Hopp til innhold

Flertall for FM-slukking

Stortingsflertallet gikk i dag inn for å holde fast på slukking av FM-nettet.

Bilradio stilt inn på radiokanalen NRK P3

FORSLAG: Stortinget forkastet i dag forslag om både å utsette slukkingen av FM-nettet og å stanse det. Dermed må bilradioer som denne fra og med neste år ha et DAB+-adapter for å fungere.

Foto: Sun Iren Bjørnås / NRK

I dag måtte fire statsråder til Stortinget for å svare på om sikkerheten er godt nok ivaretatt av digital radio. Frp stemmer for å utsette slukking av FM-nettet.

Det er bare uker igjen til de første FM-båndene slukkes. Og helt på tampen har usikkerheten begynt å spre seg blant politikerne på Stortinget.

Det var fire forslag som lå på bordet, og som skulle stemmes over i dag.

Under votering i Stortinget stemte 7 representanter for og 98 mot Senterpartiets forslag om å utsette slukkingen av FM-nettet. De ønsket å utsette slukkingen til en ny vurdering av sikkerheten og beredskapen er gjort.

Forslaget ble dermed forkastet.

Ønsket forsikring

Det ble også Fremskrittspartiets forslag om å stanse slukkingen av FM-nettet med 26 representanter for og 79 mot.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker forsikring om at beredskapen ved overgangen fra FM til DAB blir opprettholdt, og fire av regjeringens statsråder må i dag overbevise resten av Stortinget om at det går som det skal.

Frp stemte mot egen regjering

Sosialistisk Venstreparti ønsker at slukkingen skal gå sin gang, men har fremmet et forslag om grundig oppfølging underveis, som ble vedtatt.

Under debatten i Stortinget forsikret tre Frp-statsråder om at beredskapen blir opprettholdt ved overgangen fra FM til DAB.

Likevel var ikke dette nok til å overbevise partiets stortingsgruppe om å stemme for å slukke FM-båndet, og Frp stemte mot sin egen regjering.

Puster lettet ut

Richard Aune, leder for NRKs Journalistlag er glad for enigheten i Stortinget.

– NRKJ puster lettet ut. Lisenskroner skal ikke brukes til å holde live i gamle FM-sendere. Det er klart etter stortingsbehandlingen av DAB-innføringen i dag. Dette er vi tilfredse med, sier NRKJ leder Richard Aune.

Han legger til at det også er positivt at DAB-innføringen gi større radiomangfold av riksdekkende kanaler enn FM.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK