Hopp til innhold

– Utsettes for forskjellsbehandling

– Fiskerimyndigheter driver med en sterk forskjellsbehandling av sjøsamiske kombinasjonsutøvere. Det mener Torulf Olsen som er leder i Bivdi, samisk fangst og næringsorganisasjon.

Edgar Olsen haler opp kongekrabbe

Fartøy i LUKKET gruppe får i hovedsak fortsette krabbefiske som tidligere. 6-meter forbudet gjelder kun båter i ÅPEN gruppe.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nå vil han ha svar på hvorfor kongekrabbeforbudet for båter under seks meter, gjelder kun i åpen gruppe , dvs. kombinasjonsutøvere. Samtidig får samme type båter i lukket gruppe, dvs. heltidsfiskere, fortsette krabbefisket i hovedsak som før.

– I sjøsamiske områder er kombinasjonsnæringsfiske like viktig som enefiske. Derfor kan ikke fiskerimyndighetene drive med forskjellsbehandling, forklarer Olsen.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har tidligere gitt uttrykk for at 6-metersgrensen er satt «for å sikre at det nyttes fartøy som kan utøve et selvstendig og profesjonelt kongekrabbefiske, ikke minst av hensyn til dyrevelferd».

– Kongekrabben landes og omsettes som kjent levende, har ministeren forklart.

Også sikkerhet på sjøen er fremført som argument. Resultatet er at 43 båter i åpen gruppe er satt på land.

– Hvorfor skal en 5-meter båt i lukket gruppe være mer sikker enn hvis samme båt blir brukt i åpen gruppe, spør Olsen.

– Holder ikke på greip

Bivdi organiserer manntallsførte fiskere i både "lukket" og "åpen" gruppe.

– Per dags dato har vi ingen tilbakemeldinger som tilsier at det er mer farlig og mindre dyrevelferd å benytte seg av småbåter i åpen gruppe enn det er i lukket gruppe.

– Og dersom fiske med småbåter mot formodning skulle være farlig, så er det høyst urimelig at 6-metersregelen ikke skal gjelde tilsvarende fartøy i lukket gruppe. Argumentasjonene fra fiskerimyndighetene henger derfor ikke på greip, mener Olsen.

– Strider imot Stortingets vilje

Han frykter for at dette vil svekke bosettingsgrunnlaget i sjøsamiske områder.

– Vedtaket strider også imot tidligere stortingsvedtak om å sikre det materielle grunnlaget for sjøsamisk kultur, næring og bosetting, sier Olsen.

Han har i dag på vegne av Bivdi, sendt et skriv til fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

– Vi krever at statsråden instruerer Fiskeridepartementet om å innføre forskrifter som likebehandler småbåtfiskere i åpen og lukket gruppe. De må på lik linje gis adgang til både årets og fremtidig kongkrabbefiske, forklarer Olsen.

Taust fra statsråden

Også sametingsrådet har bedt ministeren om å trekke tilbake 6-meterregelen. Samtidig har de krevd konsultasjoner om saka på politisk nivå.

Fiskeriministeren har imidlertid ennå ikke svart på henvendelsen fra Sametinget.

NRK Sápmi har siden i går forsøkt å få kommentarer fra fiskeriministeren til saka.

– Statsråden er på ferie, og er derfor lite tilgjengelig for kommentarer, forklarer kommunikasjonsavdelingen.

Korte nyheter

  • Nye forskrifter for ungdomsfiske – Inkluderer nå uregulerte arter

    Forskriften for ungdomsfiske, som arrangeres av kommunene, er endret.

    Tidligere gjaldt forskriften kun for adgangsregulerte arter, noe som kommunene fant utfordrende.

    Nå er forskriften justert til å også gjelde uregulerte arter, som taskekrabbe og breiflabb.

    Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss mener dette vil gjøre det lettere for kommunene å gi et godt tilbud til ungdommene. Nærings- og fiskeridepartementet har derfor justert forskriften i år.

    Bortsett fra denne endringen, videreføres ordningen som før.

    En taskekrabbe.
    Foto: Jan Gulliksen / NRK
  • Over 2 millioner kroner til kommunale ungdomsfiskeprosjekter

    I år får 24 kommuner støtte til å organisere sommerjobb på sjøen for ungdom. 330 ungdommer kan få mulighet til å prøve fiskeriyrket, skriver nærings og fiskeridepartementet i en pressemelding.

    I Nordland får ti kommuner støtte på mellom 75.000 og 100.000 kroner, mens i Finnmark får seks kommune støtte på mellom 75.000 og 130.000. Tilsagnene tilsvarer sommerjobb til tilsammen 107 ungdommmer i Nordland og 133 ungdommer i Finnmark.

    – Det er flott å se at så mange kommuner ønsker å satse på disse prosjektene. Jeg vet at prosjektene krever mye ressurser i kommunene og håper at støtten vi gir kommer godt med, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

    De kommunale ungdomsfiskeprosjektene kommer i tillegg til ordningen med ungdomsfiske som gir ungdom mellom tolv og 25 år mulighet til å drive fiske i sommerferien, og omsette fangst for inntil 50.000 kroner.

    Lars Erik Øvrebø kaster teina uti sjøen
    Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK
  • Trakk fram mangel på samisktalende i hjelpeapparatet og barnehus i nord

    Under Stortingets behandling av saken om «Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner», ble det påpekt flere mangler i tilbudet til den samiske befolkning.

    Høyres Anne Kristine Linnestad minnet Stortinget om at det er stor mangel på samisktalende ansatte i hjelpeapparatet og i politiet.

    Hun mener at dette er en av de største hindringene for å kunne gi gode tjenester til den samiske befolkningen.

    – Skal voldsutsatte med samisk bakgrunn få god og riktig hjelp, er det i tillegg til kunnskap om vold og overgrep avgjørende med god kompetanse i samisk språk og kultur, sa Linnestad under stortingsdebatten.

    Hennes partikollega, Erlend Svardal Bøe, på sin side uttrykte bekymring for at styrking av barnehus-tilbudet i nord har tatt tid.

    – I 2021 besluttet Solberg-regjeringa at det skulle etableres et nytt barnehus i Finnmark. Det var en viktig beslutning, men det har tatt altfor lang tid, og det er et problem at justisministeren knytter alle videre utbedringer av barnehustilbudet i Nord-Norge til at det nye barnehuset i Finnmark skal stå ferdig, sa Svardal Bøe.

    Han påpekte at det er viktig å få ned reiseavstandene, slik at barn og unge som er i en sårbar og vanskelig situasjon i Nord-Norge, også sikres mer tilgjengelig og likeverdig tilbud.

    Det var stort sett stor enighet om hvordan planen skal følges opp, og alle partiene poengterte at opptrappingsplanen var både viktig og nødvendig.

    Et samlet Storting krever også at regjeringen sørger for at overgrepsutsatte barn får rett til akuttilbud, og et likeverdig helsetilbud som voksne.

    Anne Kristine Linnestad
    Foto: Ski Høyre