Hopp til innhold

– DAB-salget vil eksplodere

Selv før det endelig ble avgjort i går at DAB-utrullingen skjer som planlagt neste år, ser elektronikkjedene en stor økning i salg av både radioer og tilbehør til bil.

Bilradio stilt inn på radiokanalen NRK P3

TRENGER UTSTYR: Bilradioer som denne må fra og med neste år ha et DAB+-adapter for å fungere. Kort tid før jul merker elektronikkjedene at folk forstår at de trenger det.

Foto: Sun Iren Bjørnås / NRK

– Det er mange som snakker om at DAB+ apparat, både når du snakker om vanlige radioapparat og DAB+-utstyr til bilen, kan bli én av de største julevinnerne i 2016.

Det sier Øystein Schmidt, som er kommunikasjonssjef i Lefdal og Elkjøp.

Etter en lengre politisk debatt i går vedtok Stortinget den endelige avslutningen å begynne slukkingen av FM-nettet som planlagt i januar neste år.

– Hektisk DAB-måned

Øystein Schmidt

FORVENTER STORSALG: Kommunikasjonssjef i Elkjøp og Lefdal, Øystein Schmidt, sier at de går mot en hektisk måned der det vil være mye nysgjerrighet rundt og salg av DAB-radioer og tilbehør til bil.

Foto: Presse / Elkjøp

At det snart blir stille på FM-nettet merkes hos elektronikkvare-kjedene. De tror at mange nordmenn vil legge både radioapparater og tilbehør under juletreene i år.

– Mange har begynt å forstå at de ikke kan høre radio på vei til jobb hvis de ikke har riktig utstyr, og det ser vi i det som er en kraftig oppgang i salget, sier Schmidt og utdyper:

– November-salget er 130 prosent høyere enn på samme tid i fjor, så det meste tyder på at desember blir en virkelig hektisk DAB-måned for oss.

Men de er ikke de eneste som merker den økte interessen for DAB-radioutstyr.

Tror salget vil ta av

Stian Gihle er presse- og informasjonssjef i PSA Norge – et franskt bilkonsern for Peugeot og Citroën/DS – og forteller at forespørslene fra kunder har vært lav relativt lenge.

Men i løpet av høsten har det blomstret.

– Det har vært mye medieomtale om DAB og slukking av FM-nettet, og folk flest engasjerer seg jo for det mediene skriver om, sier han.

– Vi får spørsmål om det fra kundene våre, og når folk med biler på verksted blir informert om at det nærmer seg slukking får de tilbud om å oppgradere utstyret i bilen.

For når FM-nettet begynner slukkingen 11. januar tror han det vil ta av.

– Når FM fysisk slukkes er jeg sikker på at interessen og salget vil eksplodere.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter