Hopp til innhold

– Snapchat-tiltalt hadde ikke til hensikt å dele noe som helst

LILLESTRØM: 21-åringen som står tiltalt for heleri av private bilder fra meldingstjenesten Snapchat, nekter for å ha delt bildene med vilje.

Ida Andenæs i Nedre Romerike Tingrett

UTEN OVERLEGG: Den tiltalte 21-åringens forsvarer Ida Andenæs sier hennes klient nekter straffskyld, og ikke var klar over at han delte bildene videre ved å benytte seg av en bittorrent-tjeneste.

Foto: Alem Zebic / Terje Pedersen / NRK / NTB Scanpix

– Han erkjenner ikke straffskyld, forteller 21-åringens forsvarer Ida Andenæs til NRK.

Hun sier hennes klient ikke visste hva han gjorde da han installerte en såkalt bittorrent-klient for å få tilgang til stjålne Snapchat-bilder.

– Han har ikke hatt til hensikt å dele noe som helst. Han har lastet ned et program, og så har det skjedd en automatisk deling han ikke har hatt til hensikt å gjøre.

Sporet IP-adresse i 45 minutter

I retten onsdag fortalte Kripos' etterforskere hvordan de gikk frem for å identifisere brukerne som spredte lekkede bilder etter den omfattende hackingen av tjenesten Snapsave i oktober 2014.

På et anonymt bildedelingsforum fant etterforskerne en rekke innlegg der brukere delte bilder fra hackingen, og forklarte hvordan andre brukere skulle få tilgang til hele materialet.

Ved hjelp av krypteringsnøkkel delt via forumet, fikk brukerne tilgang til en mappe på et bittorrent-nettverk.

Etterforskerne logget seg på nettverket og analyserte datatrafikken gjennom en periode på førtifem minutter fredag 17. oktober. De fant at mesteparten av innholdet som ble delt innenfor tidsrommet, kom fra én IP-adresse.

Samme kveld gikk politiet til aksjon mot en bolig i Lillestrøm, og beslagla en bærbar datamaskin fra den nå tiltalte 21-åringen.

På den beslaglagte maskinen fant de til sammen 35764 bilder og 474 filmer fordelt på 442 undermapper, sortert etter hjemfylke og navn på personene på bildene.

21-åringen er nå tiltalt etter heleriparagrafen for å ha gjort de stjålne bildene tilgjengelige for andre. Blir han dømt, risikerer han opptil tre års fengsel.

Vil sette eksempel

Eirik Trønnes Hansen

SIGNALEFFEKT: Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen vil sette et eksempel med saken mot 21-åringen.

Foto: KRIPOS

NRK var ikke til stede i retten under tiltaltes forklaring onsdag morgen, men ifølge VG uttrykte 21-åringen at han var flau over det som hadde skjedd, og at han ikke visste at det var ulovlig.

– Tiltalte har forklart at han har lastet ned materialet, men at han ikke var kjent med omfanget og i hvilken grad det kunne være straffbart, sier politiadvokat Eirik Trønnes Hansen til NRK.

Kripos vet ikke hvor mange norske Snapchat-brukere som er berørt, eller hvor mange andre nordmenn som har deltatt i spredningen av de stjålne bildene. De håper likevel at straffesaken kan sette et eksempel for andre.

– Deling av privat og sensitivt materiale via internett vil ikke ta slutt med én enkelt straffesak, men vårt håp er å gi en signaleffekt som kan redusere omfanget og forklare publikum at dette ikke er lovlig, sier Hansen.

21-åringen risikerer nå opp til tre års fengsel. Dom i saken er ventet på et senere tidspunkt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters