Hopp til innhold

– Foreldrene ville ikke ønsket at jeg tok barna deres med på dette

En skole i Oslo nekter å ta med sjuendeklassinger til den omstridte «Munch+Melgaard»-utstillingen – selv om klassebesøk er obligatorisk.

Raser mot Munchutstilling

VIL IKKE TA MED ELEVENE: Kontaktlærer Birger Næss ved Møllergata skole i Oslo ønsker ikke at sjuendeklassingene han har ansvaret for, skal oppleve utstillingen «Munch+Melgaard», hvor verk av Edvard Munch sidestilles med arbeider av Bjarne Melgaard.

Foto: Petter Sommer/Cornelius Poppe / NRK/NTB Scanpix

Utstillingen «Melgaard+Munch» er en del av Den kulturelle skolesekkens obligatoriske program.

Totalt 22 skoler i Oslo skal derfor besøke utstillingen som en del av undervisningen for 7. klassetrinn.

På tross av dette nekter Møllergata skole å sende sine sjuendeklassinger til Munchmuseet.

– Melgaard har et sterkt og provoserende billedspråk. Det handler ikke bare om nakenheten, men hvordan det kobles sammen, da særlig dette med barn og vold. Det er kraftige saker, og for voldsomt for mine elever og deres foreldre, sier kontaktlærer Birger Næss.

Han tok avgjørelsen med støtte fra skolens rektor.

Mener læreren ikke bør ta valget

Møllergata skole ligger i bydel St. Hanshaugen. 7. klassetrinn består utelukkende av elever med minoritetsbakgrunn. Mange av disse er sterkt religiøse, forteller Næss.

– Jeg vet hva mange av foreldrene mener om nakenhet og seksualisert kunst, og ønsker ikke å risikere det tillitsfulle forholdet jeg har til dem, sier kontaktlæreren.

– Hvis foreldre ønsker at deres tolv- og trettenåringer skal se denne utstillingen, synes jeg det er riktig at de tar valget selv. Det ansvaret bør ikke ligge på en lærer, legger han til.

– Skjermes for enkelte verk

Museet mener de har tilpasset opplegget så det passer også for sjuendeklassinger.

Hilde Ødegaard

– TILPASSET BARN: Forskningsleder Hilde Ødegaard ved Munchmuseet mener tolvåringer trygt kan delta under omvisningene.

Foto: Petter Sommer / NRK

– De skjermes for verkene vi mener ikke egner seg for tolvåringer, blant dem den politianmeldte videoen, sier Hilde Ødegaard, seksjonsleder for formidling ved Munchmuseet.

Hun forstår at lærere er bekymret, men synes likevel elever bør besøke utstillingen.

– Vi synes det er viktig at elever også opplever denne nye samtidskunsten og blir kjent med den som en arena for ytringsfrihet, sier Ødegaard.

Ikke mottatt noen klager

Hilde Gran, avdelingsdirektør i utdanningsetaten i Oslo kommune, mener det er vanskelig å be hver eneste forelder om godkjenning på forhånd av elevens museumsbesøk.

– Utdanningsetaten er ekstra nøye på at museumsbesøkene blir tilrettelagt for riktig aldersgruppe. I dette tilfellet har etaten vært i dialog med Munch-museet på et tidlig tidspunkt, nettopp for å sørge at dette ble gjort. Og de besøker deler av utstillingen, ikke hele utstillingen, sier Gran.

– Vi har hatt over 20 klasser innom museet, og har ikke mottatt en eneste klage på at kunsten var upassende. Vi har derimot mottatt mange positive tilbakemeldinger fra lærerne.

LES OGSÅ:

Munch-museet i Oslo åpner i neste uke en utstillingsserie der Edvard Munchs verker skal stilles ut sammen med andre kunstnere. Først ut er Bjarne Melgaard - av mange utropt til Norges nye Munch.

SIDESTILT MED MUNCH: Se kunstner Bjarne Melgaard vise Dagsrevyen rundt i utstillingen «Melgaard+Munch». Fra 30. januar 2015.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters