NRK Meny
Normal

– Etter Krekar-uttalelsene måtte jeg gå

Heidi Reinsfelt Krogh hadde ikke tenkt seg på karikaturutstilling i Drammen, men ombestemte seg etter at hun hørte mulla Krekar si at det var tillatt å drepe dem som tegner Muhammed.

Heidi Reinsfelt Krogh og Liv Hauge

MÅTTE GÅ: Heidi Reinsfelt Krogh og Liv Hauge forteller NRK at de kom på karikaturutstillingen i Drammen mye på grunn av mulla Krekars uttalelser tidligere denne uken.

Foto: Daniel Eriksen

I dag klokken 14.00 åpnet dørene til den mye omtalte karikaturutstillingen «I am Charlie» i Drammen teater.

Etter angrepet mot et lignende arrangement i København for snart to uker siden er det tydelig at politiet tar terrortrusselen på alvor, med avsperrede gater, sikkerhetskontroll i inngangspartiet og mengder av væpnet politi.

Men det hindret ikke publikum fra å ta turen til Drammen teater.

En av de besøkende, Heidi Reinsfeld Krogh, hadde egentlig tenkt å holde seg hjemme. Men hun ombestemte seg da hun så NRK-intervjuet med Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, tidligere denne uken.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å gå, men etter uttalelsene til mulla Krekar tenkte jeg: «Nei, vet du hva. Nå skal jeg pokker meg gå bare for å vise hvor jeg står i saken».

Føler seg trygg

Hun og venninnen Liv Hauge tror mange er redde for å komme på et slikt arrangement.

– Jeg tror det er mange som er redde. Jeg hadde en venninne som ville, men hun turte ikke.

– Føler du deg trygg, da?

– Jeg føler meg veldig trygg i dag. Det er ikke ofte det er så mye politi i Drammen, sier Krogh.

– En arena for refleksjon

Jan Beckmann

FORNØYD: Teatersjef Jan Beckmann ved Drammen teater er fornøyd med arrangementet så langt, men innrømmer at det er trist å måtte bruke så mye politi.

Foto: Daniel Eriksen

Teatersjef Jan Beckmann er fornøyd med hvordan arrangementet arter seg.

– Her er det en hyggelig, laidback stemning. Dette skal jo være en arena for refleksjon, så det er bra at det er sånn, sier han.

Beckmann sier at planleggingen av arrangementet måtte gjøres totalt annerledes etter terrorangrepet i København.

– Det er synd at det må være så mye politi her, men vi må sikre sikkerheten til ansatte, publikum og deltakere.

Fullt i teateret

Klokken 15.45, like før programmet begynte kl 16, var det på grensen til fullt i teateret. Teatersjefen regner med at 200 mennesker skal være på plass i tid til programstart.

Den ikke-statlige organisasjonen Universal Tolerance Organization står bak utstillingen.

De har fått tilsendt over 700 karikaturtegninger fra 55 land, og har plukket ut i overkant av 60 stykker som henger i Drammen teater.

Shabana Rehman, avistegner Per Elvestuen og venstrepolitikerpolitiker Yousuf Gilani er blant personlighetene som deltar på seminaret i etterkant av utstillingen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK