Hopp til innhold

– DAB-salget vil eksplodere

Selv før det endelig ble avgjort i går at DAB-utrullingen skjer som planlagt neste år, ser elektronikkjedene en stor økning i salg av både radioer og tilbehør til bil.

Bilradio stilt inn på radiokanalen NRK P3

TRENGER UTSTYR: Bilradioer som denne må fra og med neste år ha et DAB+-adapter for å fungere. Kort tid før jul merker elektronikkjedene at folk forstår at de trenger det.

Foto: Sun Iren Bjørnås / NRK

– Det er mange som snakker om at DAB+ apparat, både når du snakker om vanlige radioapparat og DAB+-utstyr til bilen, kan bli én av de største julevinnerne i 2016.

Det sier Øystein Schmidt, som er kommunikasjonssjef i Lefdal og Elkjøp.

Etter en lengre politisk debatt i går vedtok Stortinget den endelige avslutningen å begynne slukkingen av FM-nettet som planlagt i januar neste år.

– Hektisk DAB-måned

Øystein Schmidt

FORVENTER STORSALG: Kommunikasjonssjef i Elkjøp og Lefdal, Øystein Schmidt, sier at de går mot en hektisk måned der det vil være mye nysgjerrighet rundt og salg av DAB-radioer og tilbehør til bil.

Foto: Presse / Elkjøp

At det snart blir stille på FM-nettet merkes hos elektronikkvare-kjedene. De tror at mange nordmenn vil legge både radioapparater og tilbehør under juletreene i år.

– Mange har begynt å forstå at de ikke kan høre radio på vei til jobb hvis de ikke har riktig utstyr, og det ser vi i det som er en kraftig oppgang i salget, sier Schmidt og utdyper:

– November-salget er 130 prosent høyere enn på samme tid i fjor, så det meste tyder på at desember blir en virkelig hektisk DAB-måned for oss.

Men de er ikke de eneste som merker den økte interessen for DAB-radioutstyr.

Tror salget vil ta av

Stian Gihle er presse- og informasjonssjef i PSA Norge – et franskt bilkonsern for Peugeot og Citroën/DS – og forteller at forespørslene fra kunder har vært lav relativt lenge.

Men i løpet av høsten har det blomstret.

– Det har vært mye medieomtale om DAB og slukking av FM-nettet, og folk flest engasjerer seg jo for det mediene skriver om, sier han.

– Vi får spørsmål om det fra kundene våre, og når folk med biler på verksted blir informert om at det nærmer seg slukking får de tilbud om å oppgradere utstyret i bilen.

For når FM-nettet begynner slukkingen 11. januar tror han det vil ta av.

– Når FM fysisk slukkes er jeg sikker på at interessen og salget vil eksplodere.

Kulturstrøm

 • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

  Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

  Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

  (NTB)

 • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

  Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

  – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

  Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

  Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

  – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.