- Dere kommer til å skamme dere

Etter å ha tatt hjem sin andre hovedrolle-Oscar, var Sean Penn i vanlig raljeringshumør.

Sean Penn, Kate Winslet og Penelope Cruz

Sean Penn, Kate Winslet og Penelope Cruz sammen etter Oscar-utdelingen.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Homofiles rettigheter havnet midt på scenen under nattens Oscar-utdeling da Penn og skribenten bak filmen «Milk» kom med lidenskapelige oppfordringer til motstandere av ekteskap mellom samme kjønn. Men først fikk han lirt av seg:

- Dere kommunistiske, homo-elskende jævler. Dette ventet jeg ikke, utbrøt Penn fra scenen da han mottok prisen.

LES OGSÅ: Penn beste skuespiller

Les anmeldelsen av «Milk»

- Obama er en elegant mann

- Jeg mener at dette er et godt tidspunkt for de som stemte for forbudet mot homofile ekteskap til å sette seg ned og reflektere - og forutse den store skammen de vil føle fra sine barnebarn dersom de fortsetter i samme leie, sa Penn da han mottok den gylne statuetten.

Penn vant prisen som beste hovedrolleinnehaver for sin tolkning av den homofile politikeren Harvey Milk, Californias første åpent homofile mann som ble valgt til et offentlig embede. Milk ble skutt og drept i 1978.

- Vi må ha like rettigheter for alle, sa Penn.

Penn ba USAs president Barack Obama om å moderere sin holdning til homofile ekteskap. Ifølge Penn er det "uunngåelig... fordi det ikke er en menneskelig luksus. Dette er et menneskelig behov, og det vil skje".

Da han mottok prisen, sa en snakkesalig Penn dette om presidenten:

- Jeg er veldig, veldig stolt over å bo i et land som er villige til å velge en elegant mann til president og et land som til tross for sin tøffhet skaper vågale kunstnere.

Video nsps_upload_2009_2_23_6_25_19_182.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Penn vant sin andre hovedrolle-Oscar.

LES OGSÅ: Winslet beste skuespiller

Her er alle vinnerne

- Følelsesmessig feighet

Penn avviste protesten på utsiden av Oscar-seremoniene, der motstandere av homofile ekteskap hadde samlet seg med bannere og slagord. Ifølge Penn var demonstrasjonen "bare trist, fordi det er en visning av følelsesmessig ynkrygghet å være så redd for å gi de samme rettighetene til andre som du ønsker selv", sa Penn.

I fjor giftet 18.000 homofile par seg i California da Høyestrett bestemte at homofile ekteskap var lovlig i delstaten. Blant kjendisene som benyttet sjansen var Ellen DeGeneres som giftet seg med Portia de Rossi, samt George Takei (bedre kjent som Mr. Sulu i «Star Trek») som giftet seg med Brad Altman.

Men i november ble det avstemning om det fømøse «Proposition Eight» - der delstatsloven fikk et tillegg som bare anerkjenner ekteskap mellom mann og kvinne.

LES OGSÅ: «Slumdog Millionaire» beste film

Milk ble drept av kollega

Harvey Milk, som Sean Penn altså portretterer i filmen, ble drept i rådhuset i San Francisco i 1978, sammen med ordfører George Moscone. Drapsmannen var Milks tidligere kollega Dan White, som spilles av Josh Brolin i filmen.

White, som bare satt fem år i fengsel etter drapet, tok sitt eget liv i 1985 - mindre enn to år etter at han slapp fri.

Video nsps_upload_2009_2_23_8_15_2_194.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se sammendrag fra Oscar-utdelingen.

LES OGSÅ: Ingen Oscar til norsk novelle

Kulturstrøm

 • Vil verne kraftlinje i Oslo

  Statnett har søkt om tillatelse til å rive den gamle kraftlinjen Norelinjen i bydelene Ullern og Vestre Aker i Oslo. Viken fylkeskommune og byantikvaren i Oslo vil bevare den, skriver Aftenposten. Grunnen er at de mener det er et kulturminne.

 • Kaller Horst-lydbøker piratkopier

  Jørn Lier Horst har spilt inn nye utgaver av 21 lydbøker som Lydbokforlaget mener de har rettighetene til, melder VG. Åtte av disse er lagt ut for salg og strømming hos Ebok Pluss. – Det ser vi alvorlig på, sier Lydbokforlagets forlagssjef Vasseljen.

  Jørn Lier Horst
  Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / JOHN-ANDRE SAMUELSEN
 • Lil Wayne støtter Trump

  Rapperen Lil Wayne, en av USAs mestselgende artister på 2000-tallet, har møtt Donald Trump for å diskutere presidentens planer for å løfte levestandarden for USA svarte befolkning. Wayne skriver på Twitter at han likte det han hørte, melder CNN.

  Laster Twitter-innhold