Hopp til innhold

1000 DAB-klager på to uker

Naf ba sine medlemmer om å melde inn steder med dårlig DAB-dekning, og da strømmet klagene inn.

DAB radio i en bil

KLAGER: NAF-medlemmer opplever dårlig DAB-dekning langs norske veier.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Det er mindre enn to måneder til slukkingen av FM-nettet starter, og fortsetter råder det usikkerhet om dekningen, skriver Klassekampen.

Kulturdepartementet har ikke stilt noen krav om arealdekning ved slukkingen av FM, men har slått fast at «dekning langs veier for DAB-nettet bør være minst like god som for FM-nettet (stereo)».

I dag er det mange som hører FM i mono i bilen, og Norges Automobil-Forbund (Naf) mener derfor DAB-dekningen må måles opp mot FM-dekningen i mono, ikke stereo.

– Mono-signalene går lenger enn stereo-signalene, og det er den sammenligningen vi har forespurt fra departementet. Forutsetningen har hele tiden vært at dab-dekningen skal være minst like god som FM, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf.

Norges Automobil-Forbund (Naf) ba sine medlemmer om å si fra om steder hvor DAB-dekningen er dårlig.

Over tusen klager

I løpet av de to siste ukene i oktober har Naf-medlemmer sendt inn over tusen meldinger om dårlig dekning.

– Vi er bekymret for bilistene: Det er viktig at folk får med seg viktige trafikkmeldinger, sier Sødal til VG.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) sier det ikke finnes noen klar internasjonal standard som definerer FM i mono.

Sjefingeniør Tore Lunestad sier det kan være at FM-dekningen i mono er bedre enn DAB langs veiene, men at det er vanskelig å gi et klart svar.

– Men med mottakere med gode antenneløsninger er det normalt ikke stor forskjell på dekningen på DAB og FM. Problemet er at mange ikke har like god mottaker- og antenneløsning for DAB-mottakeren som de har for FM.

Kulturstrøm

 • Også Nederland sier nei til TikTok

  Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

  TikTok
 • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

  Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

  Hun mottok NSMs vurdering mandag.

  Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

  TikTok
  Foto: LOIC VENANCE / AFP