Hopp til innhold

1000 DAB-klager på to uker

Naf ba sine medlemmer om å melde inn steder med dårlig DAB-dekning, og da strømmet klagene inn.

DAB radio i en bil

KLAGER: NAF-medlemmer opplever dårlig DAB-dekning langs norske veier.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Det er mindre enn to måneder til slukkingen av FM-nettet starter, og fortsetter råder det usikkerhet om dekningen, skriver Klassekampen.

Kulturdepartementet har ikke stilt noen krav om arealdekning ved slukkingen av FM, men har slått fast at «dekning langs veier for DAB-nettet bør være minst like god som for FM-nettet (stereo)».

I dag er det mange som hører FM i mono i bilen, og Norges Automobil-Forbund (Naf) mener derfor DAB-dekningen må måles opp mot FM-dekningen i mono, ikke stereo.

– Mono-signalene går lenger enn stereo-signalene, og det er den sammenligningen vi har forespurt fra departementet. Forutsetningen har hele tiden vært at dab-dekningen skal være minst like god som FM, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf.

Norges Automobil-Forbund (Naf) ba sine medlemmer om å si fra om steder hvor DAB-dekningen er dårlig.

Over tusen klager

I løpet av de to siste ukene i oktober har Naf-medlemmer sendt inn over tusen meldinger om dårlig dekning.

– Vi er bekymret for bilistene: Det er viktig at folk får med seg viktige trafikkmeldinger, sier Sødal til VG.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) sier det ikke finnes noen klar internasjonal standard som definerer FM i mono.

Sjefingeniør Tore Lunestad sier det kan være at FM-dekningen i mono er bedre enn DAB langs veiene, men at det er vanskelig å gi et klart svar.

– Men med mottakere med gode antenneløsninger er det normalt ikke stor forskjell på dekningen på DAB og FM. Problemet er at mange ikke har like god mottaker- og antenneløsning for DAB-mottakeren som de har for FM.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.