Hopp til innhold
Anmeldelse

Nye favoritter i «Stjernekamp»!

Mia Gundersen sang seg til underdogstempel i norske favoritter-sendingen.

Mia Gundersen og Odd Rene i Stjernekamp.

RINGREVER IMPONERTE: Mia Gundersen og Odd René Andersen stakk av med kveldens eneste seksere.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
Show

Stjernekamp 2023 – tredje episode

Norske favoritter

16. september

Tredje sending av «Stjernekamp» er over, og i dag var det norske favoritter som sto for tur. Det betyr at tredje søndag i advent er unnagjort, fordi neste uke er det jaggu duket for opera!

En av TV-høstens store begivenheter skal altså ikke inneholde Melis som måtte takke for seg etter at publikumsstemmene var talt opp. Det betyr samtidig at en av dem som faktisk kunne gjort en genuint god prestasjon i operaen går glipp av den. Spennende!

De som klarte seg bedre denne uka var – som alltid – Odd René, men også den svært inspirerende Mia Gundersen. Hennes tolkning av Gabrielle var smått legendarisk, og nå er Mia i ferd med å skrive seg inn i Stjernekamp-historien. Vanligvis ryker de litt eldre, større navnene ganske kjapt, men Mia har faktisk meget gode sjanser her.

Neste uke er det altså opera, så prøv å holde ut i seks dager til!

Aleksander With: Menn som meg

  • Av: Ramón, 2022
Stjernekamps Aleksander With under generalprøven for tredje program, 20023.

Alexander har, som han selv sier, valgt en låt der sårbarheten og inderligheten står sentralt. Stemmebruken har han jo kontroll på uansett, så spenningen sitter i formidlingen.

Scenografien hjelper til, der den ensomme lasersverdridder står totalt blottlagt.

Likevel er Alexander litt vel oppstilt og uorganisk i store deler av låta, men får godt betalt når han slipper seg løs mot finalen.

Endelig får også Alexander igjen for et godt og modig låtvalg, selv om sjangeren har et litt mer moderne uttrykk enn det han er vant til klarer han brasene meget godt her. En trygg og kontrollert vokalprestasjon bærer mye, men kanskje er det den litt mutte utstrålingen som går på akkord med sårbarheten i låta.

Terningkast 4 - bredde

Elle Maija Klefstad Bær: Så skjønn

  • Av: Kristian Kristensen, 2019
Stjernekamps Elle Maija Klefstad Bær under generalprøven for tredje program, 20023.

Elle Maija har valgt å tolke mentorens låt! Da kan hun i alle fall ikke anklages for et trygt låtvalg. Hun har jo ikke utpekt seg som den mest teknisk anlagte vokalisten i konkurransen, men har tydelig vist hvorfor hun fremdeles er med: Utstråling, sjarm og selvsikkerhet er som kjent både egg, bacon og tomatbønner i «Stjernekamp».

Sjarmen er likevel ikke gjennomgående her, av og til blir Elle Maija stående og vaie litt usikkert på scenen. Når vokalen ikke er den aller sterkeste bør man søke å holde tilstedeværelsen på det maksimale hele veien.

Ikke det mest overbevisende hun har prestert så langt i konkurransen, men når hun tør å slappe av og kose seg er Elle Maija en kraft å regne med.

Terningkast 4 - bredde

Adrian Sellevoll: Håper du har plass

  • Av: Cezinando, 2017
Stjernekamps Adrian Sellevoll under generalprøven for tredje program, 20023.

Adrian Sellevoll har valgt en låt nært egen sjanger, og det er tydelig at han føler seg trygg på formidlingen her. Han vet hvordan beskjeden i teksten skal skinne! Vokalen er langt fra vakker, men det er jo sjeldent det viktigste i denne typen låt.

Likevel er den ganske distraherende fra tid til annen, og bidrar til å knekke uttrykket en god del.

Adrian virker ikke å vite helt hvordan han håndterer vokalinstrumentet sitt, men er i alle fall sløy og cool nok til å fikse denne type låt med innlevelse. Slett ikke verst!

Terningkast 4 - bredde

Mari Bella: Hjerteknuser

  • Av: Kaizers Orchestra, 2010
Stjernekamps Mari Bella under generalprøven for tredje program, 20023.

Hjerteknuser, ja! Mari Bella har jo i alle fall dialekten på plass her, og akkurat dialekt er jo en ganske stor fallgruve for (spesielt østlendinger) som tolker andre landsdeler.

Sårbarheten i denne låta er i stor kontrast til det Mari har gjort hittil i konkurransen, og med det lover hun oss floskelen «en emosjonell reise».

Det starter med en klokkeren vokal, som selvfølgelig aldri er utfordringen for den godeste Bella. Utfordringen hennes blir fort å ikke sminke låtene med for mye staffasje. Det kan fort bli litt mye, men man skal jo absolutt ha respekt for at hun vil gjøre låta til sin egen.

Mari Bella er en så god vokalist at hun kan bære nesten hvilken som helst låt, også denne, men skal nok vokte seg vel for å ikke få den berømte overtenningen som er så vanlig i denne konkurransen.

Likevel: Nok en fjellstø fremføring av storfavoritten!

Terningkast 5 - bredde

Odd René Andersen: To fulle menn

  • Av: Jokke & Valentinerne, 1987
Stjernekamps Odd René Andersen under generalprøven for tredje program, 20023.

Yes, Odd René! Jokke er et bra valg, men kunne du ikke landa på en litt mindre ihjelspilt låt, da?

Odd René har jo en ekstremt kraftig stemme – det hadde jo også Jokke – men på en helt annen måte. Da tror jeg mentor Kristensen har gjort et glitrende regigrep her: Ta det helt ned. Dette tror jeg er en svært fordelaktig aften for Odd Renés fremtidige Stjernekamp-karriere.

Her viser han registeret sitt på en glimrende måte, og slenger til og med på litt spisskummen i form av et munnspill!

Å høre den intense og energiske vokalen til Odd René brukt på denne måten er intet mindre enn fantastisk. Man kan jo argumentere for at budskapet i låta blir en smule mer lettbeint enn det egentlig er tenkt, men dette er fader meg en fest for øra uansett.

Øregangene danser!

Terningkast 6 - bredde

Melis: Alene

  • Av: Arif Murakami, 2017
Stjernekamps Melis under generalprøven for tredje program, 20023.

Melis er, sammen med Odd René og Mari Bella, den teknisk beste vokalisten i konkurransen – og da er det spenstig å bruke den på en Arif-låt. Noe annet Melis er blant de beste på er scenetilstedeværelse.

Her er det ingen tvil om at vi har med en entertainer å gjøre!

Melis’ tolkning av Arif er nesten en umiddelbar coverklassiker, men som Mari Bella har Melis det med å legge på litt vel mye staffasje. Likevel er dette en låt som kler det i langt større grad – det blir lekent, offensivt og engasjerende.

Ingenting å utsette på vokalprestasjonen, som vanlig, og Beyoncé-vibbene er til å ta og føle på. Veldig, veldig godt prestert, Melis!

Terningkast 5 - bredde

Damien: Bak en sky heim

  • Av: Janove, 2018
Stjernekamps Damien under generalprøven for tredje program, 20023.

Dagens andre Janove Ottesen-tolkning! Damien har vist seg å være en fenomenal rapper og rockestjerne, så nå blir det spennende å se hvordan han takler det inderlige og følsomme.

Umiddelbart føler jeg at det ikke kler hardhausen Damien helt å stå rett opp og ned med en mikrofon i hånda, men fy søren som han tar tak i teksten og kaster den mot publikum, seere og dommerpanel. Dette er mektig og selvsikkert, også når vokalen ikke strekker helt til.

Når formidlingen er så bombastisk og ekte som dette er det enklere å tilgi at toneleiene ikke alltid er skreddersydd Damiens stemme. Vaklende vokal, men 100% genuin fremførelse!

Terningkast 5 - bredde

Mia Gundersen: 5 fine frøkner

  • Av: Gabrielle, 2014
Stjernekamps Mia Gundersen under generalprøven for tredje program, 20023.

Så er ikonet Mia tilbake! Og et ikon velger selvfølgelig å tolke et annet ikon – Gabrielle. «Fem Fine Frøkner» en av Norges suverent beste poplåter gjennom tidene. Det er ingen enkel låt å overta!

Her handler det om pur partystemning. Den gir så gode vibes at det kanskje bare er Mia Gundersen som kunne tolket den i Stjernekamp?

Starter litt bumpy her, Mia, men i refrenget løsner det naturligvis fullstendig. Både rytmer og toner i verset er nok litt for veike for Mia, men du verden for en sjarmerende og likandes figur hun gjør når intensiteten øker i låta.

Dette er helt tett på en legendarisk opptreden, altså! Mia Gundersen fanger følelsen i låta med fullstendig overbevisning, og har definitivt utstrålingen til en likeglad, singel og festglad luring på vei rett ut på grøftefylla.

Terningkast 6 - bredde

Tone Damli: Bare når det regner

  • Av: Chris Holsten, 2021
Stjernekamps Tone Damli under generalprøven for tredje program, 20023.

Tone har, klokt nok, valgt å skrive om Holstens låt til sin egen, vidunderlige dialekt. Skal i teorien komme nærmere innholdet med den slags grep.

Og er det noe Tone behersker så er det aggressivt inderlige øyne som biter seg fast i lytteren. Sliter litt med fraseringene innledningsvis, og har tydelig ikke fått helt grep om sin egen rolle i låta.

Det er litt pregløst og flatt, det hele. Når vokalen heller ikke er sterk nok til å løfte totalen, er resultatet dessverre bare helt ordinært. I tillegg er det lille som er av krydder helt uoriginale grep som overdrevne pauser mellom ord.

Tone kan så mye bedre enn dette, og kanskje er det låtvalget som gjør at det hele faller litt igjennom.

Terningkast 3 - bredde

Se sendingen:

Nye og gamle, kjente og kjære låter venter, når artistene i kveld skal synge sine norske favorittlåter med norsk tekst.

Nye og gamle, kjente og kjære låter venter, når artistene i kveld skal synge sine norske favorittlåter med norsk tekst.

Hei!

Det er jeg som er Espen. Jeg er frilanser som skriver om musikk og humor for NRK. Du finner alt det nyeste på nrk.no/anmeldelser.