Barack Obama møter folket på en måte som er svært uvant for statsledere av store nasjoner. I ettermiddag svarer USAs president på menigmanns spørsmål rundt finanskrisen.
, og han svarer på et utvalg av dem direkte via hjemmesidene til Det hvite hus – .
- En av mine prioriterte oppgaver som president er å åpne opp Det hvite hus for folket, så de kan se hva vi jobber med og ha mulighet til å delta, sier Barack Obama i sin invitasjon.
- En milepæl
Spesialrådgivere John-Ragnar Aarset og Jakob Skåltveit i PR- og kommunikasjonsbyrået Gambit har sammen erfaring med sosiale medier og den amerikanske valgkampen. De mener dette er en milepæl innen politikeres kontakt med velgerne.
- Norske statsledere har stilt opp på nettmøter i de store nettavisene i flere år, men det at den amerikanske presidenten stiller opp på dette er historisk, sier Aarset, men legger til at Obama har lagt listen høyt gjennom den valgkampen han har bak seg.
Barack Obama ble under valgkampen
– en kanadisk smart-telefon, spesiallaget for e-post-bruk.- Det forventes at han følger opp den spennende digitale valgkampen. Han er nødt til å ha fingeren på pulsen på hva som skjer innen digital kommunikasjon med velgerne, sier Skåltveit.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Barack Obama fikler med sin berømte Blackberry smart-telefon.
Foto: Charles Dharapak / APPolitikerne må overbevise
Tidligere denne uken hevdet førsteamanuensis Marcus Buck ved universitet i Tromsø at dagens politikere er
Gambit skal under den norske valgkampen opprette en blogg hvor et panel skal vurdere de norske politiske partienes evne til å bruke nettet for å komme i kontakt med velgerne.
John-Ragnar Aarset sier at det blir spennende å se om politikerne blir i stand til å trekke velgerne inn i en toveis kommunikasjon.
- De må vise om de ønsker å bruke sosial media for å få innspill og tilbakemeldinger, eller om det er for å vise at man ikke har ramlet av lasset og er redde for å bli hengt ut i media fordi de ikke har en twitter-konto.
Gambit-rådgiverne mener det er stor forskjell på de norske politiske partienes ressursbruk og modenhet på sosiale medier.
- Arbeiderpartiet har brukt fire til seks personer på sin digitale valgkamp. Det viktigste for Stoltenberg er å lytte til de folkene han har rundt seg. Han blir avslørt om han ikke bruker mulighetene, sier Skåltveit.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Jens Stoltenberg har tatt steget ut på Facebook. - Politikerne må vise at de mener noe med det, sier PR-eksperter.
Foto: SkjermdumpHøringsuttalelser på Facebook?
Han mener at de politiske partiene må gi velgerne større mulighet til å gi sin tilbakemelding.
- De må slippe løs debatten og sørge for at det blir toveis kommunikasjon, sier han.
Aarset mener at høringer i departementene må gjøres mer tilgjengelig for folk flest.
- Høringssvar bør kunne tilpasses sosiale medier og sørge for at folk flest kan delta i debatten. Det er både realistisk og gjennomførbart.
- Men det er vel ikke alltid sånn at de som roper høyest på nettet er de som er mest verdt å lytte til?
- Jeg tror de fleste politikerne er i stand til å vurdere innspillene på en bra måte og være opptatt av argumentets kraft, sier Aarset.
Twitter er det siste og heteste blant politikere som ønsker å nå folket.
Foto: Fotomontasje