Hopp til innhold

– En veldig interessant tildeling

– Velfortjent og en veldig interessant tildeling, sier Anne Grete Preus om at Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur. Programleder i NRK, Siss Vik, er ikke like begeistret.

Anne Grete Preus

–Dylan har betydd og betyr veldig mye for mange mennesker i alle aldre over hele verden gjennom årtier, sier Anne Grete Preus. Hun mener Nobel-tildelingen var både velfortjent og interessant.

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Torsdag offentliggjorde Svenska Akademien at musiker Bob Dylan får Nobelprisen i litteratur for 2016. Dylan får prisen for å ha skapt nye poetiske uttrykk innen den store amerikanske sangtradisjonen.

Her er fem reaksjoner på tildelingen:

Anne Grete Preus

Anne Grete Preus

Anne Grete Preus forteller at hun har funnet visdom, innsikt og glede i Bob Dylans tekster.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Hva synes du om at Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur?​

– Velfortjent og en veldig interessant tildeling. Dylan har betydd, og betyr veldig mye, for mange mennesker i alle aldre over hele verden. Det har han gjort gjennom flere tiår.

– Hva betyr Bob Dylan for deg?

– Dylan var den første låtskriveren som skrev om det rastløse moderne menneske i den vestlige delen av verden, og han åpnet et nytt kapittel i populærkulturen. Ved det har han betydd mye for alle som skriver sanger og tekster i dag. I hans tekster har jeg personlig funnet visdom, innsikt og glede i større og større grad. Hans livslange kunstnerskap er inspirerende!

Dylan var den første låtskriveren som skrev om det rastløse moderne menneske i den vestlige delen av verden.

Anne Grete Preus

Linda Hofstad Helleland

Kulturminister Linda Hofstad Helleland

– Det gleder meg stort at Bob Dylan hedres for sitt mangfoldige kunstuttrykk, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Hva synes du om at Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur?

– Det gleder meg stort at Bob Dylan hedres for sitt mangfoldige kunstuttrykk. Bob Dylan har selv kalt seg en stemme for en generasjon, og det har han nok rett i, men både musikken og tekstene hans er langt mer enn det. Han er en artist som over lang tid, og med rette, har hatt stor betydning for veldig mange mennesker verden over. Jeg synes også at det er fantastisk at Nobelinstituttet på denne måten anerkjenner sangtekstenes naturlige plass i bredden av litteraturuttrykk.

– Hva betyr Bob Dylan for deg?

– Jeg er ikke av de største Dylan-kjennerne vi har, men Bob Dylan er en av disse artistene det er umulig å ikke ha stor respekt for, og et godt forhold til. Han er et av vår tids største kulturikoner. Mye av musikken hans er del av vår felles kulturarv og identitet, og han har også vært en stor inspirasjonskilde for mange viktige norske kulturstemmer.

Pedro Carmona-Alvarez

Pedro Carmona-Alvarez

Forfatter og musiker Pedro Carmona-Alvarez har lyttet intenst til Bob Dylan siden 11 års-alderen. Han det er velfortjent at Nobelprisen i litteratur gikk til Bob Dylan.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Hva synes du om at Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur?

– Jeg synes det var en veldig gledelig overraskelse. Og absolutt velfortjent. Ved å gi prisen til Dylan gir man også prisen til en litterær sjanger som kanskje har blitt sett på som sekundær.

– Hva betyr Bob Dylan for deg?

– Mye! Han er en av mine tidligste oppdagelser, men også en av dem som har vart lengst, vokst mest og samtidig holdt seg. Jeg har lyttet intenst til Dylan siden jeg var 11 år, og jeg synes fortsatt at diskografien hans vokser. Det finnes flere kriker og kroker jeg ikke har utforsket.

Siss Vik

Siss Vik

Programleder i Kulturhuset, Siss Vik, sørger over at hennes amerikanske favoritter, som Cormac McCarthy og Joyce Carol Oates, nå kan ha falt ut av Nobel-køen.

Foto: Bokprogrammet / NRK

– Hva synes du om at Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur?

– Det var totalt uventet. Jeg så at Bob Dylan rykket opp på oddslisten rett før offentliggjøringen og da sa jeg at «det kommer aldri til å skje». Jeg klyper meg fortsatt i armen, og sørger over mine amerikanske favoritter, som Cormac McCarthy og Joyce Carol Oates, som nå antagelig falt ut av Nobel-køen.

– Hva betyr Bob Dylan for deg?

– Jeg Har nesten ikke noe forhold til Dylan, selv om jeg kan gaule med på et par sangtekster. Det føles som om dette er en ekte «mannepris», for jeg kommer ikke på andre kvinner som er uttalte Dylan-fans. Leonard Cohen derimot, han er en ladies' man. Som mange andre, liker jeg tekstene til Dylan bedre når de synges av andre. Lay Lady Lay med norske Magnet, for eksempel. Og All Along The Watchtower trodde jeg i mange år var Jimi Hendrix' egen låt.

Det føles som om dette er en ekte mannepris, for jeg kommer ikke på andre kvinner som er uttalte Dylan-fans heller.

Siss Vik

Torgeir Waldemar

Torgeir Waldemar

Musiker Torgeir Waldemar opplever det som en enorm inspirasjon at Bob Dylan får Nobelprisen i litteratur.

– Hva synes du om at Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur?

– Det er en enorm anerkjennelse av populærlåt-tekster som kunstnerisk uttrykk. Det har vært snakket om i mangfoldige år, og endelig satt den.

– Hva betyr Bob Dylan for deg?

– Bob Dylan er for meg som låttekst-forfatter som det er umulig å ikke forholde seg til. Uten at han har hatt direkte innvirkning på noen av mine tekster, så slutter han aldri å være en inspirasjon og premissleverandør. At han nå får en Nobelpris er en enorm inspirasjon til å ha troen på teksten som et genuint kunstuttrykk som kan forandre folks liv.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.