lesbisk. Bryllup og barn derimot, virker litt mer fjernt. Skal jeg ha barn, må min framtidige kjæreste føde dem, sier hun.

Babyboom

Men om Tiril Elise ikke tenker på barn er det stadig flere som gjør det. Erna Bøyum som er redaktør i homomagasinet Blikk merker det godt både i sin egen bekjentskapskrets og i bladets navnespalte.

– De siste årene har det vært en fødselsboom blant lesbiske i Norge. Da jeg begynte her for ti år siden var slike babybilder sjeldne, sier hun.

Jan Thomas vs Vibeke Skofterud

Vibeke Skofterud og Jan Thomas

IDRETT VIKTIGST: Ski-esset Vibeke Skofterud danker ut stylist Jan Thomas som forbilde, mener redaktør.

Foto: Petter Larsson og Kyrre Lien / NRK/Scanpix

Ifølge Bøyum er kjendiser kjempeviktige i normaliseringsprosessen. Hun nevner håndballstjerne Gro Hammerseng, ski-esset Vibeke Skofterud, programleder Christine Koht og tidligere finansminister Per Kristian Foss som viktige forbilder.

– At noen tør å gå foran, og takler det fint er en kjempeinspirasjon for andre. Og idrettsstjernene er helt klart viktigere forbilder enn Jan Thomas. Det er lettere for nordmenn å identifisere seg med idrett enn hudkremer, sier Bøyum.

Hun jubler hver gang heterofile artister, som Katy Perry med låta «I kissed a girl», støtter det hun kaller retten til å være den du er.

– TV, musikkvideoer og film er ekstremt viktig for å endre folkeopinionen, sier hun til NRK.no.

– Er det sånn at det er hot å være lesbisk?

– Ha, ha, nei, det blir en veldig overforenkling. Det er ikke hottere i dag enn for ti år siden. Det hotte er fortsatt å være pen, heterofil jente som er sammen med en pen, heterofil mann. Vi kommer aldri til å bli noe annet enn en minoritet, sier hun.

Hun tror heller at den økende aksepten i samfunnet er et utslag av at det er «hot» å være moderne og tolerant.

– Men folk flest har fått mer folkeskikk. Og det har gjort det lettere for oss å leve livene våre, sier hun.

Ufarliggjort gjennom porno og reklame

Erna Bøyum, redaktør i Blikk

Erna Bøyum, redaktør i Blikk

Foto: Pressefoto

Erna Bøyum tror film, tv-serier og reklame har ufarliggjort kvinner som viser sin kjærlighet offentlig, sammenlignet med menn.

– Bare se på Paradise Hotel. Såkalt «pikekos», som lages for heterofile menn, er godt innarbeidet kulturen vår. Kvinner har ikke den «truende» posisjonen som menn har. Derfor er to jenter som leier hverandre eller kysser på gata lettere å svelge enn to menn. Guttene opplever i langt større grad trakassering og hatvold både på fester og på gata, sier hun.

Homofobien lever under overflaten

For det er tosidig. Skraper man litt i overflaten, tyter fremdeles homofobien ut, mener Bøyum.

– Det finnes fortsatt et stort antall mennesker i Norge som fortsatt synes homofili er forferdelig, og som føler at de ikke har noe talerør. Derfor klorer de ned hatet sitt i anonyme nettdebatter.

Forskeren tror heller ikke aksepten stikker så veldig dypt.

– På kveldstid kan det å leie hverandre være en like stor risikosport for kvinner som for menn. Når folk blir fulle kommer fordommene fram, sier førsteamanuensis Anbjørg Ohnstad.

Det merker hun i jobben som terapeut også.

– Folk snakker om helt andre ting i dag enn for 30 år siden. Da handlet det om å å komme ut av skapet. Erkjennelsesprosessen er ikke vanskelig i dag. Nå handler det mer om den skjulte diskrimineringen, for eksempel i mannsdominerte miljøer eller arbeidsplasser.

Det er spesielt i herreidretten at det heterofile mannsidealet står sterkt.

– Det å dusje sammen og klemme slik man gjør i fotball og annen idrett får fort en annen valør dersom du er åpent homofil. Da blir mange heterofile menn redde, sier Ohnstad, og får støtte av Erna Bøyum.

Fotballen det siste tabu

Ole-Marius Johnsen i LLH i Bodø.

Ole-Marius Johnsen i LLH i Bodø.

Foto: LLH

– Herrefotball er ett av de siste homotabuene. Når man ser på gutta som stasher seg opp med bling-bling fra topp til tå, ser de jo nesten ut som homser. Likevel er det veldig få av dem som snakker positivt om homofile. Tausheten er rungende, sier hun.

Bryllupsrusen i lesbeleiren har ikke påvirket guttenes giftelyst.

– Det er jo også slik i den heterofile verden at det er damene som presser på for å gifte seg. Kanskje ligger det i menns natur at de ikke føler like sterkt behov for å inngå et ekteskap, sier LLH-leder Ole-Marius Johnsen i Nordland til NRK.no.

– Guttene da, vil ikke de ha barn?

– Jo, mange menn ønsker seg barn. Men det er mer komplisert. Lesbiske par kan få assistert befruktning, mens homofile menn må søke om adopsjon, noe som i praksis er umulig. Det er veldig få giverland som tillater homofile par å adoptere. Noe få reiser utenlands og bruker en surrogatmor eller blir fosterforeldre, sier Johnsen.

Renate fra Bodø (27) og Eva Linn (31) fra Oslo
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Egne barn er foreløpig ikke tema for forlovede Renate og Eva Linn.

Paret har nå all fokus rettet mot bryllupet i Telemark første helga i juli. Også i de lesbiske bryllupsforberedelsene overholdes tradisjoner og overtro. Natten før bryllupet sover de hvert sitt sted. Eva Linn får ikke se Renate i bryllupskjole før den store dagen, og Renate har kun fått vite fargene i dressen til Eva Linn, for å tilpasse blomstene i brudebuketten.

– Først når vi går sammen ned til seremonien får vi se hverandre pyntet. Det blir vår lykkeligste dag.