– Fargelegging er et opprør mot det digitale

Flere norske forlag kommer nå med fargeleggingsbøker for voksne. – Et opprør mot det digitale samfunnet som omgir oss, mener forlagsredaktør.

Fargelegging for voksne

ANALOG AVKOBLING: – Jeg er veldig visuell og liker å tegne, så dette er en måte å skru over hjernen på et annet hakk, forklarer Kristin Storrusten.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Gunn-Helen Øye

MINDFULNESS: Fargeleggingsbøker tilbyr kreativititet, meditasjon og stillhet på én gang, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

Foto: FBI / NRK
Ingrid Ryvarden

TIDSTEGN: Gyldendal-redaktør Ingrid Ryvarden mener bøkene er et opprør mot det digitale.

Foto: Guro Kvalnes / NRK
Kristin Storrusten fargelegger

TIDKREVENDE: – Jeg har sikkert holdt på med denne tegningen i to kvelder, og jeg er langt fra ferdig ennå, forklarer fargeleggingsentusiast Kristin Storrusten.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

– Dette er en kombinasjon av mindfulness, meditasjon, kreativitet og stillhet på én og samme tid, sier sosialantropolog og trendspotter Gunn-Helen Øye.

De siste årene har fargeleggingsbøker for voksne, som skotske Johanna Basfords «Secret Garden», gått sin seiersgang, med nærmere én million solgte eksemplarer på verdensbasis.

Nå setter også norske forlag inn støtet mot fargeleggerne.

– Et symptom på samtiden

Gyldendal har sikret seg de norske rettighetene til Basfords bøker, mens Cappelen Damm har to fargeleggingsbøker i katalogen, med et samlet opplag på 12.000 eksemplarer.

Fargeleggingsbøkene er et symptom på tiden vi lever i, mener sosialantropolog og trenspotter Gunn-Helen Øye.

– Dette er en del av en større trend, der vi søker oss mot stillhet og mot det som kan ta oss inn i en annen verden, sier Øye.

– Blir ikke mer analogt enn dette

Gyldendal-redaktør Ingrid Ryvarden mener bøkene representerer et opprør mot det digitale samfunnet som omgir oss.

– Det blir ikke mer analogt enn dette. Det er en hobby som ikke lar seg utføre på skjerm, du må rett og slett sette deg ned med papir og fargeblyanter. For mange handler det nok om avslapping og avkobling, tror Ryvarden.

Gunn-Helen Øye tror fargeleggingsbøkene vil slå an også i Norge.

– Flere av oss har begynt å logge seg av diverse sosiale medier og ønsker ikke å være tilgjengelig så mange steder. Dermed oppstår et stort tomrom å fylle, og det er veldig vanskelig for mange av oss å ikke gjøre noen ting.

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix