Hopp til innhold

– Fargelegging er et opprør mot det digitale

Flere norske forlag kommer nå med fargeleggingsbøker for voksne. – Et opprør mot det digitale samfunnet som omgir oss, mener forlagsredaktør.

Fargelegging for voksne

ANALOG AVKOBLING: – Jeg er veldig visuell og liker å tegne, så dette er en måte å skru over hjernen på et annet hakk, forklarer Kristin Storrusten.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Gunn-Helen Øye

MINDFULNESS: Fargeleggingsbøker tilbyr kreativititet, meditasjon og stillhet på én gang, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

Foto: FBI / NRK
Ingrid Ryvarden

TIDSTEGN: Gyldendal-redaktør Ingrid Ryvarden mener bøkene er et opprør mot det digitale.

Foto: Guro Kvalnes / NRK
Kristin Storrusten fargelegger

TIDKREVENDE: – Jeg har sikkert holdt på med denne tegningen i to kvelder, og jeg er langt fra ferdig ennå, forklarer fargeleggingsentusiast Kristin Storrusten.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

– Dette er en kombinasjon av mindfulness, meditasjon, kreativitet og stillhet på én og samme tid, sier sosialantropolog og trendspotter Gunn-Helen Øye.

De siste årene har fargeleggingsbøker for voksne, som skotske Johanna Basfords «Secret Garden», gått sin seiersgang, med nærmere én million solgte eksemplarer på verdensbasis.

Nå setter også norske forlag inn støtet mot fargeleggerne.

– Et symptom på samtiden

Gyldendal har sikret seg de norske rettighetene til Basfords bøker, mens Cappelen Damm har to fargeleggingsbøker i katalogen, med et samlet opplag på 12.000 eksemplarer.

Fargeleggingsbøkene er et symptom på tiden vi lever i, mener sosialantropolog og trenspotter Gunn-Helen Øye.

– Dette er en del av en større trend, der vi søker oss mot stillhet og mot det som kan ta oss inn i en annen verden, sier Øye.

– Blir ikke mer analogt enn dette

Gyldendal-redaktør Ingrid Ryvarden mener bøkene representerer et opprør mot det digitale samfunnet som omgir oss.

– Det blir ikke mer analogt enn dette. Det er en hobby som ikke lar seg utføre på skjerm, du må rett og slett sette deg ned med papir og fargeblyanter. For mange handler det nok om avslapping og avkobling, tror Ryvarden.

Gunn-Helen Øye tror fargeleggingsbøkene vil slå an også i Norge.

– Flere av oss har begynt å logge seg av diverse sosiale medier og ønsker ikke å være tilgjengelig så mange steder. Dermed oppstår et stort tomrom å fylle, og det er veldig vanskelig for mange av oss å ikke gjøre noen ting.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor