Hopp til innhold
Anmeldelse

Ofrer et menings­fullt budskap

«Civil War» er mest opptatt av krigs­underholdningen.

Civil War Kirsten Dunst
Foto: AP
Terningkast 4 Film

«Civil War»

Regi: Alex Garland

Krig/thriller/action

Aldersgrense: 15 år

19. april 2024

A24

Det krever kanskje litt fantasi å forestille seg det, men en borgerkrig kan i ytterste konsekvens være resultatet av den stadig økende polariseringen i USA.

Regissør og manus­forfatter Alex Garlands «Civil War» er en kombinert krigsfilm og «road movie» som spekulerer i hvordan et slikt scenario kan se ut og hvordan det kan utspille seg.

Noe av det preges av det absurde ved krigens mekanismer og bortfallet av menneskeverdet, som man ser i enhver væpnet konflikt.

I andre deler av filmen virker Garland å være mer opptatt av borgerkrigs­fantasien enn en troverdig utvikling av historien, men «Civil War» stiller like fullt noen betenkelige hva om-spørsmål som pirrer nysgjerrigheten.

Civil War film 2024, en bil kjører gjennom en skog som står i brann

SVEIP: Flere bilder fra «Civil War», som har premiere på kino 19. april.

This image released by A24 shows Wagner Moura and Kirsten Dunst in a scene from "Civil War." (A24 via AP)

Krigsfotografen Lee (Kirsten Dunst, høyre) og hennes kollega Joel (Wagner Moura).

Civil War film 2024, en motorvei med masse ødelagte biler ser ut til å ha vært åsted for noe

Motorveien har blitt en slagmark.

Filmen "Civil War" med Kirsten Dunst (til høyre)

Cailee Spaeny (vesntre) spiller Jessie Cullen, en aspirerende ung fotograf som blir med «on the road» sammen med rollefigurene til Kirsten Dunst og co.

Legger ut på farlig ferd

Når filmen starter, har borger­krigen allerede vart lenge, der blant andre Veststyrkene og Floridafraksjonen kjemper mot regjerings­styrker.

Krigs­fotografene Lee (Kirsten Dunst) og Joel (Wagner Moura) legger ut på en høy­risikabel ferd gjennom flere stater for å intervjue den hardt pressede presidenten (Nick Offerman) i Washington.

Under tvil tar de med seg den aldrende veteranen Sammy (Stephen McKinley Henderson) og den unge ferskingen Jessie (Cailee Spaeny) på den lange kjøre­turen.

Sammen reiser de gjennom farlige krigs­områder fulle av skyte­glade militser og koalisjoner, samtidig som Jessie høster flere harde erfaringer om livet som krigs­fotograf.

Et samfunn i oppløsning

«Civil War» skildrer effektivt den uoversiktlige situasjonen i en borger­krig der man kan være usikker på hvem som egentlig skyter mot hvem.

Filmens «road movie»-røtter gir den en episodisk struktur der hoved­figurene møter ulike personer og utfordringer langs veien.

Britiske Alex Garland («Ex Machina», «Annihilation», «Men») er god på å skildre et samfunn i oppløsning, der vanlige normer og regler har måttet vike for den sterkestes rett.

Bilde fra filmen "Civil War" fra 2024

FARLIG OPPDRAG: Jessie (Cailee Spaeny) og Joel (Wagner Moura) følger kampene i «Civil War».

Foto: AP

Filmen gir også et innblikk i krigs­fotografers tilnærming til yrket. Mens Lee og Sammy fremstår som idealistiske sannhets­søkere, kan Joel og Jessie virke mer som adrenalin­drevne spennings­jegere.

Sannferdigheten i disse skildringene er vanskelig å bedømme, men deres ulike reaksjoner på opplevelsene er interessante å følge.

Kunne ha vært enda bedre

Filmen har flere stille perioder, der krigen betraktes på avstand, og figurene har anledning til å reflektere over situasjonen de befinner seg i.

Handlingen øker imidlertid i intensitet etter hvert som figurene nærmer seg Washington, og det males grufulle krigs­bilder med visuelle effekter av høy kvalitet og et slag­kraftig lyd­design.

Det er spennende å være med på ferden, men samtidig får man en følelse av at historien ofrer et tidsriktig og menings­fullt budskap til fordel for krigs­underholdningen.

8_hYg9gpRwE Civil War Nick Offerman

UTSATT POSISJON: Den amerikanske presidenten (Nick Offerman) er under hardt press i «Civil War».

Foto: AP

Den underliggende sosiale og politiske kommentaren blir nemlig overdøvet av tanks, fly, missiler og maskingeværer.

«Civil War» kunne ha vært en enda bedre film med et større fokus på hvordan partene havnet i denne situasjonen, men nøyer seg med å vise det blodige utfallet.

Det resulterer i det minste i flere gode spennings­topper.

(Filmen har norgespremiere på kino 19. april)

Flere relevante artikler og programmer

Gi oss din tilbakemelding