Bob Dylan tildeles Nobelprisen i litteratur

Litteraturkritikere tror tildelingen til Dylan vil bli et vendepunkt for Nobelprisen i litteratur, og at Svenska Akademien ønsker å utvide feltet prisen skal omfatte.

Bob Dylan

NOBELVINNER: Musiker Bob Dylan er tildelt Nobelprisen i litteratur for 2016.

Foto: Chris Pizzello / Ap

Torsdag offentliggjorde Svenska Akademien at musiker Bob Dylan får Nobelprisen i litteratur for 2016.

Prisen regnes som den fremste litteraturprisen i verden, og vinneren får 8 millioner svenske kroner.

Dylan får prisen for å ha skapt nye poetiske uttrykk innen den store amerikanske sangtradisjonen.

Nobelprisen i litteratur annonseres i Stockholm. Prisen går til Bob Dylan

– Denne prisen vil bli veldig diskutert. Håvard Rem er sikkert veldig glad akkurat nå, sier NRKs litteraturkritiker Leif Ekle om prisutdelingen.

Rem er forfatter og har blant annet skrevet en biografi om Dylan.

– Et vendepunkt

– Noen må klype meg i armen, det er helt sensasjonelt. Dylan har vært på listene lenge, men man har jo nesten tenkt at det var en spøk, sier forfatter og litteraturkritiker Gabriel Moro.

Han er enig i jurybegrunnelsen om at Dylan har skapt nye poetiske uttrykk innen den store amerikanske sangtradisjonen.

Litteraturkritiker Leif Ekle har vært Dylan-fan siden 1965, men har aldri vært opptatt av at musikeren skulle få denne prisen.

– Kanskje betyr dette at Svenska Akademien ønsker å utvide feltet som Nobelprisen i Litteratur skal omfatte, påpeker Ekle.

Moro er helt enig med kritikerkollegaen:

– Dette er et viktig vendepunkt som kommer til å bli mye diskutert fremover.

– Det var på tide

Forfatter av Dylan-boken «Den store sangen», Gisle Selnes, er svært begeistret.

– Det er en gledelig nyhet. Jeg synes det var på tide, sier Selnes.

– Hvis Dylan ikke hadde fått Nobelprisen i litteratur, så kunne ingen innenfor sanglyrikken ha fått den, hevder Selnes.

Han synes Dylan er vanskelig å beskrive som lyriker.

– Dylan befinner seg på så mange steder, om ikke samtidig, så etter hverandre. Han har vært overalt. Han har et stort lyrisk talent. Han er som en svamp, han suger til seg alt og setter det sammen på sin måte, sier Selnes.

I 1961 kuttet Bob Dylan ut college og dro østover fra Minnesota til New York. Hans talent, teft, sikkerhet, smidighet og poesi har brakt ham til topps blant de aller største artister. Og fremdeles fenger hans musikk nye generasjoner.

Fosse var favoritt

Den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse har i flere år seglet opp som en favoritt i forkant av offentliggjøringen. Det gjorde han også i år, og har den siste uken vært blant topp fem på bookingmakernes favorittlister.

Torsdag fortalte Fosse til NRK at han føler seg personlig og litterært forberedt om han skulle bli tildelt prisen.

– Skulle det slumpe til at jeg får prisen, så blir jeg glad for det, sa Fosse.

Ifølge forfatteren er det fint å være nevnt som forhåndsfavoritt år etter år.

– Det er god reklame for å få bøkene mine oversatt til flere språk. Dersom jeg ikke får den, så blir jeg nok lettet. Det er bra begge deler.

Elitepris

Tre ganger har prisen blitt tildelt en norsk forfatter. Sigrid Undset fikk prisen i 1928, Knut Hamsun i 1920 og Bjørnstjerne Bjørnson i 1903.

Litteraturprisen ble første gang delt ut i 1901, til den franske poeten Sully Prudhomme. I fjor var det hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj som vant prisen. Dylan går inn som den 113. vinneren i rekken.

I fjor ble prisen kritisert for å ha blitt en elitepris som folk ikke er opptatt av, blant annet av Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning.

– Litteraturprisen er en pris som kunne hatt global appell, men som ikke har det. Veldig ofte møtes den med et skuldertrekk av selv anmelderkorpset, som veldig raskt griper etter telefonene sine for å finne ut hvem prisvinneren er, sa Harpviken til NRK.

Kulturstrøm

 • Askepott mest sette film

  Både Ghostbusters og House of Gucci måtte se seg slått av Askepott etter helgens kinovisninger.

  Den nye Ghostbusters-filmen, «Ghostbusters: Afterlife», tok andreplassen etter premieren 3. desember – med et besøk på 8534 publikummere. Det skal imidlertid mye til for å slå «Tre nøtter til Askepott», som trakk 45 868 publikummere inn i kinomørket helgen 3.–5. desember.

  Den norske eventyrfilmen er dermed sett av 391 588 kinogjengere siden premieren 12. november, framgår det av kinotoppen.

  Astrid S i Tre nøtter til Askepott
  Foto: Storm Films / Nordisk Film Distribusjon
 • Rohingyaer saksøker Facebook

  Rohingya-flyktninger i Storbritannia og USA har saksøkt Facebook/Meta og anklager selskapet for å spre hatefulle ytringer om dem. De krever mer enn 150 milliarder dollar i kompensasjon, skriver BBC. Facebook/Meta har ikke besvart påstandene.