– Fargelegging er et opprør mot det digitale

Flere norske forlag kommer nå med fargeleggingsbøker for voksne. – Et opprør mot det digitale samfunnet som omgir oss, mener forlagsredaktør.

Fargelegging for voksne

ANALOG AVKOBLING: – Jeg er veldig visuell og liker å tegne, så dette er en måte å skru over hjernen på et annet hakk, forklarer Kristin Storrusten.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Gunn-Helen Øye

MINDFULNESS: Fargeleggingsbøker tilbyr kreativititet, meditasjon og stillhet på én gang, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

Foto: FBI / NRK
Ingrid Ryvarden

TIDSTEGN: Gyldendal-redaktør Ingrid Ryvarden mener bøkene er et opprør mot det digitale.

Foto: Guro Kvalnes / NRK
Kristin Storrusten fargelegger

TIDKREVENDE: – Jeg har sikkert holdt på med denne tegningen i to kvelder, og jeg er langt fra ferdig ennå, forklarer fargeleggingsentusiast Kristin Storrusten.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

– Dette er en kombinasjon av mindfulness, meditasjon, kreativitet og stillhet på én og samme tid, sier sosialantropolog og trendspotter Gunn-Helen Øye.

De siste årene har fargeleggingsbøker for voksne, som skotske Johanna Basfords «Secret Garden», gått sin seiersgang, med nærmere én million solgte eksemplarer på verdensbasis.

Nå setter også norske forlag inn støtet mot fargeleggerne.

– Et symptom på samtiden

Gyldendal har sikret seg de norske rettighetene til Basfords bøker, mens Cappelen Damm har to fargeleggingsbøker i katalogen, med et samlet opplag på 12.000 eksemplarer.

Fargeleggingsbøkene er et symptom på tiden vi lever i, mener sosialantropolog og trenspotter Gunn-Helen Øye.

– Dette er en del av en større trend, der vi søker oss mot stillhet og mot det som kan ta oss inn i en annen verden, sier Øye.

– Blir ikke mer analogt enn dette

Gyldendal-redaktør Ingrid Ryvarden mener bøkene representerer et opprør mot det digitale samfunnet som omgir oss.

– Det blir ikke mer analogt enn dette. Det er en hobby som ikke lar seg utføre på skjerm, du må rett og slett sette deg ned med papir og fargeblyanter. For mange handler det nok om avslapping og avkobling, tror Ryvarden.

Gunn-Helen Øye tror fargeleggingsbøkene vil slå an også i Norge.

– Flere av oss har begynt å logge seg av diverse sosiale medier og ønsker ikke å være tilgjengelig så mange steder. Dermed oppstår et stort tomrom å fylle, og det er veldig vanskelig for mange av oss å ikke gjøre noen ting.

Kulturstrøm

 • Kraftsalve mot egen bransje

  – Vi må samarbeide med myndighetene for å beskytte noe som er mye viktigere enn teknologi; demokratiet. Det var her før oss, og det må eksistere og fungere etter oss, sier Brad Smith, president i Microsoft i et intervju med NPRs All Things Considered. Les hele saken i NRKBeta.

  Brad Smith
  Foto: GARY HE / Reuters/Scanpix
 • Jackson-dokumentar fikk Emmy-pris

  Dokumentarfilmen hvor den avdøde popstjernen Michael Jackson beskyldes for seksuelle overgrep, har fått Emmy-prisen for beste dokumentar. I filmen forteller to amerikanske menn om hvordan Jackson angivelig misbrukte dem da de var barn.

  Leaving neverland