Hopp til innhold

– Alle som tror på demokrati bør takke Snowden

En av Edward Snowdens advokater, Patrick Toomey, mener at datateknikerens avsløringer ikke har fått nok anerkjennelse.

Patrick Toomey er i Norge i forbindelse med premieren på dokumentaren «Citizenfour».

​Amerikaneren er i Oslo i forbindelse med norgespremieren på «Citizenfour», som i februar vant Oscar for beste dokumentar.

Filmskaper Laura Poitras fulgte Edward Snowden da han for to år siden lekket store mengder med hemmelige opplysninger om amerikansk overvåkning av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk.

– Filmen menneskeliggjør dagene da Snowden bestemte seg for å lekke disse dokumentene. Den viser hvor risiko han utsatte seg selv for og hvor vanskelig avgjørelse det var å ta, sier Toomey.

Citizenfour

SAMARBEIDET MED JOURNALIST: Edward Snowden i samtale med Glenn Greenwald fra den britiske avisen The Guardian som først publiserte opplysningene. Greenwald er også med i dokumentaren.

Foto: Tour de Force

Fortsetter arbeidet

Patrick Tooney er en del av Snowdens forvsarsapparat og arbeider til daglig American Civil Liberties Union (ACLU), en veldedig organisasjon som arbeider for å bevare amerikaneres borgerrettigheter.

Snowden er etterlyst internasjonalt og siktet i USA for spionasje og tyveri av statlig eiendom. Som ansatt i etterretningsorganisasjonen NSA og en privat kontraktør hadde Snowden tilgang til store mengder topphemmelige dokumenter. Han lekket tusenvis av dem til journalister, som så kunne dokumentere global masseovervåking.

ACLU er en av organisasjonene som arbeider for å få siktelsen av Snowden frafalt.

– Spionasjeloven forbyr å oppgi hemmeligstemplet informasjon, men den skiller ikke mellom å selge denne informasjonen til andre nasjoner og å gi informasjon til offentligheten.

På tross av etterlysningen, føler Tooney at Snowden fortjener mer anerkjennelse fra det internasjonale samfunnet.

– Alle som tror på demokrati bør takke Snowden. Avsløringene har ført til reformarbeid i USA, etterforskning andre steder i verden og press på regjeringer for å endre overvåkningsrutinene sine, sier advokaten.

Bistår Wikipedia

ACLU arbeider med flere søksmål mot National Security Agency (NSA) som er etterretningsbyrået som driver overvåkningen som Snowden lekket informasjon om.

Organisasjonen bistår blant annet nettleksikonet Wikipedia som saksøker NSA på grunn av det de mener er ulovlig overvåkning av internett. Patrick Toomey har tro på at det amerikanske rettsvesenet etter hvert vil begrense overvåkningen.

– Regjeringen tror at de kan overvåke amerikaneres kommunikasjon med utlandet uten å ta hensyn til menneskers rett til personvern. Vi mener både amerikanske- og utenlandske borgere har rett til personvern og at denne overvåkningen er ulovlig.

– Vi har sterk tro på at rettsvesenet vil kalle NSAs overvåkning ulovlig.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.