Slik var Wesenlund sitt liv

Rolv Wesenlund ble kåret til folkets TV-favoritt da Norges TV-historie skulle oppsummeres. Nå er han borte, en av Norges største komikere og multikunstnere.

Han har satt mange spor. Han var en TV-personlighet allerede på 1960-tallet da han og Harald Heide-Steen jr. fikk alle til å le seg fillete av sketsj-klassikere som «Supperådet», «Hos tannlegen» og «Doble Fustasjeopphengsforkoplinger».

Video Wesensteen - Doble Fustasjeopphengsforkoblinger

SE VIDEO: Så er de borte begge to Gunnar Haugan og Rolv Wesenlund. Her i en kjent sketsj: Wesensteen – Doble Fustasjeopphengsforkoblinger.

Rolv Wesenlund var også en habil jazzmusiker, og spilte både fløyte og klarinett.

Fra 1964 var han revyforfatter og skuespiller på Chat Noir, ABC-teatret, Oslo Nye Teater og Det Norske Teatret. Fra 1966 var han en periode ansatt som programsekretær i NRK.

Ny tv-humor

Rolv Wesenlund, Harald Heide-Steen jr, Harald Tusberg, Bengt Calmeyer og den svenske regissøren Bo Hermansson hadde alle stor entusiasme for det nye fjernsynsmediet.

Sammen etablerte de en opprørsk form for tv-underholdning. De gjøglet med alt fra prester til 17. mai-talere. Parodien gjorde sitt inntog. Her fra Andreas Diesens program «Wesenlund er gull i grunn»:

I Nansens fotspor

SE VIDEO: Rolv Wesenlund som eplekjekk oppdagelsesreisende.

– Vi var standupkomikere. Sjangeren er ikke så ny som folk later til å tro, sa Rolv Wesenlund en gang.

I september 2011 fylte Rolv Wesenlund 75 år. Da hadde han trukket seg tilbake fra rampelyset, og hadde allerede slitt med sykdom. Han reflekterte over et langt og innholdsrikt liv i et intervju med NRK.

Rolv Wesenlund 75 år

SE VIDEO: Rolv Wesenlund intervjuet på sin 75-årsdag.

– Når du passerer 70 skjer det jo ting. Jeg merker at jeg husker dårligere, og det er vondt, sa komikeren.

– Kjente seg igjen

Wesenlund var kanskje mest kjent for rollen som Marve Fleksnes. Hele 40 episoder ble det med den påståelige ungkaren. Han og rollefiguren ble kåret til folkets største TV-favoritt.

– Jeg har nok lagt igjen en del av meg selv i den karakteren, men samtidig er han er jo en slags gjennomsnittsnordmann, sa komikeren selv om rollen.

Wesenlund følte seg både rørt og beæret. «Hele» Norge siterte Marve i dagene etter TV-episodene. «Dejå» var blant de udødelige.

Video Derfor sier Fleksnes «Dæjå»

SE VIDEO: Derfor sier Fleksnes «Dejå».

Gullalder og «Wesensteen»

Wesenlund var del av en gyllen generasjon norske scenekunstnere. Samarbeidet med Harald Heide Steen jr., populært kalt «Wesensteen», førte til mange klassiske humorøyeblikk.

Hos tannlegen. Kjent sketsj med Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr.

SE VIDEO: Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen i den kjente tannlegesketsjen.

Kulturstrøm