Hopp til innhold

- Å drepe er en forutsetning

Major Rune Wenneberg har fått mye kritikk for å ha innført en usunn machokultur i forsvaret. Til Skavlan forklarte «major Valhall» bakgrunnen for kulturen og hvorfor det er nødvendig å normalisere det å ta liv i kamp.

Video Major Rune Wenneberg på Skavlan.

Karl Ove Knausgård og Rune Wenneberg diskuterer hva som ligger på å ta liv i en kampsituasjon.

Wenneberg har blitt avbildet med vikinghjelm og dødningehodet på brystet og er mannen bak det famøse kampropet «Til Valhall».

I intervjuet med Fredrik Skavlan var major Wenneberg rask til å ta selvkritikk for en del av historiene som har versert i pressen de siste ukene.

– Tro meg, jeg er oppriktig lei meg for både hjelmen og dødningehodet, men jeg kan forsikre alle om at de ikke har noen større betydning for oss. Dette er ikke annet enn noen symboler som ikke har noen dypere mening for soldatene, forklarte Wennerberg til Skavlan.

Lever i en ekstrem situasjon

Video Kompanisjef hisser soldater til kamp

Se videoen av Wenneberg som hisser opp soldatene til kamp.

Wennebergs soldater skapte store overskrifter da de ytret at «krig er bedre enn sex». Majoren mener at mangel på andre referanser er grunnen til at soldatene valgte denne måten å utrykke seg på.

– Vi lever i en helt spesiell verden der nede, og når en person i midten av tjueåra skal prøve å sette ord på de ekstreme følelsene som dukker opp etter en kampsituasjon, er det mangel på referanser og språk som gjør at det er sex som blir trukket inn.

Kjemper mot hevntankene

Det voldsomme følelsesregisteret som blir satt i sving i kampsituasjoner kan raskt føre til negative reaksjoner. Wenneberg forteller at de jobber mye med å holde hevntankene på avstand.

– Ja, man får hevntanker når man mister noen, og dette har jeg selv erfart. Men slike følelser må bearbeides og ikke stenges inne. Dermed kan vi unngå at det ikke eskalerer slik at følelsene tar overhånd og det oppstår farlige situasjoner.

Soldatene må brytes ned

Karl Ove Knausgård er en av de andre gjestene til Fredrik Skavlan denne uka. Forfatteren spurte Wenneberg om soldatene må brytes ned før de kunne brukes i en krig, noe majoren langt på vei bekreftet.

Vi jobber ut i fra en tese om at mennesker har en motstand mot å drepe, og det samme viser jo også moderne forskning. Dermed må vi jobbe med etikken bak det vi gjør og vi må prøve å normalisere det å ta liv for soldatene.

– Å drepe et menneske er dessverre en forutsetning for å kunne gjøre jobben vår, og noe vi til tider er avhengige av å gjøre, selv om vi ikke ønsker det, forklarte majoren som også innrømte og selv ha tatt liv i kamp.

Se hele intervjuet på «Skavlan», fredag kveld kl 21.25 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.