Slik var Wesenlund sitt liv

Rolv Wesenlund ble kåret til folkets TV-favoritt da Norges TV-historie skulle oppsummeres. Nå er han borte, en av Norges største komikere og multikunstnere.

Han har satt mange spor. Han var en TV-personlighet allerede på 1960-tallet da han og Harald Heide-Steen jr. fikk alle til å le seg fillete av sketsj-klassikere som «Supperådet», «Hos tannlegen» og «Doble Fustasjeopphengsforkoplinger».

Video Wesensteen - Doble Fustasjeopphengsforkoblinger

SE VIDEO: Så er de borte begge to Gunnar Haugan og Rolv Wesenlund. Her i en kjent sketsj: Wesensteen – Doble Fustasjeopphengsforkoblinger.

Rolv Wesenlund var også en habil jazzmusiker, og spilte både fløyte og klarinett.

Fra 1964 var han revyforfatter og skuespiller på Chat Noir, ABC-teatret, Oslo Nye Teater og Det Norske Teatret. Fra 1966 var han en periode ansatt som programsekretær i NRK.

Ny tv-humor

Rolv Wesenlund, Harald Heide-Steen jr, Harald Tusberg, Bengt Calmeyer og den svenske regissøren Bo Hermansson hadde alle stor entusiasme for det nye fjernsynsmediet.

Sammen etablerte de en opprørsk form for tv-underholdning. De gjøglet med alt fra prester til 17. mai-talere. Parodien gjorde sitt inntog. Her fra Andreas Diesens program «Wesenlund er gull i grunn»:

I Nansens fotspor

SE VIDEO: Rolv Wesenlund som eplekjekk oppdagelsesreisende.

– Vi var standupkomikere. Sjangeren er ikke så ny som folk later til å tro, sa Rolv Wesenlund en gang.

I september 2011 fylte Rolv Wesenlund 75 år. Da hadde han trukket seg tilbake fra rampelyset, og hadde allerede slitt med sykdom. Han reflekterte over et langt og innholdsrikt liv i et intervju med NRK.

Rolv Wesenlund 75 år

SE VIDEO: Rolv Wesenlund intervjuet på sin 75-årsdag.

– Når du passerer 70 skjer det jo ting. Jeg merker at jeg husker dårligere, og det er vondt, sa komikeren.

– Kjente seg igjen

Wesenlund var kanskje mest kjent for rollen som Marve Fleksnes. Hele 40 episoder ble det med den påståelige ungkaren. Han og rollefiguren ble kåret til folkets største TV-favoritt.

– Jeg har nok lagt igjen en del av meg selv i den karakteren, men samtidig er han er jo en slags gjennomsnittsnordmann, sa komikeren selv om rollen.

Wesenlund følte seg både rørt og beæret. «Hele» Norge siterte Marve i dagene etter TV-episodene. «Dejå» var blant de udødelige.

Video Derfor sier Fleksnes «Dæjå»

SE VIDEO: Derfor sier Fleksnes «Dejå».

Gullalder og «Wesensteen»

Wesenlund var del av en gyllen generasjon norske scenekunstnere. Samarbeidet med Harald Heide Steen jr., populært kalt «Wesensteen», førte til mange klassiske humorøyeblikk.

Hos tannlegen. Kjent sketsj med Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr.

SE VIDEO: Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen i den kjente tannlegesketsjen.

Kulturstrøm

 • Alan Walker med solid inntekt

  Den norske superstjernen Alan Walker hadde en solid resultatøkning i fjor og endte med en inntekt på 26 millioner kroner. Det er nærmest en tredobling av resultatet fra 2017, som viste 9,1 millioner, skriver Dagens Næringsliv. Artistkollega Kyrre Gørvell-Dahll, kjent som Kygo, hadde inntekter på 244 millioner kroner og et overskudd før skatt på 90 millioner samme år, skrev avisen i forrige uke (NTB).

  Alan Walker
  Foto: ROBIN BOEE / ROBIN BOEE
 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO