Hopp til innhold

Småbåtforbudet bryter ned lokal drift

Fiskere kastes på land, og fiskemottak går glipp av leveranser. Bare dager før krabbefisket skulle åpnes, så fikk de beskjed om å kjøpe nye båter – eller la være å fiske.

Veidnesklubben fiskemottak

Fiskebruket i Veidnesklubben lå dødt i flere år. Så fikk Svein Lyder liv i bruket igjen. Kongekrabbefisket gjorde det mulig. Nå hindrer de nye reglene videre vekst for han.

Foto: Privat

– Det er ikke mulig å leve med et regelverk som endrer seg fra år til år. Vi kommer til å drive bruket videre, men forsøke å selge det. Man kan ikke drive videre på denne måten, sier Svein Lyder som driver fiskemottaket på Veidnesklubben i Laksefjorden i Finnmark.

Svein Lyder

Svein Lyder mener det er umulig å overleve, som fisker, med regler som endrer seg fra år til år.

Foto: Privat

Han bygget opp mottaket fra å ha ingen båter, til at det på det meste har vært 21 båter ved kaia. Småbåtenes kongekrabbefangst gjorde det mulig å bygge opp anlegget igjen, men nye regler kom 28. juli i år.


Regler som Lyder mener fører til at han må finne seg noe annet å gjøre.

Ba fiskerne kjøpe nye båter


I år bestemte Nærings- og fiskeridepartementet at båter under seks meter ikke kan brukes til å fiske kongekrabbe.

Kongekrabbe

Kongekrabbefisket har etter hvert blitt en svært viktig inntekt for fjordfiskerne. Etter de nye reguleringene er det 43 av de aktive fiskerne som har for små båter til å få lov til å fiske.

Foto: NRK

Dermed er det 43 aktive krabbefiskebåter i Finnmark som ikke kan benyttes. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sa i etterkant av de nye bestemmelsene, som kom få dager før krabbefisket åpnes, at de ikke utelukker noen fiskere.

– Jeg vil understreke overfor dem som fisker med båter under seks meter i dag, at dersom de skaffer seg større båter, så har de fortsatt mulighet til å delta i fisket, sa Aspaker.

Men flere fiskere føler seg både lurt og utelukket.

  • Hva mener du om de nye krabbereguleringene? Diskutér under.

– Det er for jævlig

– Jeg mener det var en brutal måte å gjøre det på. Man mister jo totredeler av årsinntekten. Rett over natta.

Slik beskriver fisker Robert Melby konsekvensene av at de nye reguleringene kom rett før han skulle starte fisket. Melby er fra det lille sjøsamiske fiskeværet Veidnesklubben. Han har hatt en årlig inntekt av krabbefisket på par hundre tusen.

– Det er for jævlig. Jeg synes dem kunne ordnet en litt rundere overgang, der dem hadde varslet om at neste år så kunne det bli forandringer. Da har man et år å omstille seg på, fortsetter han fortvilet.

Krabbefisker kastet på land

Denne flunkende nye båten vil ikke krabbefisker John Inge Henriksen kunne bruke til krabbefiske i år.

Foto: Privat

En brutal behandling, synes Melby, for så kort tid før fisket har han ikke råd til å kjøpe ny båt.

Tidligere snakket NRK med småbruker og krabbefisker John Inge Henriksen fra Indre Billefjord i Porsanger, som i fjor investerte i ny båt. En båt han ikke kan bruke i år.

– Vi skulle begynne å fiske første august, men nå har de stengt oss ute. Det er jo et slag i ansiktet, sa Henriksen.

– Sønnen min skal i hvert fall få muligheten til å finne på noe annet

Fiskemottaket til Svein Lyder er en familiebedrift. Han stiller seg tvilende til at den vil fortsette å være det i framtiden:

– De siste dagene har jeg skjønt det at forvaltningen er ikke på parti med fiskerne. Vi kommer nå til å ta en diskusjon i familien om hva vi gjør fremover. Sønnen min skal i hvert fall få muligheten til å finne på noe annet.

Fiskeridepartementet la rådene fra Fiskeridirektoratet og Mattilsynet til grunn for de nye reguleringene i kongekrabbefisket. Fjordfiskenemnda, som taler fjordfiskernes sak, ble ikke konsultert.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen