NRK Meny
Normal

- Frp må avlyse sin kulturpolitikk

Høyre, Venstre og KrFs kulturgaranti gjør det umulig for Frp å oppfylle kulturløftene, mener NRKs kommentartor.

Siv Jensen
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Fredag fortalte de tre partiene at de har signert en garanti som skal hindre Frp i å få makt over norsk kulturpolitikk de neste fire årene.

Garantien får midlertid ikke kulturaktørene til å slappe av.

– Helt rolig er jeg ikke, og jeg vil nok utfordre disse tre til å komme mye, mye tydeligere og høyere opp på banen om hva de egentlig tenker, sier Arnfinn Bjerkestrand, som har tatt initiativ til Kulturkampen, til NRK.

– Et signal

Kyrre Nakkim

Kyrre Nakkim, leder av NRKs samfunnsavdeling

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Til tross for at garantien ikke går inn på alle områder som for eksempel kringkastingsavgiften, har leder for NRKs samfunnsredaksjon, Kyrre Nakkim, stor tro på garantien.

– I bunn og grunn, mener jeg garantien står så sterkt at Fremskrittspartiet må avlyse hele sin kulturpolitikk.

Nakkim tror garantien er ment som et signal til partiet.

– Det er rett og slett for å gi en smell til Fremskrittspartiet, for å gi partiet et signal om at de ikke kan gjøre at det de sier de skal gjøre, uten å få hjelp fra nettopp disse tre partiene, sier Kyrre Nakkim, leder for NRKs samfunnsredaksjon.

– Hva skal man da forhandle om, dersom man allerede har sagt at man ikke er villige til å forhandle på dette området?

Kyrre Nakkim

Han tror også partiene, som han kaller Bondevik-kameratene, er irritert over at kulturminister Trond Giske til stadighet slår disse partiene i hardtkorn med Fremskrittspartiet.

– Og det er ikke riktig, på kulturfeltet er det milevis forskjell mellom de tre og Frp.

– Isolert

Ifølge Nakkim er det uvanlig at slike garantier blir gitt i valgkampen med tanke på mulige regjeringsforhandlinger etter valget.

– Hva skal man da forhandle om, dersom man allerede har sagt at man ikke er villige til å forhandle på dette området? Det viser først og fremst at de egentlig ikke har noe tro på at de skal kunne samarbeide – og dermed koster det mindre å gjøre det, sier Nakkim som mener at slike garantier vil få enhver forhandling til å bryte sammen raskt.

Selv om han ikke tror at kulturfeltet vil være avgjørende for utfallet av valget, tror han likevel garantier styrker de tre partienes stjerne blant egne velgere. Men helt uten betydning mener han ikke garantien er.

– Hvis man skal fortsette å gi garanti på dette området, så blir det interessant for da vil det bli mer og mer klart at Frp på mange måter er isolert i norsk politikk og har veldig få venner, og dermed veldig få muligheter til å gjennomføre sin politikk, mener Nakkim.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.