NRK Meny
Normal

- Han sparket aldri nedover

– Rolv Wesenlund var en stor kunstner og et samfunnsengasjert menneske. Det kom også til uttrykk i humoren, men han sparket aldri nedover, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg hyller den samfunnsengasjerte humoristen Rolv Wesenlund.

Foto: NRK

Rolv Wesenlund som Fleksnes i 1974.

Marve Fleksnes var en av Rolv Wesenlunds glansroller.

Foto: Børretzen, Sverre A. / NTB scanpix

– Jeg sitter igjen med en sterk følelse av sorg, når et menneske som har gitt oss så mye glede har gått bort. Han blir dypt savnet, ikke minst fordi han var med på å utvikle og fornye norsk humor gjennom så mange år, legger statsministeren til.

Han nevner spesielt rollefiguren Marve Fleksnes, kanskje Rolv Wesenslunds aller mest kjente.

– Wesenlund gjorde små mennesker store. En figur som Marve Fleksnes vil være der lenge etter at Wesenlund nå er borte, sier han til NRK.

Rolv Wesenlund (76) gikk bort i natt etter et langt sykeleie. Han er en av få norske skuespillere som også har hatt en høy stjerne i våre naboland Sverige og Danmark.

LES OGSÅ: – En raus og morsom person

LES OGSÅ: Wesenlund hylles over hele Skandinavia

LES OGSÅ: Slik minnes vi Rolv Wesenlund

LES OGSÅ: – Han hadde noen utrolige monologer

LES OGSÅ: Slik var Wesenlund sitt liv

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: