Hopp til innhold

Flertall for FM-slukking

Stortingsflertallet gikk i dag inn for å holde fast på slukking av FM-nettet.

Bilradio stilt inn på radiokanalen NRK P3

FORSLAG: Stortinget forkastet i dag forslag om både å utsette slukkingen av FM-nettet og å stanse det. Dermed må bilradioer som denne fra og med neste år ha et DAB+-adapter for å fungere.

Foto: Sun Iren Bjørnås / NRK

I dag måtte fire statsråder til Stortinget for å svare på om sikkerheten er godt nok ivaretatt av digital radio. Frp stemmer for å utsette slukking av FM-nettet.

Det er bare uker igjen til de første FM-båndene slukkes. Og helt på tampen har usikkerheten begynt å spre seg blant politikerne på Stortinget.

Det var fire forslag som lå på bordet, og som skulle stemmes over i dag.

Under votering i Stortinget stemte 7 representanter for og 98 mot Senterpartiets forslag om å utsette slukkingen av FM-nettet. De ønsket å utsette slukkingen til en ny vurdering av sikkerheten og beredskapen er gjort.

Forslaget ble dermed forkastet.

Ønsket forsikring

Det ble også Fremskrittspartiets forslag om å stanse slukkingen av FM-nettet med 26 representanter for og 79 mot.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker forsikring om at beredskapen ved overgangen fra FM til DAB blir opprettholdt, og fire av regjeringens statsråder må i dag overbevise resten av Stortinget om at det går som det skal.

Frp stemte mot egen regjering

Sosialistisk Venstreparti ønsker at slukkingen skal gå sin gang, men har fremmet et forslag om grundig oppfølging underveis, som ble vedtatt.

Under debatten i Stortinget forsikret tre Frp-statsråder om at beredskapen blir opprettholdt ved overgangen fra FM til DAB.

Likevel var ikke dette nok til å overbevise partiets stortingsgruppe om å stemme for å slukke FM-båndet, og Frp stemte mot sin egen regjering.

Puster lettet ut

Richard Aune, leder for NRKs Journalistlag er glad for enigheten i Stortinget.

– NRKJ puster lettet ut. Lisenskroner skal ikke brukes til å holde live i gamle FM-sendere. Det er klart etter stortingsbehandlingen av DAB-innføringen i dag. Dette er vi tilfredse med, sier NRKJ leder Richard Aune.

Han legger til at det også er positivt at DAB-innføringen gi større radiomangfold av riksdekkende kanaler enn FM.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober