Hopp til innhold

- Dere kommer til å skamme dere

Etter å ha tatt hjem sin andre hovedrolle-Oscar, var Sean Penn i vanlig raljeringshumør.

Sean Penn, Kate Winslet og Penelope Cruz

Sean Penn, Kate Winslet og Penelope Cruz sammen etter Oscar-utdelingen.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Homofiles rettigheter havnet midt på scenen under nattens Oscar-utdeling da Penn og skribenten bak filmen «Milk» kom med lidenskapelige oppfordringer til motstandere av ekteskap mellom samme kjønn. Men først fikk han lirt av seg:

- Dere kommunistiske, homo-elskende jævler. Dette ventet jeg ikke, utbrøt Penn fra scenen da han mottok prisen.

LES OGSÅ: Penn beste skuespiller

Les anmeldelsen av «Milk»

- Obama er en elegant mann

- Jeg mener at dette er et godt tidspunkt for de som stemte for forbudet mot homofile ekteskap til å sette seg ned og reflektere - og forutse den store skammen de vil føle fra sine barnebarn dersom de fortsetter i samme leie, sa Penn da han mottok den gylne statuetten.

Penn vant prisen som beste hovedrolleinnehaver for sin tolkning av den homofile politikeren Harvey Milk, Californias første åpent homofile mann som ble valgt til et offentlig embede. Milk ble skutt og drept i 1978.

- Vi må ha like rettigheter for alle, sa Penn.

Penn ba USAs president Barack Obama om å moderere sin holdning til homofile ekteskap. Ifølge Penn er det "uunngåelig... fordi det ikke er en menneskelig luksus. Dette er et menneskelig behov, og det vil skje".

Da han mottok prisen, sa en snakkesalig Penn dette om presidenten:

- Jeg er veldig, veldig stolt over å bo i et land som er villige til å velge en elegant mann til president og et land som til tross for sin tøffhet skaper vågale kunstnere.

Video nsps_upload_2009_2_23_6_25_19_182.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Penn vant sin andre hovedrolle-Oscar.

LES OGSÅ: Winslet beste skuespiller

Her er alle vinnerne

- Følelsesmessig feighet

Penn avviste protesten på utsiden av Oscar-seremoniene, der motstandere av homofile ekteskap hadde samlet seg med bannere og slagord. Ifølge Penn var demonstrasjonen "bare trist, fordi det er en visning av følelsesmessig ynkrygghet å være så redd for å gi de samme rettighetene til andre som du ønsker selv", sa Penn.

I fjor giftet 18.000 homofile par seg i California da Høyestrett bestemte at homofile ekteskap var lovlig i delstaten. Blant kjendisene som benyttet sjansen var Ellen DeGeneres som giftet seg med Portia de Rossi, samt George Takei (bedre kjent som Mr. Sulu i «Star Trek») som giftet seg med Brad Altman.

Men i november ble det avstemning om det fømøse «Proposition Eight» - der delstatsloven fikk et tillegg som bare anerkjenner ekteskap mellom mann og kvinne.

LES OGSÅ: «Slumdog Millionaire» beste film

Milk ble drept av kollega

Harvey Milk, som Sean Penn altså portretterer i filmen, ble drept i rådhuset i San Francisco i 1978, sammen med ordfører George Moscone. Drapsmannen var Milks tidligere kollega Dan White, som spilles av Josh Brolin i filmen.

White, som bare satt fem år i fengsel etter drapet, tok sitt eget liv i 1985 - mindre enn to år etter at han slapp fri.

Video nsps_upload_2009_2_23_8_15_2_194.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se sammendrag fra Oscar-utdelingen.

LES OGSÅ: Ingen Oscar til norsk novelle

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.