Barnesexdukke fra Fredrikstad-rettsak

I oktober 2016 gjør tollvesenet et oppsiktsvekkende funn. I en pappeske fra Asia ligger det en sexdukke på størrelsen av et barn. Nå er denne dukka bevismateriale i en rettssak.

Foto: Kamilla Marie Johnsen / NRK

Kan sexdukker som ser ut som barn forhindre overgrep?

Politiet advarer om at sexdukkene som ser ut som barn, kan føre til flere seksuelle overgrep mot barn. Psykologspesialist Pål Grøndahl mener derimot at slike dukker på resept kan være et alternativ for å forhindre overgrep.

Huden kjennes livaktig. Matt og glatt. Hun har fransk manikyr og lange øyevipper. Men øynene er livløse. En søt eim av såpe og silikon.

Alt er forseggjort med den nakne dukken som ligger i en pappeske i beslagsrommet til Fredrikstad politistasjon.

– Den er bøyelig, sier politiadvokat Bjørn Rudningen Thune. Han vrir på den lille silikonkroppen for å demonstrere.

– Det er for at den skal kunne settes i ulike posisjoner.

Den lille kroppen er helt glatt. På overkroppen er det antydning til pupper og i underlivet; et anatomisk korrekt kjønnsorgan, samt flere kroppsåpninger.

Vedlagt er også et varmerør som man kan sette inn i dukken for å gjøre den kroppsvarm.

– Vi har anslått at sexdukken skal fremstille en jente som er mellom 9 og 12 år, forteller Thune.

Emma Clare undersøker sexdukke

«Little flat-chested girl»

I oktober 2016 gjør tollvesenet et oppsiktsvekkende funn. I en pappeske fra Asia ligger det en sexdukke på størrelsen av et barn.

Politiet blir varslet og dukken blir beslaglagt. En mann fra Østfold blir siktet etter straffelovens paragraf 311.

Spørsmålet er hvorvidt mannen var klar over hva han egentlig har bestilt. Men politiets mistanke blir styrket da de finner annonsen for dukka på nettet.

I annonsen har den på seg barnslig tøy og sitter på en sklie på en lekeplass. Det er også bilder av dukka naken på badet. Overskriften for annonsen er «Little flat-chested girl»

Sexdukke i retten

Hittil har ingen i Norge blitt straffet for å kjøpe sexdukke som ligner på et barn. Det kan endre seg på mandag. Da starter rettssaken mot mannen som skal ha bestilt sexdukken vi har foran oss.

Thune er aktor i saken som skal fremmes for retten i Fredrikstad tingrett.

Da politiet undersøkte leiligheten til den tiltalte fant de også 1606 bilder og 26 filmsnutter med overgrepsmateriale. Mannen er tidligere domfelt for å ha lastet ned og oppbevart overgrepsmateriale.

Han tilstår. Han kjøpte sexdukken velvitende om at den fremstiller et barn. Han innrømmer også at han har fortsatt med nedlasting av overgrepsbilder og videoer.

Politiadvokat Bjørn Rudningen Thune

Politiadvokat Bjørn Rudningen Thune mener annonsen fjerner all tvil om hvorvidt sexdukken skal fremstille et barn.

Foto: Kamilla Marie Johnsen / NRK

Overgrepsmateriale

Over hele landet har politiet funnet overgrepsbilder og filmer hjemme hos menn som er siktet for å bestilt sexdukker som ser ut som barn. Materialet består av alt fra seksualiserte bilder av barn til grove overgrep og voldtekter av spedbarn.

30 norske menn ha bestilt slike, eller lignende dukker, viser en oversikt fra Kripos.

NRK Innafor jobber for tida med dokumentarer om pedofili og har blant annet fulgt politiets etterforskning av disse dukkene.

– Når vi beslaglegger en dukke som ser ut som et barn, så sjekker vi elektroniske medier. Vi gjennomgår overgrepsmateriale beslaglagt hos en mistenkt, forteller politiadvokat Marianne Høyer i Trøndelag politidistrikt.

I Stavanger etterforsker politiet fire barnesexdukkesaker og sender trolig sine innstillinger om tiltale innen året.

Alle de fire siktede mennene, som er fra 20-åra til slutten av 50-åra, nekter straffskyld. Hos alle fire ble det funnet overgrepsmateriale.

– Dette stryker mistanken om at mennene visste hva de bestilte, forteller politiadvokat Erik Rand til NRK Innafor.

Kripos slår alarm etter at 21 sexdukker på størrelse med barn er beslaglagt av Tollvesenet.

30 norske menn ha bestilt slike barnesexdukker eller lignende dukker, viser en oversikt fra Kripos.

Er det så farlig?

Etter tollbeslagene ble disse sexdukkene diskutert i kommentarfelt og kronikker.

«Er det egentlig så farlig om pedofile bruker dukker for å tilfredsstille sine lyster?»

«Offeret» er jo bare er en livløs silikonklump. Er det ikke bedre at pedofile holder på med en dukke istedenfor å forgripe seg på ekte barn?»

Hvorfor reagerer politiet så mye på disse dukkene?

– Vi er bekymret for at disse dukkene kan være med på å senke terskelen for at de begår faktiske overgrep senere, sier Thune og henviser til «The spiral of sexual abuse».

Joe Sullivans teori om en nedgående overgrepsspiral går ut på at personer med avvikende tanker litt etter litt etter hvert vil flytte grensene for hva som er akseptabelt.

– Det kan starte med tanker, fantasier, å laste ned overgrepsbilder, for så å gå videre til å ha seksualisert kontakt med barn på internett, til å avtale å møte dem og til å faktisk møte dem, forteller Thune.

Politiet frykter derfor at slike dukker kan være et springbrett for pedofile som ønsker å forgripe seg på ekte barn.

Psykolog Pål Grøndahl

Grøndal mener samfunnet bør være forsiktig med å fordømme mulige løsninger for pedofile.

Foto: NRK

Sexdukke på resept

Psykologspesialist Pål Grøndahl mener det trengs mer empiri for før man kan slå fast en sammenheng mellom de som bestiller sexdukker og de som begår overgrep mot barn.

– Dersom man kan dokumentere at dukkene faktisk kan føre til overgrep, så er jeg helt enig med politiet. Men så lenge vi ikke vet det helt sikkert, må vi holde mulighetene åpne, sier Grøndahl.

Han mener dukkene kan være et viktig verktøy for å forhindre fremtidige overgrep.

– Kanskje bør vi tillate at noen får slike dukker på resept. Det kan være et alternativ for pedofile som synes at det er greit å bruke en gummidukke som et substitutt for et reelt seksuelt overgrep, sier psykologen.

Grøndahl mener samfunnet bør være forsiktig med å fordømme mulige løsninger.

– Det blir fort til at folk roper korsfest når det kommer til pedofile. Jeg håper at vi kan redusere stigmaet, slik at flere tør å søke hjelp, slik at vi på sikt kan stanse flere overgrep, sier Grøndahl.

På Fredrikstad politistasjon demonteres sexdukka og pakkes ned forsiktig.

I morgen skal den pakkes opp igjen og beskues av flere, men da i en rettssal, av en domstol som for første gang i Norge skal avgjøre om dukka er i strid med loven.