Hopp til innhold

– Han hadde noen utrolige monologer

Andreas Diesen hyller Rolv Wesenlunds bidrag til norsk humor og revyscenen.

Rolv Wesenlund
Foto: NRK

Andreas Diesen

Andreas Diesen forteller om Rolv Wesenlunds banebrytende arbeid i et intervju i Søndagsavisa på P2.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Rolv Wesenlund gikk bort natt til søndag, 76 år gammel. Folkets TV-favoritt hadde vært syk i lengre tid, og døde på Madserud-hjemmet i Oslo.

Revyforfatter og programleder Andreas Diesen var en nær venn av Wesenlund, og minnes både humoren, innovasjonen og engasjementet til komikeren.

– Han og Harald Heide-Steen sa jo at det de drev med var «verbal rablejazz». De improviserte masse, og har selvfølgelig vært en inspirasjon for alle som har drevet med inspirasjonskunst etter ham. De var med på å snu revyen, som hadde begynt å stagnere litt med fjernsynets komme, til å skape den nye revyformen som siden har preget Norge, sier Diesen.

Nettopp jazz har vært en viktig del av ordkunsten til Wesenlund, som opprinnelig var musiker.

– Så til de grader. Han var til og med norgesmester, og første gangen han var på TV var ikke som komiker, men som fagdommer i jazz, forteller Diesen.

– Det finnes visse nummer som han og Harald gjør hvor du hører at det er improvisasjoner, små jingler. Alt som ligger til jazzens ekstravesen, det ligger i verbaljazzen deres, sier han.

– De var gale

Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr.

Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. jobbet sammen i mange år.

Foto: Nordby, Jan / Jan Nordby, NRK

Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. var et radarpar i mange år, og var først med på å fornye radiohumoren.

– Da han og de andre drev med det som het «Hørerøret», var de også med på å fornye radiohumoren. Og de var gale. Altså, trylling på radio er jo absurd i seg selv. Det var ikke en ting de ikke var innom, sier Diesen.

Wesenlunds virkelige gjennombrudd kom i 1972, med TV-serien «Fleksnes» og musikalen «Bør Børson».

Diesen mener Wesenlund hadde et nøkternt syn på sin egen suksess.

– Han var på en måte veldig beskjeden, fordi han hadde veldig respekt for faget. Men han hadde også veldig mange regler. Han likte blant annet ikke at man brukte korset. Man kunne godt være prest, men korset var hellig. Det var en del ting man ikke gjorde, sier Diesen.

– Og så hadde han en læresetning som jeg synes var genial, og det var at «moro er det som jeg ler av». Så han brukte seg selv som mal. Hvis ikke han moret seg over det, var det ikke moro, sier Diesen.

– Mange latterkramper

Bør Børson

Rolv Wesenlund som Bør Børson.

Foto: NTB scanpix

Diesen minner også om Wesenlunds samfunnsengasjement. I tillegg til å skrive en rekke kronikker og bøker, hadde han i flere år sitt eget talkshow på TV Norge.

– Jeg skulle være med en gang og snakke om norsk revy, og da havnet jeg et helt annet sted. For da måtte jeg plutselig ha meninger om ting som jeg ikke hadde forberedt meg på, men som var inne i hodet på den rare mannen, sier Diesen.

Diesen minnes mange høydepunkter med Rolv Wesenlund, og lot seg imponere av komikerens allsidighet.

– For det første var han både «straight man» og komiker, og han var jo den perfekte «straight man» for Harald. Hvis man ser intervjuet med supperåden , er det jo Rolvs ledende spørsmål som gjør at Harald tar av, sier Diesen.

– Men samtidig hadde han noen utrolige monologer, og hans prest, feriebiskop Fjertnes, ga meg mange ganger virkelig latterkrampe, sier han.

Les også: Mannen som moderniserte norsk humor
Les også: - Vet ikke hva det er med Fleksnes

Se NRKs nekrolog over Rolv Wesenlund – med bilder fra hans innholdsrike karriere.

VIDEO: Rolv Wesenlund er død.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.