NRK Meny
Normal

21-åring frifunnet for deling av stjålne Snapchat-bilder

Den 21 år gamle mannen som sto tiltalt for heleri av private bilder fra meldingstjenesten Snapchat er frikjent. Men må avtjene samfunnsstraff for å ha oppbevart og brukt narkotika.

Snapchat-sak i Nedre Romerike tingrett

HISTORISK SAK: Rettssaken i Nedre Romerike Tingrett er den første der politiet går etter nettbrukere som har spredt andres private bilder. 21-åringen er tiltalt for å ha spredt et stort antall bilder stjålet fra meldingstjenesten Snapchat i oktober 2014.

Foto: Terje Pedersen / Eric Thayer / NTB Scanpix

I slutten av oktober møtte en 21 år gammel mann for Nedre Romerike tingrett, tiltalt etter heleriparagrafen.

21-åringen fra Lillestrøm ble siktet etter en politiaksjon i oktober 2014.

Han har innrømmet å ha lastet ned programvare for deling av bilder som ble stjålet i den omfattende Snapsave-lekkasjen tidligere samme måned, men nekter for å ha spredt bildene videre med overlegg.

Mandag ettermiddag kom dommen. Der heter det blant annet at:

«Det er således ikke ført noe entydig bevis for at materialet på tiltaltes PC stammet fra «The Snappening» eller noen annen straffbar handling.»

«The Snappening» refererer altså til den omfattende Snapsave-lekkasjen i september 2014.

Påtalemyndigheten mener det er vanskelig å utelukke at bildene ikke er blitt delt frivillig, konklusjonen er derfor at «det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at de nedlastede bildene og filmene stammer fra en straffbar handling».

21-åringen dømmes derimot til 60 – seksti - timers samfunnsstraff, subsidiært fengsel i 60 dager, for å ha oppbevart narkotika og for å ha brukt narkotika.

– Vi registrerer at dommen er forskjellig fra argumentasjonen som påtalemyndigheten hadde i retten. Vi vil vurdere om vi skal anke, sier politiadvokat Eirik Trønnes Hansen, som har 14 dager på å anke dommen.

Er det overraskende at Kripos ikke vant fram?

– Dette er et saksområde som ikke har vært behandlet for norsk domstol tidligere, nå får vi se hvilken vei saken går videre.

Onsdag skal en lignende sak opp i Oslo tingrett.

– Påtalemyndigheten kommer til å igjennom denne saken og se om det er noen spørsmål som kan belyses på en annen måte overfor Oslo tingrett i den grad det skulle være nødvendig.

Retten har kommet til at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at de nedlastede bildene og filmene stammer fra en straffbar handling.

Dom fra Nedre Romerike Tingrett

Delte stjålne bilder med bittorrent

21-åringen er én av to menn Kripos har knyttet til spredningen av stålne, private bilder etter den omfattende hackingen av tjenesten Snapsave i oktober 2014.

Via en krypteringsnøkkel delt på et anonymt bildedelingsforum, fikk etterforskerne tilgang til en mappe med de stjålne bildene som ble delt mellom brukere ved hjelp av et bittorrent-nettverk.

Etterforskerne analyserte datatrafikken over bittorrent-nettverket gjennom en periode på førtifem minutter fredag 17. oktober, og samme kveld gikk politiet til aksjon i Lillestrøm og Oslo.

21-åringen er en av to menn som ble siktet etter aksjonen. Den andre, en 29 år gammel Oslo-mann, må onsdag denne uka møte i Oslo tingrett, også han tiltalt etter heleriparagrafen.

NRK har prøvd å komme i kontakt forsvarer Ida Andenæs, uten å lykkes.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.