- Frp må avlyse sin kulturpolitikk

Høyre, Venstre og KrFs kulturgaranti gjør det umulig for Frp å oppfylle kulturløftene, mener NRKs kommentartor.

Siv Jensen
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Fredag fortalte de tre partiene at de har signert en garanti som skal hindre Frp i å få makt over norsk kulturpolitikk de neste fire årene.

Garantien får midlertid ikke kulturaktørene til å slappe av.

– Helt rolig er jeg ikke, og jeg vil nok utfordre disse tre til å komme mye, mye tydeligere og høyere opp på banen om hva de egentlig tenker, sier Arnfinn Bjerkestrand, som har tatt initiativ til Kulturkampen, til NRK.

– Et signal

Kyrre Nakkim

Kyrre Nakkim, leder av NRKs samfunnsavdeling

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Til tross for at garantien ikke går inn på alle områder som for eksempel kringkastingsavgiften, har leder for NRKs samfunnsredaksjon, Kyrre Nakkim, stor tro på garantien.

– I bunn og grunn, mener jeg garantien står så sterkt at Fremskrittspartiet må avlyse hele sin kulturpolitikk.

Nakkim tror garantien er ment som et signal til partiet.

– Det er rett og slett for å gi en smell til Fremskrittspartiet, for å gi partiet et signal om at de ikke kan gjøre at det de sier de skal gjøre, uten å få hjelp fra nettopp disse tre partiene, sier Kyrre Nakkim, leder for NRKs samfunnsredaksjon.

– Hva skal man da forhandle om, dersom man allerede har sagt at man ikke er villige til å forhandle på dette området?

Kyrre Nakkim

Han tror også partiene, som han kaller Bondevik-kameratene, er irritert over at kulturminister Trond Giske til stadighet slår disse partiene i hardtkorn med Fremskrittspartiet.

– Og det er ikke riktig, på kulturfeltet er det milevis forskjell mellom de tre og Frp.

– Isolert

Ifølge Nakkim er det uvanlig at slike garantier blir gitt i valgkampen med tanke på mulige regjeringsforhandlinger etter valget.

– Hva skal man da forhandle om, dersom man allerede har sagt at man ikke er villige til å forhandle på dette området? Det viser først og fremst at de egentlig ikke har noe tro på at de skal kunne samarbeide – og dermed koster det mindre å gjøre det, sier Nakkim som mener at slike garantier vil få enhver forhandling til å bryte sammen raskt.

Selv om han ikke tror at kulturfeltet vil være avgjørende for utfallet av valget, tror han likevel garantier styrker de tre partienes stjerne blant egne velgere. Men helt uten betydning mener han ikke garantien er.

– Hvis man skal fortsette å gi garanti på dette området, så blir det interessant for da vil det bli mer og mer klart at Frp på mange måter er isolert i norsk politikk og har veldig få venner, og dermed veldig få muligheter til å gjennomføre sin politikk, mener Nakkim.

Kulturstrøm

 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame
 • Tankekors om elegante vindmøller

  – Ut av tidsånden tegner konturen av klimaprofitøren seg. Et løpsk udyr som har næret seg på klimakrisen, skriver arkitekt Knut Folstad på Ytring. Han synes vindmøller som arkitektur er elegante, men stiller spørsmålstegn ved den sprikende verdidebatten rundt konsesjonene.

 • Norge beste land for journalister

  USA har falt tre plasser og ligger nå som land nummer 48 på pressefrihetsindeksen, melder franskbaserte Reportere uten grenser. Leder Christophe Deloire sier populistiske og autoritære ledere pisker opp hat som i stadig større grad gir uttrykk i vold mot journalister. Tyrkia som har fengslet flere journalister enn noe annet land, er rangert blant de verste. Helt nederst på lista har Turkmenistan erstattet Nord-Korea på 180. plass, skriver Medier24.

  Kart over pressefriheten i verden
  Foto: Reportere uten grenser