Hopp til innhold

Slik har du aldri sett disse bildene før

– Mitt mål var aldri å forbedre eller erstatte dem, men jeg synes det viser et nytt perspektiv.

Sanna Dullaway har gitt kjente fjes en ansiktsløftning utenom det vanlige. Gjennom fargelegging blåser den svenske artisten nytt liv i de historiske bildene.

– Når jeg først la ut bildene var det for å vise og lære folk at man kan fargelegge svarthvitt-fotografier. Mitt mål var aldri å forbedre eller erstatte dem, men jeg synes det viser et nytt perspektiv, skriver hun i en mail til NRK.no.

Prosjektet ble først kjent gjennom nettstedet reddit.com – ikke lenge etter var de i internasjonale mediers søkelys.

Og helt uproblematisk har ikke «fargestuntet» vært for den svenske artisten. Etter at hun publiserte bildene ble hun truet med rettslige skritt på grunn av brudd på opphavsretten, ifølge Gizmodo.

A Harvest of Death

Den amerikanske borgerkrigen, Gettysburg, July, 1863. Døde soldater ligger strødd over slagmarken.

Foto: O'Sullivan, Timothy H. / Library of Congress

I etterkant har hun beklaget stuntet på en personlig bloggside og samtidig bedt om at materialet blir fjernet fra nettsiden hun lastet dem opp på.

– Bildene kan leve videre

Til tross for at bildene ikke falt i god jord hos alle, har Dullaway fått mange positive tilbakemeldinger etter at bildene gikk verden rundt. Nå håper hun å kunne bruke talentet sitt på fulltid.

– Jeg har hatt fargelegging av bilder som en hobby det siste året. Takket være den positive responsen jeg har fått i løpet av den tiden, har jeg bestemt meg for å forsøke å livnære meg på å fargelegge og restaurere privatpersoners fotografier, forteller Sanna Dullaway.

– Enkelte svarthvitt fotografier er fine som dem er, mens andre kan på et sett leve videre om jeg setter farge på dem, avslutter hun.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP